MooiNL - Harlingen: bakermat van het tinglazuuraardewerk - Postzegelblog

MooiNL – Harlingen: bakermat van het tinglazuuraardewerk

2

aardewerk harlingen“Keramiek uit Harlingen. Harlingen is de bakermat van het Friese tinglazuuraardewerk. Tinglazuuraardewerk is een soort glas, waaraan zowel lood als tin is toegevoegd, waardoor een witte, ondoorzichtige glazuur ontstaat”, aldus de informatieve tekst over het aardewerk van Harlingen in het wit uitgespaarde gedeelte van het velletje linksboven.

De glazuurverven, waarmee het aardewerk is beschilderd, zijn gemaakt van metaaloxiden of verbindingen. Zo is de kleur blauw gemaakt van kobaltoxide.

Mooi Ned velharlingen rgb

MooiNL-postzegel Harlingen

VI 565 tegeltje postz

 1. Een detail van een tegel uit de havenstad Harlingen staat op de 1e, 3e en 5e postzegel MooiNL-Harlingen. Het is een grote tweemaster met groene razeilen en blauw touwwerk (met een opvallende detaillering). Rechts zeilt een vereenvoudigde weergave van een schip op grote afstand. Dit tegeltype is in de productieperiode vanaf ca 1890 tot aan de sluiting van de gleibakkerij in 1933 vervaardigd.

  Postzegel Mooi Ned Harlingen op schepentegel
 2. Een mosgroene baan verdeelt de postzegelachtergrond in tweeën. De kromming en contour van deze baan zijn afgeleid van de gekleurde rand van de schaal met daarop een blauwe papegaai.
 3. De lichtgroene kleur van de achtergrond van de postzegels is een afgeleide van de kleur van de zeilen en de ijsvogel rechtsonder op de postzegelvelrand.
 4. De golven van het water op de tegel zijn op de postzegel in afwisselend grijs en in een monochrome tint weergegeven.


In Harlingen waren in een periode van meer dan drie eeuwen in totaal zeven plateelbakkerijen (gleibakkerijen) in bedrijf. In de begintijd maakten de gleibakkerijen majolica, zoals wandtegels en schotels vaak in grote aantallen. De schotels waren aan de achterzijde voorzien van het goedkopere , transparante loodglazuur.
Eind 17e eeuw en met name in de 18e eeuw werden in Harlingen ook luxer en fijner beschilderd gebruiks- en sieraardewerk gemaakt: faience. De borden en schotels werden niet in kokers gebakken, maar op hun kant tussen de rijen tegels. Opmerkelijk is dat de Friese sierschotels nog vaak op de oude majolica-manier werden uitgevoerd met loodglazuur aan de achterzijde.

Details nader bekeken

Het postzegelvelletje is gevuld met verschillende stukken Harlinger aardewerk, waaronder schotels, tegels, een schaal en een visvergiet.

Schepentegel

De schepentegels uit Harlingen zijn bijzonder fraai uitgevoerd. De schilder kon de vol getuigde schepen op zee bij Harlingen immers dagelijks met eigen ogen zien. Vaak worden Oost-Indiëvaarders en andere koopvaardij- en oorlogsschepen weergegeven op woelige baren. In blauw geschilderde schepentegels waren in de jaren 30 van de 17e eeuw in Holland en Zeeland in de mode. Bijgaande schepentegel komt redelijk overeen (o.a. door de diagonale stand) met die op de postzegelvelrand.

V 56 Schepentegel

Noorderhaven

Dit tableau van drie bij vier tegels toont een deel van de Noorderhaven van Harlingen. Achter het derde huis is een deel van de Doopsgezinde kerk nog net zichtbaar. Schilder is Sietze Schoonbergen; ca 1924.
Met meerder tegels werden tegeltableaus samengesteld. Veel van deze tableaus hebben een plaats gekregen in Friese herenboerderijen met allerlei afbeeldingen uit het dagelijkse leven. Uiteraard veel afbeeldingen van het vee, maar ook dikwijls aandacht voor water en schepen.

VI 274 Noorderhaven

Papegaai

Plaat met papegaai, die op een Chinees aandoende rotspartij staat. De plaat bezit een veelkleurige rand; 34,9 x 27,3 cm; schilder Jan Eelkes; 1778.

VI  63 papegaai schild

Naamloos

Theebusje met een weelderig bloemmotief. Dit busje van aardewerk is een kopie van een metalen theebusje. Jan Eelkes is de schilder; hoogte 13 cm; ca 1790.

Naamloos-gescand-01

Schotel met paard

Op de in paarse kleur geschilderde schotel staat o.a. een paard, bladertak, hekwerk en wolken. Meindert Jan Vogelzang is de schilder; diameter 37 cm; ca 1795.

VI 133 paard op bord

Visvergiet

Voor- en achterkant van een blauw en paars gekleurd visvergiet. Op de voorkant een afbeelding met vier vissen met bloemtakjes. Op de achterkant staat een bloem met zes half beschaduwde bloemblaadjes met rondom cirkelvormige decoratieve versieringen. Bauke Potting is de schilder; diameter 36,5 cm; ca 1865.

VI  209 ab vergiet

Vogelkooi met kanarie

Deze vogelkooi is ten opzichte van andere kooien perspectivisch aanzienlijk beter verbeterd. De afbeelding komt meer met de werkelijkheid overeen.

VI  228 kanarie in kooi

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland AardewerkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • J. van den Bosch op 23 februari 2014 om 10:58

  Bate, je zegt: “Een detail van een tegel uit de havenstad Harlingen staat op de 1e, 3e en 5e postzegel MooiNL-Harlingen”.
  Is er dan een verschil tussen die drie zegels en de andere 2?
  Ik kan het niet ontdekken.

 • JHA op 23 februari 2014 om 14:02

  Post NL trekt voor het gemak de velrand boven de zegels bij het zegelbeeld. Zo krijg je inderdaad twee verschillende postzegels””. In hret persbericht wordt gerept van vijf gelijke postzegels.
  Waar ligt de grens? Op de tanding of op de velrand?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)