Tien keer Oranje op WK voetbal - Postzegelblog

Tien keer Oranje op WK voetbal

12

KNVB-logoDit jubileumvelletje ’10 x Oranje op WK voetbal’ (350.000 exemplaren; Cartor Security Printing Frankrijk) besteedt aandacht aan het feit dat het Oranje-elftal voor de tiende keer deelneemt aan de Wereld Kampioenschap Voetbal steeds in een ander gastland. Duitsland en Italië zijn echter twee keer het gastland geweest. Het is voor de twintigste keer dat de FIFA (Fédération Internationale de Football Association) een WK Voetbal organiseert sinds 1930.
De oranjekleur vertegenwoordigt van oudsher het Koninklijk Huis van Oranje met de koninklijke familie. De laatste decennia is het ook de symboolkleur van Nederlandse sporters op internationale sportevenementen geworden.

voetbalveld

Tien keer Oranje op WK-Voetbal

 • 1934 in Italië
 • 1938 in Frankrijk
 • 1974 in West Duitland
 • 1978 in Argentinië
 • 1990 in Italië
 • 1994 in Verenigde Staten
 • 1998 in Frankrijk
 • 2006 in Duitsland
 • 2010 in Zuid Afrika
 • 2014 in Brazilië

Vel 10X Oranje op het WK voetbalUitgiftedatum 19 mei 2014

Postzegelvel nader bekeken

De ondergrond van een klassiek voetbalveld is in kalklijnen opgezet met zij- & achterlijnen, middenlijn, middenstip, strafschopgebied, penaltystip en kwart cirkels bij de cornervlag. Het voetbalveld (als beelddoorloper strekt het zich over alle tien postzegels uit) bezit lichte en donkere banen als gevolg van verschillende maairichtingen. De perforatie is zo aangebracht dat op elke postzegel de bovenste baan lichtgroen is en de onderste donkergroen.

WK-postzegel

“Wat overbleef een langdurig trauma én dat ene vel postzegels met de zwarte opdruk ‘Holland winnaar WK 74´, dat nooit zijn diensten op kaart of envelop zou bewijzen, toen ons land in de finalewedstrijd met 2 – 0 van Duitsland verloor”, aldus de tekst van de brochure ‘De bal is rond, zegeltocht Nederlands voetbal 1928 – 2006’ van de auteur Han Mulder.
De massale oplage van ruim veertien miljoen postzegels komt uiteindelijk in de versnipperaar terecht behalve het modelvel van 100 postzegels (als relikwie).

Oranje op het WK voetbal [3]

Op elke postzegel is een voetbal aanwezig met daarop de vlagkleuren van het desbetreffende gastland van de voetbalkampioenschappen. Op de postzegels ‘speelt’ de Nederlandse leeuw met tien verschillende voetballen.
De vlaggen zijn gevarieerd op de voetballen geprojecteerd, zodat de vlakverdeling goed zichtbaar is geworden. Als gevolg daarvan is de Duitse vlag ook verschillend op de postzegel 1974 en 2006 geplaatst. Italië (1934 en 1990) gaf geen problemen: het land is in tussentijd van vlag veranderd.
De WK-postzegels 1934 en 1938 wordt nog met een klassieke voetbal gespeeld (met bruine leren stroken en een veter aan de buitenkant). De resterende acht voetballen (met vijf- of zeshoekige vlakstukken) zijn eigentijds en modern.

Oranje op het WK voetbal [5]WK-voetbal-1990

In geval Nederland in 1990 wereldkampioen voetballen zou worden, is de emissie 1990 tot in detail voorbereid en voor een klein deel ook uitgevoerd. Helaas werkte het Oranje-elftal niet mee. Tussen droom en werkelijkheid stonden praktische bezwaren in de weg. Nederland verloor. De 75 cent postzegel met het opschrift ‘Wereldkampioen 1990’ is nooit uitgegeven!

Ook op elke postzegel staat de Oranjeleeuw met kroontje als blikvanger in de bekende heraldische houding afgebeeld met fraaie franjes aan de poten en de staart. De oranje gekleurde leeuw is hét symbool van het aanvallende spel van het Nederlandse voetbalelftal.
De positie van de leeuw en die van de voetbal varieert per postzegel. De leeuw ‘speelt’ steeds op een andere plaats met de bal. De leeuw (rechts of links) schiet, kopt of vangt de bal op de borst op.
De opstelling van de leeuwen lopen of tegengesteld naar elkaar toe (2 x), of van elkaar af (2 x), of achter elkaar (1 x). Al naar gelang de functie en de plaats van de bal is de leeuw geheel of gedeeltelijk op een postzegel aanwezig.

Oranje op het WK voetbal [10]

Op de velrand/tab naast elke postzegel staan de resultaten van het Nederlandse elftal op het desbetreffende WK. Uitslagen brengen herinneringen naar boven. Een ander voordeel is dat je de tab eraan kunt laten zitten en het nog meer oranje wordt als je ze samen met de postzegel op kaart of envelop plakt. Op de postzegel rechtsonder (10e postzegel) moedigt de klassieke Hup-Holland-Hup-kreet het Nederlandse elftal aan.
Op de postzegel naast het nog te spelen WK in Brazilië van dit jaar is de poule-indeling opgenomen.

125 jaar KNVB

Vormgeving nader bekeken

a] Met gelaagdheid van het postzegelontwerp wordt de opbouw van meer of minder in het oog vallende, op de voorgrond tredende beeldfragmenten bedoeld:

 

 • Door de ruimtelijke weergave van de bal treedt dit beeldelement het meest en nadrukkelijk op de voorgrond. De ruimtelijkheid, het drie-dimensionale van de bal komt door de lichtreflectie op de 8e postzegel (met daarop de Duitse vlag) het meest overtuigend over.
 • De plat en vlak uitgevoerde oranjekleurige leeuw is niet-ruimtelijk opgevoerd. Het dier staat op het tweede plan. Deze leeuw komt sterk overeen qua uitvoering en detaillering met die van het nieuwe jubileum-logo van de KNVB.
 • De witte lijnen en teksten bevinden zich op het derde plan.
 • Het groene voetbalveld dat zich over het gehele postzegelvel uitstrekt, bevindt zich op de onderste laag.

b] Het opvallende van dit postzegelvel (én iedere postzegel op zich) is de kleurigheid, gevarieerdheid en de levendigheid. De vormgeving komt daarmee geheel overeen in het voetbalspel van het Oranje/elftal.

elf voetbalzegels

Elf Nederlandse voetbalpostzegels

 • WK Voetbal 1974 & 1994: nvph 1050 & 1614
 • EK Voetbal 1988, 1996 & 2000: nvph 1848 [emissie 1999], nvph 1685, nvph1888 & 1889
 • 100 jaar KNVB 1989 & 100 jaar Voetbal 1979: nvph 1433 & 1182
 • Olympische Spelen 1928: nvph 214
 • Kinderzegel 1976: nvph 1103
 • FC Knudde 1998: nvph 1763

maximumkaart voetbal

Bijgaand Oranje-elftal versloeg tijdens het EK Voetbal 1988 Rusland met 2 – 0; goalgetters waren Frank Rijkaard & Marco van Basten, die de overwinning tijdens de finale na het tweede doelpunt vreugdevol vieren (nvph 1848). Op de 100-jarige KNVB-postzegel (nvph 1433) is op de achtergrond het beslissende doelpunt in de wedstrijd Nederland – Rusland met lijnen, cijfers en letters schematisch weergegeven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (12) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)