Fysica & kristallografie op postzegels - Postzegelblog

Fysica & kristallografie op postzegels

4

Een interessant aspect van de fysica en de chemie is de kristallografie.
Kristallen, bekend van edelstenen, glinsterende sneeuwvlokken of zoutkorrels, zijn overal in de natuur te vinden. De studie van hun innerlijke structuur en hun eigenschappen geeft ons een diep inzicht in de rangschikking van de atomen in vaste toestand (vastestoffysica). Deze inzichten helpen de wetenschappelijke vakgebieden zoals scheikunde, natuurkunde, biologie en geneeskunde een heel eind vooruit.

Een eeuw is verstreken sinds kristallen door het gebruik van Röntgenstralen hun geheimen prijs gaven. Sindsdien is de uitgegroeid tot een structurele tak van wetenschap, waardoor we bijvoorbeeld de structuur van DNA konden ontcijferen, begrijpen en synthetiseren. Het toonde ons hoe eiwitten in de cellen worden aangemaakt en hielp ons om krachtige nieuwe materialen en geneesmiddelen te ontwerpen. De structuren kunnen tegenwoordig razend snel met behulp van computers blootgelegd en ontcijferd worden Daarom is in juli 2012 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 2014 tot het internationale jaar van de kristallografie uitgeroepen. Het geeft aan dat 100 jaar geleden de Nobelprijs werd toegekend aan de eerste kristallografen, vader en zoon William Henry en William Lawrence Bragg.

09-07-2014 4

Dan Shechtman was in april 1982 gaststudent aan het National Bureau of Standards in Maryland (VS), om aluminium-mangaan legeringen te bestuderen. Prof. Dan Shechtman van het Technion-Israel Institute of Technology, ontdekte een nieuwe verschijningsvorm van materie: quasiperiodieke kristallen, ze staan ook wel bekend als quasicrystals.

Deze ontdekking leidde tot een uitgebreid diepgaand weten-schappelijk debat en Shechtman besteedde veel tijd om zijn collega’s van de juistheid van zijn ontdekking te overtuigen. Prof Shechtman’s topprestatie was niet alleen de ontdekking van de quasicrystals, maar vooral ook het inzicht en het begrip van de waarde van de ontdekking èn de vastberadenheid om de sceptische wetenschappelijke gemeenschap daarvan te overtuigen. Bijna 30 jaar later, in 2011, kreeg prof. Shechtman de Nobelprijs voor de Scheikunde. Het Nobelcomité verklaarde dat hoewel zijn ontdekking zeer omstreden was, zijn werk uiteindelijk de wetenschappers dwong om hun opvatting over de aard van de materie te heroverwegen. In feite is de ontdekking van quasi-periodieke kristallen een nieuwe tak van wetenschap.

Honderden gelijksoortige materialen met buitengewone eigenschappen werden later ontdekt. Duizenden onderzoeksartikelen en meer dan 40 wetenschappelijke boeken werden gepubliceerd.

En de Internationale Unie van Kristallografie herzag zijn fundamentele definitie van een kristal in het licht van Shechtman doorbraak.

Thematisch – kristallografilatelie

Kristallen zijn een geweldig filatelistisch thematisch verzamelgebied. Er zijn massa’s postzegels met afbeeldingen van de meeste verschillende kristallen en vergeet vooral ook de edelstenen niet. Je kunt ze rangschikken aan de hand van hun chemische samenstelling.

Frans Jacobs gaf de melding door dat zijn website‘De geschiedenis van de fysica op postzegels’ een nieuw adres heeft gekregen: klik hier om te bekijken. Dus, was u op school goed in fysica? En is het nog steeds uw hobby? Bezoek dan deze website, het Is de moeite waard.
Van Pythagoras tot Einstein, van Galileï tot Newton, leerzaam en interessant.

‘T FakTuweeltje, Jaargang 39 nr 2, februari 2014

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Israël NatuurkundigenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)