Frederik Kaiser - Postzegelblog

Frederik Kaiser

8

kaiser1Ik kreeg een oude  brief onder ogen, die op 28 augustus 1858 was gestuurd naar “Den Hoog Geleerde  Heer F. Kaiser te Leiden. Ik dacht gelijk: ”die ken ik, want daar heb ik een postzegel van.”
Ik was zeer benieuwd wat er in deze brief uit 1858 zou staan. U ook?

Kaiser
De postzegel van Kaiser is in 2008 ontworpen door de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars, omdat Kaiser 200 jaar geleden was geboren en veel voor de Leidse Sterrewacht heeft betekend. Voor het  postzegelontwerp heeft een internetfoto gediend.kaiser2
Frederik Kaiser werd namelijk in 1808 geboren en op 18 jarige leeftijd aangesteld als observator van de Leidse Sterrewacht. Het Leidse Observatorium was in die tijd niet meer dan een houten keet op het dak van het Academiegebouw.

kaiser3

Met een kijker bespiedde hij de komeet Halley  en het lukte hem om in 1835 de doorgang van deze komeet tot op anderhalf uur nauwkeurig te berekenen. Geen enkele andere astronoom in Europa evenaarde dit resultaat. Hij verkreeg hierdoor een eredoctoraat en werd twee jaar later benoemd tot lector in de praktische sterrenkunde en directeur van de Sterrewacht.
Met gebrekkige middelen heeft hij de Nederlandse roem in de sterrenkunde bevestigd en uitgebreid. Hij stond internationaal bekend om zijn nauwkeurige positiebepalingen. Kaiser liet een nieuwe Sterrewacht  bouwen, die in 1860 werd voltooid.

kaiser4

In de serie “steden tot en met heden” heeft PostNL de Leidse Sterrewacht van Kaiser ook op een persoonlijke postzegel gezet.

kaiser5

Onlangs is de Sterrewacht weer verbouwd en zeker een bezoek waard.

kaiser6

Inhoud brief
In de brief wordt een “zakkijker met sterrekundige oogbuis” besteld bij Kaiser, zoals deze die beschreven had in het Album der Natuur van 1854 op pagina 196. Samen met “een voetje met schroefbeweging” zou dit 26 gulden moeten kosten. (volgens mij een heel bedrag in die tijd).

Voorzijde brief
Op de voorzijde van de brief  zien we dat deze “franco” is gestuurd aan F. Kaiser te Leiden.

kaiser7

Een nader adres was in die tijd niet nodig. Ik denk dat dhr. Kaiser ook postzegels verzamelde, want de postzegel in de linker bovenhoek is er (helaas) afgescheurd.

Achterzijde brief
Op de achterzijde van de brief , zien we een rode waszegel, het oranje aankomststempel “Leiden 30-8-1858” en het zwarte stempel “Midwolde”, waar vandaan de brief verstuurd werd.

kaiser8

Afzender
In de brief is te lezen dat de afzender is:  F.J. Houwen, Hoofdonderwijzer te Midwolde in ’t Oldambt, provincie Groningen. Toen ik dit las vroeg ik me af of het hier gaat om Midwolde of Midwolda.
Midwolde ligt namelijk in het westen van de provincie Groningen en Midwolda in het oosten daarvan.  Midwolda is in 2010 gefuseerd tot de gemeente Oldambt (en daar heeft de afzender het in de brief ook over.  Ook op een frankeermachinestempel van Midwolda staat “old” vermeld.

kaiser9
Wie kan hier uitsluitsel over geven?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Cees op 17 mei 2014 om 07:24

  Willem, het hulppostkantoor Midwolde werd opgericht op 1 april 1851. Het hulppostkantoor behoorde toen tot het ressort van het postkantoor Winschoten. Later ging het hulpkantoor over naar het ressort van het postkantoor Scheemda. In 1904 werd de benaming gewijzigd in Midwolda (O). De (O) staat voor Oldambt.Op 16 februari 1931 werd het hulppostkantoor weer teruggebracht naar het ressort van het postkantoor Winschoten.

 • Jan Taco teGussinklo (@DutchBW) op 17 mei 2014 om 07:56

  Leuk bericht!
  Ik ben minstens zo benieuwd waarover de hoofdonderwijzer correspondeerde met de ‘observator’.

 • willem hogendoorn op 17 mei 2014 om 09:54

  @ Cees: Bedankt voor je info. Ze maken het maar ingewikkeld daar in Groningen.
  @ Jan Taco: De correspondentie ging over de bestelling van een zakkijker met sterrekundige oogbuis, waar Kaiser over gepubliceerd had. De hoofdonderwijzer had eerst ergens anders zo’n kijker besteld, maar was daar niet tevreden over. Het werd niet duidelijk of hij de kijker voor het onderwijs gebruikte of dat hij zelf een amateur-observator was.

 • philip Levert op 19 mei 2014 om 21:42

  Zie ook

  http://www.postzegelblog.nl/2012/03/02/een-bijzondere-knmi-brief/#more-38970

 • n coret op 29 mei 2014 om 12:11

  zijn deze zegels nog te koop ?

 • willem hogendoorn op 29 mei 2014 om 13:48

  @ N Coret: zie
  http://www.lvpv.nl/index.html

 • Arend64 op 17 september 2017 om 13:24

  Dat Frederik Kaiser misschien postzegels verzamelde is geen gekke veronderstelling gezien het feit dat hij de oudere broer is van Jan Willem Kaiser, verantwoordelijk voor de Nederlandse emissies 1852 en 1864!

 • willem hogendoorn op 17 september 2017 om 14:58

  @Arend: de brief is van 1858. Dan zou hij wellicht de postzegel, ontworpen door zijn broer er vanaf gehaald kunnen hebben. Een familie aandenken. Ik zou de envelop met postzegel bewaard hebben. :)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)