Onze eigen 'Inverted Jenny'? - Postzegelblog

Onze eigen ‘Inverted Jenny’?

1

eigen-inverted-jenny Een van de meest beroemde zegels is ongetwijfeld de hiernaast afgebeelde ‘Inverted Jenny’. Een Amerikaanse postzegel waarvan menig USA of luchtvaartverzamelaar alleen maar kan dromen. Maar… wij hebben ons eigen kopstaand vliegtuig.

ndpa017

Op 21 juli 1932 verscheen in Nederlands Indië een opdruk op een luchtpostzegel van anderhalve gulden. In verband met het verlaagde luchtposttarief was er behoefte aan luchtpostzegels van 50 cent. Het overdrukken der zegels werd uitgevoerd door de Topografische Dienst te Batavia. Zesduizend halve vellen werden van de overdruk voorzien.ndp!a17f

Op 9 mei 1933 werden op het postkantoor te Bandoeng zegels verkocht, waarvan al snel bleek dat de opdruk kopstaand op de zegels was aangebracht.
Blijkbaar had bij het drukken een half vel ondersteboven gelegen, zonder dat dit opgemerkt werd.
Tot zover lijkt het verhaal op de ‘Inverted Jenny’.
Bij de Amerikaanse vergissing betreft het een vel van honderd zegels. Van de kopstaande opdruk van Nederlands Indië zijn 50 exemplaren (één half vel) verkocht.
Er zijn zo’n 35 ongebruikte exemplaren bekend en enkele gebruikte. Daar het een linkerkant van een vel betreft zijn er slechts twee hoekstukken bekend. De linkerbovenhoek bevindt zich in een verzameling.
De hierboven afgebeelde linkerbenedenhoek is momenteel bij PostBeeld te koop voor 3500 euro.
Dit exemplaar is postfris. Nu is Nederland, of Nederlands Indië natuurlijk Amerika niet; De verschillen in prijs zijn dan ook groot.
In een artikel uit 2009 kunnen we lezen dat een exemplaar van een ‘inverted Jenny’ een kleine 200.000 euro opbracht, 57x zo veel als de prijs van dit zegel van Nederlands Indië. Wie wordt de gelukkige eigenaar van dit bijzondere zegel?

Klik hier om dit zegel te bekijken in de webwinkel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (1)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)