Post uit Caribisch Nederland - Postzegelblog

Post uit Caribisch Nederland

6

sabavoorzBonaire, Saba en Sint Eustatius vormen tezamen sinds 10 oktober 2010 Caribisch Nederland. Tot 1 januari 2014 werd de post verzorgd door Nieuwe Post, de organisatie met hoofdkantoor op Curaçao ooit ontstaan uit de Antiliaanse PTT. Vanaf 1 januari 2014 is dat veranderd.

Vanuit Den Haag is een tender uitgeschreven voor postbezorging in Caribisch Nederland per 1 januari 2014. Op deze tender is slechts één inschrijving binnengekomen die aan alle gestelde voorwaarden voldeed. Op 17 oktober jongstleden is de betreffende onderneming, Flamingo Communications, aangewezen als concessiehouder voor de postdienstverlening in Caribisch Nederland vanaf 1 januari 2014 (Staatscourant 2013, nummer 30604).

Als Postzegelblog hebben wij al eind vorig jaar bij Flamingo Communications een aantal vragen gesteld over wat dat in filatelistisch opzicht gaat betekenen; worden er postzegels uitgegeven en zo ja is er een uitgifteschema bekend? Blijven de reeds uitgegeven postzegels van Caribisch Nederland geldig? Wordt Flamingo lid van de UPU?

Helaas hebben we, ondanks meerdere pogingen, nog geen officieel antwoord gekregen op deze vragen.

 

Saba1

 

Op 27 februari was ik zelf op Saba en het leek mij een leuk idee om vanaf daar eens een kaartje te sturen naar PostBeeld. Het liefst natuurlijk gefrankeerd met postzegels. Op het postkantoor in Windwardsite (foto) kreeg ik te horen dat er binnenkort wel postzegels komen, maar er nu nog niet zijn. Post wordt gefrankeerd met elektronische postzegels. Het tarief voor een kaartje naar Nederland is 99 dollarcent. Dat is minder dan om een kaartje van Nederland naar Saba te sturen. Het tarief voor een brief binnen Caribisch Nederland is 88 dollarcent. Ik heb mijn kaarten op het postkantoor afgegeven en de porto betaald.

sabazegel

Omdat ik de genoemde elektronische postzegels op Saba nog niet te zien kreeg was ik bij terugkomst in Nederland, ruim een week later, nieuwsgierig naar hoe het binnengekomen was. Echter nog geen spoor van post uit Saba. Vorige week zat dan toch de kaart tussen de binnenkomende post.  Ruim drie weken nadat de kaart gepost was, werd hij bezorgd in Nederland. Flamingo communications lukt het dus wel, maar nog niet snel.

sabaachterz

Meer informatie over consessie klik hier

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Caribisch Nederland Curaçao Nederlandse Antillen NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 29 maart 2014 om 10:34

  Jammer dat er nog geen echte postzegels zijn, maar wel een leuke “rariteit” zo’n elektronische postzegel

 • aadb op 29 maart 2014 om 21:48

  Tsja jammer of een zegen de elektronische strook is ook een bewijs van betaling lekker houden zo scheelt de verzamelaars een hoop geld zo is ons ook beloofd dat Aruba Suriname,St Maarten en Curaçaou een gematigd uitgifte beleid zou aanhouden we weten inmiddels beter .
  Een meer dan schandelijke vertoning van de uitgevers van deze inmiddels alleen nog voor de de kapitaal krachtige verzamelaar te bemachtigen zegels .Vellen met afbeelding van een schaakbord met daarin een enkele zegels en die in het land van herkomst nergens te koop en zeker niet te gebruiken zijn .En natuurlijk als men wil meedoen aan deze geldklopperij het is een keuze die je kan maken maar vrijheid en (blijheid) gaan niet echt samen ,

 • reintjedevos op 30 maart 2014 om 08:37

  Krijg je van een electronische strook ook een electro-shock?

  Wie in Nederland bij een kiosk of ander verkooppunt van postzegels iets wil verzenden en geen blok met 5 of 10 zegels wilt kopen, krijgt een electronische postzegel geplakt op je zending!

  Gebruikelijk in NL al jaren! Bij de zuiderburen heet zo iets een barcode blaster….

 • Hens WOLF op 5 april 2014 om 17:00

  Ik heb in het Bulletin van de vereniging POSTAUMAAT een stukje met afbeeldingen geschreven over deze loketstroken.Ik heb diverse van dit soort zegels, zowel met Ant.Gulden als met US $ waarde.

  Mocht je het stukje willen lezen, meld mij dan even hoe ik het je kan zenden (bij voorkeur als bijlage naar je e-mail adres).

  Ik heb er ook veel dubbel. Heb je mogelijk zo’n loketstrook om te ruilen?

  Gaarne vernemend,
  Hens Wolf

 • Lars op 5 april 2014 om 23:11

  Volgens mij mis ik wat…

 • Lars op 14 november 2014 om 11:43

  In de nieuwe Collect (nr.82) een artikel over nieuwe postzegels van Caribisch Nederland. Als ik het goed begrijp gaan ze voortaan voor elk van de drie eilanden apart zegels uitgeven!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)