Franse zegels blijven eeuwig geldig - Postzegelblog

Franse zegels blijven eeuwig geldig

0

kopje
Franse postzegels zijn per definitie oneindig geldig en bruikbaar. Een uitzondering wordt gemaakt voor die zegels die in een aparte wet vermeldt staan, waarin vastgelegd is wanneer de geldigheid ophoudt. Dit kan ook per (presidentieel) decreet geschieden. Franse postzegels mogen alleen gebuikt
worden voor frankering van post die opgegeven wordt in Frankrijk en haar overzeese gebieden, in Mayotte of in legerpostkantoren. Wanneer zijn postzegels ongeldig in Frankrijk? Officieel: een postzegel die ongeldig verklaard is, is niet langer een wettig betaalmiddel. Het is daarom verboden om deze te gebruiken als frankering bij de post.

In Frankrijk, zien we dat er twee soorten ongeldig verklaringen bestaan.

Franse zegels

Vooraf vastgelegde ongeldig verklaring bij toeslag zegels, waarbij de post voor de uitgifte van de toeslag postzegel zal worden aangesproken bijvoorbeeld door fondsen voor goede doelen, maar dit kan slechts gebeuren gedurende een jaar na datum van uitgifte. De tweede mogelijkheid is de beleidspolitieke ongeldig verklaringen, waarbij de postdienst zelf beslist, ook na het verschijnen van de zegel, dat deze ongeldig wordt. Het buiten koers zetten van postzegel-geldigheid: het meest opvallende voorbeeld is dat van de ongeldig verklaring van de zegels waarop generaal Pétain staat afgebeeld, na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog.

Frans 2
Logisch, kan een ongeldige postzegel niet worden gebruikt op poststukken. Het geweigerde poststuk moet worden begeleid door een schrijven waarin de redenen staan aangeven waarom de frankering ongeldig is. De brief moet worden beschouwd als niet gefrankeerd. Hoe zit het met de Franse Franc zegels in Euro tijd? Heel eenvoudig: je deelt de FF waarde door 6.55957 en dan naar boven afronden. Je mag Eurowaardes en FF waardes door elkaar gebruiken. Ieder loket heeft een rekenmachine, hoewel weinig postwerknemers dat schijnen te weten. Meestal loopt het op goed vertrouwen. Het wordt afgestempeld zonder controle en dan is het allemaal OK. Weten de Fransen dat je ook nog
FF waardes mag gebruiken? Alleen de filatelisten weten het, dus een minderheid, want de niet-verzamelaars hebben geen voorraad en zijn dus niet geïnteresseerd.

‘La Poste’ is geprivatiseerd, maar de staat is de grootste aandeelhouder. Je vraagt je ogenblikkelijk af: “Hoe zit dat in Nederland?” Kan de Nederlandse staat misschien via zijn aandeelhouderschap, als dat er is, toch nog invloed uitoefenen, of met andere woorden: wat er nu gebeurt, gebeurt dat met stilzwijgende goedkeuring van de staat? Dat zou sneu zijn! In Frankrijk zal het aandeelhouderschap ook niet voor eeuwig gelden, dus dat betekent dat het er ook eens een keer van zal komen, maar nu is het niet het geval en dat is voor de verzamelaar goed en ook voor de
consument. Op internet worden ook in Frankrijk postfrisse zegels onder de nominale waarde aangeboden. Dat kan, want de meeste Fransen weten niet meer wat één oude Franse Franc waard is. Overigens: één Franse Franc
blijft één Franse Franc! Wanneer hij ook moge uitgegeven zijn. Voor de echte filatelisten is een brief mooi wanneer deafstempeling tussen het begin en het einde van de verkoop van de zegel ligt. Van de andere kant: als je een pakje stuurt en het is helemaal volgeplakt met zegels, wie interesseert dat? Niemand! Dus de beelden van met oude valuta vol geplakte pakketten zullen ook in Frankrijk nog lange tijd aan de orde van de dag zijn.

Wat leert ons dit verhaal? Hoogstwaarschijnlijk zou het effect van de nietigverklaring van de gulden zegels nihil zijn geweest, gezien het percentage filatelisten in Nederland, als de filatelie niet in zo’n hoge mate gecombineerd zou zijn geweest met handel, commercie en de (koloniale) handelsgeest van Nederlanders. En… de neiging om te bedriegen: het kapitalistische Angelsaksische graaien. Die vervalsingen hebben de deur dicht gedaan. Zonder die vervalsingen zou PostNL geen enkel argument hebben gehad, naar haar aandeelhouder(s) toe, om de gulden zegels ongeldig te
verklaren. Diegenen die de vervalsingen in omloop hebben gebracht hebben de filatelie een zware slag
toegebracht. Zelfs met de staat als grootste aandeelhouder, zal men het argument: “filatelie” ter zijde schuiven, want de commercie, de winst, gaat natuurlijk altijd voor. Ook als je daarmee de hobby van honderdduizenden bederft.

Voorbeeld:
Verstuurd van Frankrijk naar Beieren, 10(!) dagen onderweg. Een zegel bleef ongestempeld door de machinale stempeling. Frankering: In Franc 4 + 1.20 = 5.20 FF = 0.79 E
Er ontbreekt 0.01 E, vandaar de roodgele zegel van € 0,01
De Frankering is dus juist (€ 0,80).

‘T FakTuweeltje, Jaargang 38 nr 6, juni 2013
Philippe Machado

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)