Veiling collectie klassiek British Guiana - Postzegelblog

Veiling collectie klassiek British Guiana

8

ThumbnailDe met vele grote prijzen bekroonde collectie klassiek British Guiana bijeengebracht door John E. du Pont wordt op 27 juni 2014 geveild bij David Feldman in Geneve.

Deze aankondiging komt een week nadat bekend werd dat de Britisch Guiana 1856 One Cent Magenta bij Sotheby’s New York, onder de hamer komt. Deze zegel staat bekend als de duurste postzegel ter wereld, met een verwachte opbrengst tussen de 10 en 20 miljoen dollar.

De volledige inhoud van de veilingcatalogus is nog niet bekend, maar in een publicatie van de firma Feldman van 18 februari staan verschillende rariteiten uit British Guiana, waaronder een gebruikt exemplaar van de 1851 2 Cent Black op lichtroze papier.

John E. du Pont

John E. du Pont verdiende zijn roem, bekendheid en fortuin als begunstigde van het Du Pont chemiebedrijf. Helaas was hij verantwoordelijkheid voor de dood van de Olympische gouden medaille worstelaar Dave Schultz in 1996. Hier werd hij voor veroordeeld en bracht de laatste jaren van zijn leven door in de gevangenis, waar hij in december 2010 op 72 jarige leeftijd overleed. Er is echter weinig bekend over zijn roem en eer als gerenommeerd filatelist.

John du Pont heeft zijn hele leven postzegels verzameld, en stelden diverse mooie collecties samen, waaronder Canada met de voorlopers zoals New Brunswick, Nova Scotia en Newfoundland, maar ook Samoa, Falkland Eilanden en een aantal Oost-Europese gebieden.

Collectie British Guiana

Zijn grootste filatelistische prestatie was het samenstellen van een grote collectie van de oude Britse kolonie Brits Guiana.
John E. du Pont behaalde niet minder dan 5 Grand Prix Awards waaronder een nationale, internationale en Grand Prix d’Honneur op diverse internationale filatelistische tentoonstellingen, en kwam op de all-time lijst van meerdere Grand Prix winnaars in 2000 en behoorde destijds in de top drie.

Afbeelding 2

Maar zijn meest begeerde en waardevolste overwinning was de Grand Prix voor de Brits Guyana op de Ameripex International Exhibition in Chicago, 1986. Hier toonde hij zijn collectie onder zijn pseudoniem Rae Maeder, met de beroemde postzegel de One Cent 1856 Magenta, de meest waardevolle postzegel ter wereld. John E. du Pont had deze postzegel in 1980 gekocht voor een toenmalige wereldrecordprijs van $ 935.000.

Veiling

Sinds zijn dood in 2010 gingen er veel geruchten rond over de verkoop van zijn collectie en natuurlijk over de British Guiana 1856 One Cent Magenta. Inmiddels heeft Sotheby´s bekend gemaakt deze kostbaarste zegel te veilen op 17 juni 2014.

En nu heeft de firma David Feldman aangekondigd de kostbare Grand Prix Collectie te veilen met meer dan 200 losse stukken, op 27 juni 2014 in Geneve, Zwitserland.

Deze veiling bevat vele stukken uit voormalige collecties van beroemde filatelisten zoals: Ferrari, Hind, Burrus en Caspary. Deze collectie is bijna 30 jaar geleden voor het laatst publiekelijk te zien geweest, en is na 50 jaar weer eens voor het eerst een belangrijke veiling van exclusief klassiek British Guiana filatelistisch materiaal.

Voor de volledige Grand Prix Collectie British Guiana op tentoonstellingsbladen kijk op www.pzveemland.nl De collectie van John E. du Pont in 9 pdf bestanden is te vinden bij Artikelen 2014 > “Veiling collectie klassiek British Guiana”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Brits-GuyanaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,14 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Stampertje op 24 april 2014 om 16:48

  Ha, interessant. Ik zit net het boek “Blue Mauritius” van Helen Morgan te lezen, met daarin ook een passage over de Ferrary veilingen in het begin van de jaren 1920. Daarin ook de 1856 One Cent Magenta, uiteindelijk gekocht door Arthur Hind voor meer dan 7000 Britse Ponden. Vooral leuk te lezen dat verzamelaar Maurice Burrus mogelijk op de hoogte was van het bedrag dat Hind bereid was te betalen. Zonder de intentie de zegel zelf te kopen heeft Burrus mogelijk zijn rivaal zo tot het uiterste gedwongen.

  Ben benieuwd wat (en wie) het wordt in juni. Zal best weer een spektakel worden. Overigens toch wel jammer dat deze zegel geen schoonheid te noemen is. Maakt het straks voor niet-verzamelaars nog vreemder dat daaraan zo veel geld besteed wordt…

 • yvonne kruse op 25 april 2014 om 12:54

  Stampertje, ik zit ook tot over mijn oren in hetzelfde boek. Echt een ‘wauw’ verhaal. Om eerlijk te zijn vind ik de 1856 One Cent Magenta wel een juweeltje, veel origineler dan de Blauwe Mauritius, maar ja, ieder zijn smaak!

 • Stampertje op 25 april 2014 om 21:07

  Ik bedoel ook eigenlijk dat nauwelijks zichtbaar is wat er op de zegel staat; daarvoor moet je toch eigenlijk de Four Cents ernaast leggen.

  En inderdaad: geweldig boek. Had deze week gelukkig tijd, en heb het in een ruk uitgelezen. Absolute aanrader. Zo zou ik er nog wel een paar lusten…

 • Lars op 18 juni 2014 om 08:01

  $7,900,000 heeft de British Guiana 1856 One Cent Magenta opgebracht. Met veilingkosten erbij wordt het totaal $9,480,000 (€6.991.000). De koper wil anoniem blijven.

 • Stampertje op 19 juni 2014 om 19:45

  Gokje: Queen Elizabeth? Is de enige ‘Britse’ zegel die ze nog mist…

 • Lars op 20 juni 2014 om 09:27

  Ik hoop dat het de Queen is. Dan is deze postzegel tenminste in goede handen.

 • Stampertje op 21 juni 2014 om 07:13

  Helemaal mee eens; weet alleen niet of zo’n uitgave door het Britse publiek geaccepteerd zal worden in deze tijden van relatieve crisis. Dus als ze de koper is, doet ze er goed aan dit nog even onder de koninklijke pet te houden.

 • Lars op 28 juni 2014 om 15:47

  Vandaag is een gedeelte van de collectie geveild. De zegels van de eerste uitgifte van British Guiana hebben vele malen de cataloguswaarde opgebracht!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)