Vigilance (= waakzaamheid) - Postzegelblog

Vigilance (= waakzaamheid)

0

vigi1Een nieuwe postzegel van India is uitgegeven in verband met het 50 jarig bestaan van de  Centrale Vigilance Commissie. Het woord “vigilance” betekent  “waakzaamheid”.  Waakzaamheid is bij diverse zaken in het dagelijks leven geboden. Dat blijkt ook uit de filatelie.

Over het algemeen wordt de haan als het symbool van waakzaamheid gezien.  Cyprus gaf hierover een mooie postzegel uit, die we hier zien op een maximumkaart.

vigi5

India kiest niet voor dit symbool, maar op de fdc en zegel van India zien we een oog, wat in verband wordt gebracht met waakzaamheid.vigi2

Ik moest hierbij gelijk denken aan iets wat mijn vader altijd zei: “Je moet overal  je ogen goed open houden” .  Wijze woorden.  En waar moet je je ogen vooral goed open houden? Juist, als de kinderen aan het zwemmen zijn in het zwembad of de zee.

vigi3

In andere landen wordt er weer voor andere zaken om vigilance gevraagd. In Brazilië bijvoorbeeld voor het behoud van het amazone-gebied.

vigi4

Mozambique gaf in 1981 en 1982 vigilance postzegels uit waarbij waakzaamheids-groepen genoemd worden.

vigi6

vigi7

Dit lijkt op een soort burgerwacht zoals we dat in sommige Nederlandse gemeenten tegenwoordig kennen.  In Nederland kennen we (naar Amerikaans voorbeeld) ook al de  waakzaamheidsactie als er een kind vermist wordt, middels een Amber-alert.

vigi8 Ook de Europese Commissie in Strassbourg schenkt aandacht aan vigilance met een stempel over de Europese Raad van Waakzaamheid.

vigi9

Verder vond ik een mooie Franse envelop  over vigilance. Op de envelop lezen we: Savoir Secruté, pour protection Civile. Vivre Vigilance.

vigi10

Op een envelop uit Tunesië is te zien hoe “vigilance” in het Arabisch geschreven wordt.

vigi11

Tot slot vond ik een Franse zegel die waakzaamheid vraagt voor het ongelukkige kind. Dit is echter geen echte postzegel, maar een sluitzegel.

vigi12

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Brazilië Cyprus Frankrijk India Nederland TunesiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)