Vreemde Stempels - Postzegelblog

Vreemde Stempels

13

kopjeHet is niet alle dagen zondag, dus ditmaal geen gedegen studie van mijn hand. Nee, dit keer heb ik mijn lezers wat te vragen. De vraag luidt: wie kan iets zinnigs zeggen over de afstempelingen van onder afgebeelde drie zegels? Ze zitten in mijn verzameling.  Hoe ik er aan ben gekomen is helaas onbekend.

1

 • De eerste (zijnde de oudste) is strikt genomen geen postzegel, maar de ingedrukte zegel van een postwaardestuk (briefkaart): de 5ct ‘hangend haar’ Wilhelminazegel uit de jaren negentig van de 19e eeuw. Die is ontwaard met een duidelijk stempel Leipzig, 1898. Op de achterzijde van de briefkaart (niet getoond) zijn flarden handgeschreven Duitse tekst leesbaar waaruit zou blijken dat de briefkaart uit Duitsland naar Haarlem is verzonden.
 • De tweede is de 10 ct waarde (NVPH 511) uit de serie ‘Voor het Kind’ van 1948. Wie goed kijkt, ziet de afstempeling ‘Batavia-Centrum’. Die stad heet tegenwoordig Djakarta en ligt bepaald niet in Nederland. Dus….?
 • De derde postzegel is de 1 Rupiah waarde uit de eerste Soekarno-serie van Indonesië. Die zegel is ontwaard met een duidelijk stempel ’s Gravenhage, die bekende stad aan de Noordzee, ver buiten Indonesië gelegen. Opmerkelijk.

Ben benieuwd of anderen dergelijke vreemde afstempelingen bezitten, en wat er verder over valt te zeggen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Duitsland Indonesië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (13) Schrijf een reactie

 • Cees op 4 juni 2014 om 08:23

  Het fragment van het postwaardestuk met afbeelding Wilhelmina Hangend Haar is afkomstig van een antwoordbriefkaart (uitgegeven in oktober 1891). Jammer dat dit fragment is uitgeknipt. Het is altijd beter om postwaardestukken compleet te verzamelen.

 • philip Levert op 4 juni 2014 om 10:09

  Dank Cees.

  Zou ik nooit opgekomen zijn

 • Cees op 4 juni 2014 om 11:00

  De postzegel van 10 cent gestempeld met het Indische stempel Batavia-Centrum (zonder nummer voor zover ik het kan zien) werd uitgegeven op 15 november 1948. Het stempel Batavia-Centrum was van het type 14b (weer voor zover ik dat kan beoordelen) met als vroegst bekende datum van gebruik 3 december 1948 en als laatste bekende datum 18 mei 1949. Het kan zijn dat de zegel geplakt was op een poststuk waarbij deze niet in Nederland was gestempeld en daarom bij aankomst in Indonesië. Een andere verklaring heb ik niet.

 • Lars op 4 juni 2014 om 15:15

  Allemaal gestempeld bij aankomst.
  Vroeger gebeurde dat nog wel eens als ze bij het verzendkantoor waren vergeten af te stempelen.

 • Jos van den Bosch op 4 juni 2014 om 16:31

  Tegenwoordig komt de inventieve geest van de postbesteller niet verder dan een ballpoint streep door mijn extra filatelistisch opgeplakte zegels. Dit is te prefereren!

 • PM op 4 juni 2014 om 17:34

  Ook bij doorzenden ivm verhuizing kwam/komt het voor dat er nog een keer gestempeld werd, dus als er dan geen stempel op stond kreeg het ook een eerste stempel…

 • philip Levert op 4 juni 2014 om 18:41

  Ben het eens. Het zijn onterechte afstempelingen, geplaatst door te ijverige postbeambten op niet gestempelde zegels op binnenkomende post.
  Dank voor jullie expertise!

 • Cees op 5 juni 2014 om 10:19

  Philip, alleen de afdruk van het poststempel van Leipzig op het fragment van de antwoordkaart is volkomen juist. Dit was vastgelegd in een overeenkomst die de landen hebben gesloten in UPU verband.

 • philip Levert op 5 juni 2014 om 11:14

  Dus Cees, op zo ’n antwoordkaart kan je een poststempel uit alle landen ter wereld verwachten?
  Lijkt me een apart verzamelgebied toe.
  Nooit te oud om te leren…

 • Willem op 5 juni 2014 om 13:23

  Hallo Philip,

  Hierbij een link, zodat je kunt zien hoe zo’n antwoordbriefkaart er uit ziet.
  http://www.willempasterkamp.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_simple.tpl&product_id=5879&category_id=96&option=com_virtuemart&Itemid=1

  Ook hierbij een link naar een dubbelle briefkaart verzonden vanuit Nederland naar Engeland, en daarna retour gezonden.
  http://www.willempasterkamp.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_simple.tpl&product_id=3877&category_id=96&option=com_virtuemart&Itemid=9999

 • philip Levert op 5 juni 2014 om 22:19

  Cees, Willem, gesnapt.
  Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Briefkaart_met_betaald_antwoord

  Tot 1971 bestonden dus, geheel legaal,
  Nederlandse briefkaarten (zijnde de antwoordhelft van een kaart-met-betaald-antwoord naar het buitenland) waar het ingedrukte zegelbeeld werd afgestempeld met een buitenlands (vertrek-)stempel voor de
  terugreis naar het vaderland.
  Systeem zou in 1971 afgeschaft zijn.

 • paulv op 6 juni 2014 om 22:35

  Afschaffing Kaart met betaald antwoord:
  uit Geuzendam 8e editie p.82:
  “Ingevolge een besluit van het UPU-congres van Tokio in 1969 werden in het internationale verkeer de briefkaarten met betaald antwoord per 1 juli 1971 afgeschaft. In Nederland werden tegelijkertijd ook de briefkaarten met betaald antwoord in het binnenlands verkeer afgeschaft. Na deze datum konden losse helften als gewone briefkaarten gebruikt worden.”

 • Freddy Poelmans op 13 juni 2014 om 19:51

  Die middelste, rode zegel lijkt me wel eerder afgestempeld te zijn geweest… alleen werd het een vlagstempel. Mogelijk was er nog een andere zegel gekleefd op het briefstuk naar Indonesië, die wel het geluk had de datumstempel te dragen. Er is een duidelijk verschil in de afdruk van beide stempels op die zegel
  groetjes, Freddy

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)