Lezersvraag: Puntstempel in spiegelbeeld - Postzegelblog

Lezersvraag: Puntstempel in spiegelbeeld

6

Ik ben op zoek naar informatie over onderstaand puntstempel 257 in SPIEGELBEELD
Kan iemand mij informatie verschaffen over dit stempel? Heb zo iets nog nooit gezien en vraag mij af hoe dit kan zijn gebeurd…

Puntstempel

Alvast bedankt!
Hans.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Pieter op 24 juni 2014 om 16:25

  Ik heb werkelijk waar geen idee, maar ik ben wel benieuwd naar de antwoorden!

 • Peter Raats op 24 juni 2014 om 19:06

  Het meest logische antwoord is hetzelfde als bij een blinddruk denk ik , een vers gestempelde brief die per abuis (of bewust ) op een andere brief terecht gekomen is.

 • Lars op 24 juni 2014 om 21:04

  Er lopen twee puntenpatronen over elkaar heen. Een patroon van de “blinddruk” en een patroon van een stempel.

 • Postzegelblog op 25 juni 2014 om 12:24

  We hebben zelf ook navraag gedaan en via Cees Janssen kregen we de volgende verklaring van Harrie Jans, de specialist op het gebied van puntstempels
  :
  De enige manier waarop een puntstempel in spiegelbeeld afgebeeld zou kunnen worden is als het puntstempel zeer zwaar geinkt is geweest en via een abklatsch in spiegelbeeld een afdruk vormt op een ander poststuk. Ik heb diverse voorbeelden daarvan in mijn collectie, maar dan eigenlijk altijd aan de achterzijde van een poststuk en niet op een andere zegel.

  Wat hier gebeurd is is dat een grappenmaker een 257 nagetekend heeft en daarvan een stempel heeft gemaakt, maar daarbij niet in de gaten heeft gehad, dat hij het stempel in spiegelbeeld had moeten maken om zo een goede afdruk op een zegel te produceren. Dat er sprake is van een aardige, maar slechte vervalsing moge ook blijken uit het feit dat met name de vorm van de 2 sterk afwijkt van het echte stempel. De krul van de 2 loopt in vergelijking met het echte stempel veel te ver naar buiten uit. Ik heb een afbeelding van het echte stempel er naast gezet zodat je het verschil duidelijk kunt zien. Ook kloppen de posities van de punten boven de 2 en de 7 niet met het echte stempel. Met deze drie zware afwijkingen hoef ik het stempel niet verder te beoordelen om te weten dat het vals is.
  Het is zeer duidelijk dat er een poging gedaan is om een zwaar gehavende zegel, waarvan de tanding vrijwel niet meer vast te stellen is, nog een waarde te geven door er een vals puntstempel Middelharnis (gebruikt van 1 december 1890 t/m 14 juni 1893) op de zegel te plaatsen. Gezien de periode en de gedeeltelijke tanding die ik zie zou het daarom een K-tanding moeten zijn (12½ kleine gaten). Echter ook die zou gezien de gebruiksperiode vanaf eind 1890 al niet meer kloppen (K-tanding is uitgegeven t/m 1887 en daarmee zeer onwaarschijnlijk dat die in 1890 nog aan een nieuw postkantoor is verstrekt), want op dat moment was voor deze zegel alleen de L-tanding (12½ grote gaten) in gebruik.

 • Ed op 25 juni 2014 om 14:36

  Misschien doorgedrukt bij stempeling via de achterzijde?

 • Stampertje op 25 juni 2014 om 22:46

  Mijn eerste indruk was meteen: dat stempel klopt van geen kant – dus vals. Mijn tweede indruk was dat het geen spiegelafdruk van een andere gestemtelde brief lijkt; daarvoor zijn de randen te scherp – dus vals (een spiegelafdruk is eigenlijk altijd veel rommeliger dan hier). Verder maar niet meer bekeken, maar het lijkt me dat het antwoord van Cees Janssen hierboven inderdaad 100% correct is. Vals!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)