MooiNL-Tegelen-postzegel met een pikant detail - Postzegelblog

MooiNL-Tegelen-postzegel met een pikant detail

0

gekooide vogelConservator Sacha Odenhoven van het Keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen heeft na de presentatie van de postzegelemissie MooiNL – Tegelen een pikant tipje van de sluier van een detailafbeelding van de postzegel opgelicht.

Vel Mooi Nederland Tegelen 2014

Volgens haar heeft de deelafbeelding van een jonge man met het vogelkooitje op het rood-bruin gebakken aardewerkbord uit 1791, dat drie maal op het postzegelvelletje is afgebeeld, een erotische betekenis: “Vermoedelijk is het een huwelijksbord geweest. De kooi symboliseerde dat het na het huwelijk gedaan was met de vrijheid en dat het vogeltje nu braaf in zijn kooitje moest blijven. Vogelen was echter ook al een term, die we nu nog kennen als een synoniem voor de geslachtsdaad en voor de penis van de man, die na het huwelijk niet meer ergens anders heen of in mocht vliegen dan bij zijn vrouw.”

Keramiek tegelen

Op het bord is met een penseel een schildering met gele, verdunde kleislib (papje van klei en water) aangebracht. Deze techniek op keramiek staat bekend onder de naam ‘slibgoed’, dat veel door pottenbakkers in deze streek wordt toegepast. Op sommige plaatsen is de schildering verfijnd door met een kraspen lijntjes te krassen (sgrafitto-techniek). De minder verfijnde decoratieve randversiering is met een met kleislib gevulde koehoorn door de pottenbakker aangebracht.

IV   199 vogelkooiVI   228 kanarie in kooi

De deelafbeeldingen met gekooide vogels van de velletjes MooiNL-Makkum en MooiNL-Harlingen hebben beide ook te maken met de huwelijkse trouw.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland AardewerkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)