Twee brieven, één raadsel! - Postzegelblog

Twee brieven, één raadsel!

1

KopjeEr worden twee brieven aangereikt. De eerste brief is een brief uit 1917, die verstuurd is van Maastricht naar Parijs. Hij komt van de ‘Maastrichtse Zinkwitmaat-schappij” en is bedoeld voor Monsieur Dupont, Rue du Gag 70 in Parijs. De datum van het stempel is niet goed te lezen, maar aannemelijk is dat hij verstuurd is in 1917.

Immers op de achterzijde is een etiket geplakt waarop staat: “Militärischerseits unter Kriegsrecht geöffnet, Ber-linC2, den…1917, ……. Überwachungsoffizier”


Verder zie je een Postbodestempel met nummer A 46. De brief is dus gecensureerd door de Duitse censuur.


De tweede brief is afkomstig uit Amsterdam en verstuurd naar Parijs in 1917 . Hij komt van de Rotterdamse Bankiersvereeniging te Amsterdam en bedoeld voor de “Banque des Pays du Nord, Avenue de l’Opéra 28bis te Parijs. Ook deze brief is gecensureerd, maar nu door de Franse autoriteiten, zoals het stempel op voor- en achterzijde vermeldt.


De vraag die zich opwerpt, is hoe het kan dat twee brieven die allebei vanuit neutraal Nederland naar Parijs zijn gestuurd in 1917 in het ene geval door de Duitse censuur zijn gecontroleerd, waarbij vermeldt moet worden dat Parijs nooit in handen van de Duitsers is gevallen, terwijl de tweede brief blijkbaar via Engeland moet zijn gegaan, immers alle post voor Frankrijk en “Vrij België” moest via Londen en Duinkerken naar Frankrijk. Wie ons kan helpen met goede suggesties mag zich melden.

Lees hier het volledige juni-nummer van het verenigingsblad van Philatelistenvereniging ‘t Fakteurke. (pdf 0,97mb).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

 • philip Levert op 10 juni 2014 om 17:36

  Interessant.
  Suggestie:
  Brief uit Maastricht ging via Duitsland,
  de andere brief ging per schip, dus via
  Engeland.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)