Gandhi, de Mahatma - Postzegelblog

Gandhi, de Mahatma

0

kopjeMohandas Karamchand Gandhi (Gujarati: મોહનદાસ કરમચંદ ગાંધી) (Porbandar, 2 oktober 1869 – New Delhi, 30 januari 1948), vaak Mahatma Gandhi (Gujarati: મહાત્મા ગાંધી) genoemd, was een Indiaas politicus. Na een rechtenstudie in Engeland vertrok Gandhi naar Zuid-Afrika, waar hij zich voor de Indiase bevolkingsgroep inzette. Na terugkeer in India werd hij leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie.

1

Gandhi spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 in New Delhi vermoord door een extremistische hindoe. Zijn geboortedag wordt gevierd als Gandhi Jayanti. Bij een bescheiden monument, Raj Ghat, pal aan de rivier de Yamuna in New Delhi, wordt dan zijn favoriete lied Raghupati Raghava gezongen en op ouderwetse wijze katoen gesponnen.
Mahatma Gandhi werd geëerd op diverse postzegels. De totstandkoming van de eerste serie Gandhi postzegels in India in 1948 verdient echter geen schoonheidsprijs.
De Staatsdrukkerij in New Delhi maakte op verzoek ontwerpen en stelde voor een serie van vier postzegels met 1 Rupee als hoogste frankeerwaarde. Als nieuwtje zou de tekst er komen in Engels, Hindi en Urdu. Maar in het geheim was het ministerie ook aan het onderhandelen met de gerenommeerde drukkers Courvoisier in Zwitserland en met de Oostenrijkse Staatsdrukkerij. Die konden in fotogravure drukken wat destijds in New Delhi nog niet mogelijk was. En zo ging tot woede van de Indiase Staatsdrukkerij de order onverwacht naar Courvoisier. (Mi India 187-190)

Gandhi postzegelserrie

Als afbeeldingen werden gekozen een foto uit het tijdschrift LIFE (USA) en een foto uit het archief van Kanu Gandhi. De kleding op de foto’s moest gewijzigd worden. Resultaat is helaas niet zoals deze kleding in werkelijkheid wordt gedragen. India is een groot land, dus de order was voor niet minder dan 32 miljoen postzegels. Filatelisten in India protesteerden krachtig: de topwaarde van een Rupee betekende dat velen de complete serie niet konden betalen. Tot overmaat van ramp bleek na aankomst van de eerste vellen uit Zwitserland dat de gebruikte gom ongeschikt was voor de tropen. De vellen bleven aan elkaar kleven, wat postzegels en gom beschadigde en ongeschikt maakte voor filatelisten. Dat moest dus over. Echter de bureaucratie in India is machtig en het ministerie trok zich van deze klachten niets aan.
Erger nog: er werd besloten een klein aantal series te voorzien van de opdruk ‘Service’ voor gebruik door het secretariaat van de Gouverneur-Generaal (India was net onafhankelijk, maar nog lid van het Engelse Gemenebest). Zie Mi India Dienst 113-116. Er waren protesten, want destijds kwam het niet voor dat gedenkzegels werden overdrukt. Tevergeefs. De “Service” zegels werden maar drie maanden uitgebracht en waren postaal nutteloos. Zo is er geen enkele gestempelde 1 R Gandhi service zegel bekend. De cataloguswaarde van deze dienstserie is enorm, veruit de hoogste van alle series van India. Als oplage voor de 1R ‘service’zegel noteert Michel (1987) 20 stuks, slechts 100 stuks kwamen uit de drukkerij.

2

Om de gemiste postzegelorder goed te maken kreeg de Indiase Staatsdrukkerij opdracht voor het maken van een serie van vier postwaardestukken: Gandhi-briefkaarten met ingedrukte 9 p postzegel. De afbeeldingen uit Gandhi’s leven op deze kaarten waren ook afkomstig uit het archief van Kanu Gandhi. Hij kreeg daarvoor een symbolische royalty van 2500 Rupees.

4

In latere jaren verschenen nog vele Gandhi postzegels. De mooiste is die van Engeland uit 1969, Gandhi’s beeltenis met de Indiase vlag als achtergrond. Dit was de enige postzegel ooit door dat land uitgebracht om een niet-Engelsman te eren. Al eerder, in 1961 waren twee Gandhi zegels door de USA uitgebracht. In 1969 werd herdacht dat Gandhi een eeuw geleden was geboren, voor 41 landen aanleiding om een of meer Gandhi postzegels uit te brengen. In Azië waren dat er maar weinig: behalve India alleen Bhutan, Syrië en Z.Yemen. In het toenmalige Nederlandse gemenebest was Suriname (NVPH  519) van de partij, immers daar woont een grote gemeenschap met Indiase wortels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch India GandhiNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)