In kort bestek…(IV) - Postzegelblog

In kort bestek…(IV)

1

Om het hockey in België te promoten kwam enige tijd geleden bij de bpost het plan op om een hockeyzegel uit te geven. Nu wil het toeval dat de Belgische nationale dameshockeyploeg naar het WK-hockey, dat van 31 mei tot en met 15 juni in Den Haag wordt gehouden, kon. De Belgische hockeyzegel (waarde: 1 world), die 10 juni verscheen met daarop een hockeystick, is dan ook getiteld World Cup 2014. Ook in een geïllustreerd velletjes van vijf (€ 6,25). Op 10 juni verscheen nog een sportvelletje, en wel ter gelegenheid van het WK-voetbal in Brazilië.

Het velletje heeft de vorm van een voetbal en er zitten vijf zegels in waarop het silhouet van een voetballer. Waarde 1 Europe. Tot slot verscheen 10 juni een velletje met twee zelfklevende zegels (3 world) gewijd aan het Jaar van de kristallografie. Dit is een gemeenschappelijke uitgifte met Slovenië. In dit verband werd ook een souvenirkaart uitgegeven.

Een bloem, een Hanzestad en twee kunstenaars, dat zijn de juni-emissies (5 juni) van Duitsland. De permanente reeks Bloemen werd uitgebreid met een 180 c-zegel waarop een akelei; de reeks Deutschlands schönste Panoramen is met twee 60c-zegel (samendruk) gewijd aan de Hanzestad Bremen; de 700e geboortedag van een van de eerste middeleeuwse kunstenaars, Bertram von Minden (ca. 1340-1414/1415) wordt herdacht met een 240c-zegel en de 150e geboortedag van een van de laatste romantische componisten,

Richard Straus (1864-1949), met een zegel van 60 cent.

Op 8 mei heeft Luxemburg een zgn. Patriottistische serie uitgebracht, waarmee de 175-jrige onafhankelijkheid van het groothertogdom wordt gevierd alsmede 150 jaar ’ons heemecht’ (staat er in het Nederlands op), twee zegels van 0,60.

Daarnaast verschenen: 50 jaar scheepvaart op de Moezel (0,85), twee Europazegels/nationale muziekinstrumenten (0,60 en 0,85), en een velletje met een 0,60- en een 0,85-zegel, dat het feit herdenkt dat de vestingwerken en het oude deel van Stad-Luxemburg twintig jaar geleden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO werden geplaatst.

Op 28 april gaf Liechtenstein, zoals gemeld, een velletje uit met een 1,40 fr-zegel ter gelegenheid van de heiligverklaring van paus Johannes Paulus II; 2 juni was echter de ’echte’ tweede grote emissiedag van het jaar. Toen verschenen drie sets van elk drie zegels: oude in Liechtenstein gevonden munten (85, 100 en 130 rp), amfibieën (0,85, 2,90 en 370 fr.) en moerasbloemen (100, 280 en 360 rp).

De Royal Mail heeft 13 mei onder de titel Great British Film een eresaluut gebracht aan de Britse film. Op zes zegels en een velletje met vier zegels werden beelden van bekende naoorlogse films en documentaires uit de jaren ’30 getoond: Achtereenvolgens draaien op de zes 1st-zegels: A Matter of Live and Dead (1946) met o.a. David Niven; Lawrence of Arabia (1962), met o.a. Peter O’toole en Omar Sharif; 2001: A Space Odyssey (1968); Chariots of Fire (1981); Secrets & Lies (1996) en Ben dit Like Beckham (2002). Op de vier 1st-zegels in het miniatuurvelletje: Night Mail uit 1936 (This is the Night Mail crossing the border/Bringing the cheque and the postal order); A Colour Box (1935), Love on the Wing (1938) en Spare Time (1939).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes België Brazilië Duitsland Groot Brittannië Films Religie Schilderkunst VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.