Het kostbaarste bezit - Postzegelblog

Het kostbaarste bezit

0

Scholl“Zo’n mooie dag, en ik moet gaan. Maar wat is ons leven, als we in staat zijn duizenden mensen te alarmeren en wakker te schudden.” Dat zei Sophie Scholl op de dag van haar executie (22 februari 1943).

Hans Scholl was 24 jaar oud, zijn zus Sophie 21 toen ze ter dood werden veroordeeld, 70 jaar geleden werden zus en broer geëxecuteerd. Ze verloren hun leven, omdat ze hun stem tegen een onrechtvaardig regime lieten horen, altijd bewust van de levensgevaarlijke situatie. Vandaag behoren zij tot de bekendste verzetsstrijders tegen het nazisme.

Even bekend is de ” Witte Roos” , de Münchener verzetsgroep, waartoe de Scholls behoorden. De groep die voornamelijk uit studenten bestaat kiest voor passieve weerstand. Vanaf 1942 publiceerde de Witte Roos in totaal zes pamfletten. De eerste vier werden per post verstuurd naar de intellectuele elite in en rond München, schrijvers, professoren en medestudenten.
Al in de eerste twee zinnen van het eerste pamflet, lieten de leden van de Witte Roos blijken, de situatie in Duitsland, in die tijd te begrijpen: “Niets is een beschaafde samenleving onwaardiger, dan zich zonder verzet, door de onverantwoordelijke en door donkere instincten geleidde kliek, te laten regeren ‘.
Is het niet, zo, dat zich iedere eerlijke Duitser, vandaag de dag, schaamt voor zijn regering en dat de mate van onze schaamte en die van onze kinderen zal toenemen wanneer de schellen van onze ogen zijn gevallen en de meest verschrikkelijke daden die de grens van het misdadige oneindig overschrijden, aan het licht komen?

Sophie Scholl
In het Bundespost blok ter gelegenheid  van de 20ste verjaardag van de aanslag op Adolf Hitler, dat in 1964 verscheen  zit ook deze postzegel met de afbeelding van Sophie Scholl.

Na de eerste vier vlugschriften besloten de leden van “de Witte Roos” in 1943 om een breder publiek aan te spreken in hun geschriften. Vlugschrift nummer vijf is getiteld “Oproep aan alle Duitsers”. Duizenden exemplaren werden door de groep ’s nachts in München verspreid. Het zesde pamflet, dat werd geschreven door professor Kurt Huber, kreeg een nog bredere verspreiding: Helmuth von Moltke bracht ze van Scandinavië naar Engeland. Britse vliegtuigen wierpen honderdduizenden exemplaren over Duitsland uit. In de kop stond ” Een Duitse folder -een manifest van studenten uit München”.
Er stond onder andere in te lezen: “Namens de gehele Duitse jeugd eisen wij van de regering van Adolf Hitler, de persoonlijke vrijheid, de kostbaarste schat die we hebben en die hij ons heeft ontfutselt op de meest ellendige wijze. “Tegelijkertijd roepen ze op tot weerstand, om deze vrijheid te herwinnen en te bouwen aan een vreedzame toekomst: “de Duitse naam zal tot in alle eeuwigheid onteerd zijn, als de Duitse jeugd niet eindelijk opstaat, wraak neemt en zich verzoent, en haar kwelgeesten verplettert en een nieuw geestelijk Europa sticht”.

De witte roos

De “Witte Roos” werd een symbool van moed, vrede en vrijheid. Deze Bundespostzegel uit 1983 was gewijd aan de verzetsbeweging tegen het nationaalsocialisme.

Lees hier het volledige mei-nummer van het verenigingsblad van Philatelistenvereniging ‘t Fakteurke. (pdf 0,8mb).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Duitse rijk Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)