Dreiging en terreur - Postzegelblog

Dreiging en terreur

2

kopjeDe twintigste eeuw in Europa werd gekenmerkt door onrust en oorlogen. Oorlogen waarvan nog generaties later de gevolgen voelbaar zouden zijn. Er werd van verscheidene kanten gewaarschuwd voor nieuw geweld, maar zonder resultaat. Bertha van Suttner (1843-1914) was een Oostenrijkse radicale pacifiste (en tevens de eerste vrouw die de Nobel prijs voor de vrede ontving).

Tijdens haar verblijf in de Kaukasus ten tijde van de Russisch-Turkse oorlog had ze de verschrikkingen van het slagveld leren kennen. Met haar roman De Wapens Neer! waarschuwde ze voor een nieuwe oorlog. Ondanks het grote internationale succes van haar boek was deze waarschuwing tevergeefs.

1

In Het Spinnenweb van Joseph Roth komt een verbitterde luitenant uit WO 1 onder de invloed van Hitler. Als gedesillusioneerde meeloper belichaamt hij het fascistische gevaar in de eerste helft van de vorige eeuw.

2

Een derde Duitstalige schrijver: Franz Kafka. Hopeloosheid, absurditeit en vervolging zijn thema’s in zijn werk. Zegel: de Teynkerk vlakbij Kafka’s huis in Praag.

3

De Ierse toneelschrijver Bernard Shaw (1856-1950) werd o.a. bekend door het toneelstuk Pygmalion dat de inspiratie vormde voor de musical My Fair Lady. Na een bezoek aan de Sovjet Unie, waarbij hij Stalin ontmoette, werd hij een supporter van de stalinistische USSR.

4

Van de Rus Maxim Gorki is het adembenemende gedicht De Stormvogel (1901). Het weerspiegelt Gorki’s roep om vrijheid. Een gedicht met een revolutionaire boodschap. Zowel hij als zijn landgenoot Vladimir Majakovski, de “dichter van de Sovjet-poëzie”, beiden overtuigd communist, stierven naar alle waarschijnlijkheid op bevel van Stalin, omdat zij “te lastig” werden.

5

In maart 1933 verschenen in nazi-Duitsland de “zwarte boekenlijsten”. Dit leidde tot plunderingen van boekwinkels, bibliotheken en uitgeverijen. Er werd geen strobreed in de weg gelegd. Vanaf mei 1933 komt er een sterke censuur op boeken in nazi-Duitsland. De eerste boekverbrandingen vinden plaats. De staat weet wel wat “gute Bücher” zijn…

6

Oproep om bij te dragen aan de boekenverzameling van de NSDAP, de nazi-partij tijdens Hitler’s regime.

7

Het Dagboek van Anne Frank, het Amsterdamse meisje dat WO II niet zou overleven, werd wereldwijd beroemd.

8

De Reichsschrifttumskammer was onderdeel van de Reichskulturkammer, het censuurinstituut voor de kunsten tijdens de nazi-tijd. “Gebt mir 4 Jahre Zeit” (citaat Adolf Hitler) heeft betrekking op twee 4-jarenplannen van Hitler om de economie te verbeteren en het land oorlogsklaar te maken. Het is tevens de titel van de tentoonstelling in Berlijn in 1937. Hoewel dit een dienstenvelop is moest de ontvanger (een particulier) toch de portokosten betalen. Deze Postgebühren worden hier Nachgebühr genoemd, hoewel dat eigenlijk strafport betekent.

9

 

Een vreemd stukje literatuur: in 1943 kregen de Duitse soldaten deze biografie van Frederik de Grote toegestuurd.
10

“Het kwaad kan alleen overwinnen als goede mensen niets doen…”

11

Edmund Burke (1729-1797) – Iers staatsman en filosoof

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Rusland Sovjet Unie Duitse rijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)