Havank - Postzegelblog

Havank

1

h1De Stichting Mateor bracht onlangs een persoonlijke postzegel uit over Havank. Dit is het pseudoniem van de in 1964 overleden schrijver Hendrikus Frederikus (Hans) van der Kallen.  H van K werd Havank, maar Havank is ook het vingerafdrukkenherkenningssysteem van de politie.

Havank de Schrijver
Havank had al vroeg de ambitie schrijver te worden. In Amsterdam schreef hij zijn eerste boek, Het mysterie van St. Eustache, dat hij in 1934 aanbood aan de Utrechtse uitgever Bruna, die het in eerste instantie terugzond, maar in 1935 alsnog wilde uitgeven.

h2
Het was het begin van een lange samenwerking met Bruna, voor wie hij dertig zeer populaire misdaadromans zou schrijven, meestal met als hoofdpersoon Charles C.M. Carlier, alias De Schaduw. Alle romans en veel van zijn vertalingen werden als pockets in de Zwarte Beertjes-reeks van uitgeverij AW Bruna & Zn uitgegeven met door Dick Bruna verzorgde omslagen. In grote oplagen: bij zijn overlijden werd het aantal verkochte boeken geschat op meer dan zes miljoen.
Dick Bruna is geen onbekende in de filatelie, bv de kinderzegels 1969 zijn door hem getekend.

h3

Leeuwarden
Op zijn geboortehuis in Leeuwarden, is een bronzen gedenkplaat aangebracht. Deze gedenkplaat is gemaakt door de Leeuwarder beeldhouwer Ben van der Geest. In de Reigerstraat, ook in Leeuwarden, herinnert een vignet van de Schaduw, naar ontwerp van Dick Bruna, aan de schrijver. Sinds maart 2009 is een portret van Havank opgenomen op een van de plafondplaten die de entree van het Leeuwarder stadhuis sieren.

h4
Zijn graf, dat lang zonder steen gebleven is, wordt beheerd door de Stichting Mateor, waarvan de donateurs jaarlijks rond zijn sterfdag (22 juni) in Leeuwarden bijeenkomen en de schrijver een bloemenhulde brengen. Zie:http://www.havank.nl

Op de jubileumpostzegel  zien we het portret van Van der Kallen, zijn geboorte- en overlijdensjaar 1904-1964, en de In Memoriamdatum 22 juni 2014.  De foto is van Bas den Oudsten.

h5

Politie Havank
De Nederlandse politie noemde haar vingerafdrukkenherkenningssysteem naar de schrijver.
Politie HAVANK is het geautomatiseerde vingerafdrukkenherkenningssysteem van de Nederlandse politie.  De naam HAVANK is een acroniem van Het Automatisch Vinger Afdrukkensysteem Nederlandse Kollektie.
Deze centrale databank wordt beheerd door het KLPD (Korps landelijke politiediensten.

h6

Het systeem is operationeel sinds 1989. Het wordt gebruikt voor vaststellen of vingerafdrukken van een persoon voorkomen in de verzameling vingerafdrukken zodat de identiteit kan worden vastgesteld.
Vinger- of handpalmspoor, veiliggesteld op de plaats waar een misdaad is begaan, worden in Havank gecontroleerd of deze afkomstig is van een persoon die voorkomt in deze nationale verzameling van vinger- en handpalmafdrukken.
Forensisch rechercheurs zoeken op de plaats van het delict naar sporen, onder andere vingerafdrukken. Dat gaat tegenwoordig wat professioneler dan alleen met een vergrootglas en een lucifer, zoals Sherlock Holmes dit doet op de kaft en een Engels postzegelboekje.

h7

Als een verdachte is aangehouden worden op het politiebureau zijn vingerafdrukken afgenomen. Hoe dit gaat zien we op deze maximumkaart van Liechtenstein.

h8

Zijn (of haar) vingerafdrukken worden in Havank vergeleken of hiervoor nog misdrijven “open” staan.
Zie ook: https://www.postzegelblog.nl/2009/04/16/vingerafdrukken

Met dank aan Stichting Mateor, voor het beschikbaar stellen van de foto’s.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)