Leesplankjes met Postzegels - Postzegelblog

Leesplankjes met Postzegels

0

leesplankje-postzegelIn het Schoolmuseum Ootmarsum is van 7 april t/m 31 december 2014 de tentoonstelling “Leesplankjes met Postzegels” te zien. Deze bijzondere postzegelverzameling is in de afgelopen twee decennia verzameld door de heer C. van der Zouwen uit Enschede en is na zijn overlijden op 16 september 2013 door zijn kinderen geschonken aan het Schoolmuseum in Ootmarsum.

Kees van der Zouwen was het grootste deel van zijn leven postzegelverzamelaar en had albums vol zegels. Toch wilde hij ook op een andere manier gaan verzamelen. Ergens is hij op het idee van de leesplankjes gekomen. In de loop van de jaren verzamelde Kees de vele variëteiten leesplankjes.
Hij was een regelmatige bezoeker van het Schoolmuseum in Ootmarsum en zocht hij ook elders actief naar alle soorten leesplankjes om zijn verzameling verder uit te breiden. Hij zocht daarbij naar postzegels die zoveel mogelijk pasten bij het plaatje op de leesplankjes. Hierbij zocht hij hulp binnen de Enschedese Philatelisten Vereniging waarvan hij trouw lid was. Soms duurde het jaren voordat hij nét dat ene zegeltje gevonden had.

Een voorbeeld daarvan is de afbeelding van een zeef op het katholieke leesplankjes. Die zegel werd ooit in Hong Kong uitgegeven maar het heeft tijden geduurd voordat die zegel gevonden was en ook dat leesplankje compleet was.

schoolplankje

Kees van der Zouwen werd geboren op 12-12-1925 in Giessen-Nieuwkerk en is na de oorlog verpleegkundige geworden. In 1955 is hij getrouwd en kwam hij te werken bij de ambulancedienst in Enschede. Begin jaren 60 is hij begonnen zijn postzegels te verzamelen. Zijn verzameling ging bijna verloren op 13 mei 2000 toen de vuurwerkramp Enschede trof. Kees en zijn vrouw woonden op steenworp afstand van de vuurwerkfabriek. Hun huis werd vernield, maar is niet verbrand. In de jaren daarna heeft hij zijn leesplankjes-postzegelverzameling verder opgebouwd. De verzameling was eerder te zien tijdens het 70-jarig jubileum van de Enschedese Philatelisten Vereniging in 2006.


Grotere kaart weergeven

Schoolmuseum Ootmarsum, Keerweer 2.
www.schoolmuseumootmarsum.nl

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Musea OnderwijsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)