Nieuwe Duitse postzegels in de serie Sprookjes van Grimm - Postzegelblog

Nieuwe Duitse postzegels in de serie Sprookjes van Grimm

2

kopje

De Duitse post geeft een serie postzegels uit in de serie:  Sprookjes van Grimm.
Het betreft een postzegel: “Kinderen in het bos” van  € 0.60 met een toeslag van € 0.30
een postzegel: “Bij de heks” van € 0.90 met een toeslag van € 0.40
en een postzegel: “Gelukkig einde” € 1.45 met een toeslag van € 0.55
Op de postzegel van Hans en Grietje staan vijf gekleurde stippen die  symbool staan voor liefdadigheidsinstellingen in Duitsland.

Het sprookje

“Aan de rand van een groot bos woonde een arme houthakker met zijn vrouw en twee kinderen. Het jongetje heette Hans en het meisje Grietje. Het gezin was erg arm. De ouders hadden grote zorgen hoe zij hun kinderen te eten moesten geven. Op een dag besloten de ouders dat zij hun kinderen, de volgende dag, diep in het bos achter zullen laten, zodat zij de weg naar huis niet meer terug kunnen vinden.

De kinderen die niet konden slapen van de honger, hadden gehoord wat de stiefmoeder voorstelde. Hans wachtte totdat de ouders sliepen en stond toen op en sloop naar buiten.  De maan scheen helder en de witte kiezels voor het huis schenen blank. Hans bukte zich en stak er zoveel als er in konden  in zijn broekzakken.

’s Ochtends gaf de stiefmoeder elk kind een stukje brood. Grietje nam het brood onder haar schortje, omdat Hans zijn zakken vol stenen had. Toen gingen ze alle vier naar het bos. Stiekem gooide Hans kleine kiezelsteentjes uit zijn zak op de weg. In het bos  zei de vader dat de kinderen hout moesten sprokkelen, dan zou de vader een vuur maken. Toen de kinderen later bij het vuur zaten uit te rusten, vielen  ze in slaap. Toen ze wakker werden was het stik donker. De kinderen waren erg verdrietig dat hun ouders ze achtergelaten hadden. “”Wacht maar, Grietje, tot de maan opgaat, dan kunnen we de kruimels zien, die ik gestrooid heb en die wijzen ons de weg naar huis, “zei Hans. Toen de maan scheen, stonden ze op, maar ze vonden geen kruimels meer, want de duizenden vogels die in het bos en veld rondvlogen, hadden ze opgepikt. Hans zei tegen Grietje: “We zullen de weg wel vinden,” maar ze vonden hem niet, ze liepen de hele nacht en nog de dag daarop van de morgen tot de avond, maar ze kwamen het bos niet uit.”

1

“Opeens zagen ze een heel mooi huisje gebouwd van brood en de vensters waren van heldere kandijsuiker. De kinderen deden zich tegoed aan al dat eten. Totdat zij  een fijn stemmetje uit het huisje hoorde klinken:

Knibbel knabbel knuisje, Wie knabbelt er aan mijn huisje? De kinderen riepen: De wind, de wind, dat hemelse kind!

Opeens ging de deur open, en een stokoude vrouw die op een krukje leunde, kwam het huis uit geslopen. Hans en Grietje schrokken zo erg, dat ze lieten vallen wat ze in de hand hadden. Maar de oude vrouw nodigde hen uit om pannenkoeken met suiker te eten.Daarna werden twee  mooie bedjes met wit beddengoed opgemaakt  en Hans en Grietje gingen erin liggen en dachten dat ze in de hemel waren. De oude vrouw had maar gedaan alsof ze zo lief was; ze was een boze heks, die loerde op de kinderen en ze had dat broodhuisje alleen maar gebouwd om de kinderen te lokken.

Wanneer ze een kind in haar macht had, maakte ze het dood, braadde het en at het op. Heksen hebben rode ogen en kunnen niet ver zien, maar ze hebben een fijne neus, net als dieren en ze ruiken het, als er mensen in de buurt zijn.’s Morgens vroeg, voor de kinderen wakker waren, stond ze al op, en toen ze hen beiden zo rustig zag slapen bedacht ze: “Dat zal een lekker hapje worden.” Ze pakte Hans op droeg hem naar een schuurtje en sloot hem op achter een hekje. Daarna ging ze naar Grietje en gebood haar te koken voor haar broer, zodat hij  dik en vet zou worden, want dan wilde de boze heks Hans opeten.”

Roodkapje 1

 

“Hans kreeg het lekkerste eten gekookt, maar Grietje kreeg alleen de botjes en de schillen. Elke morgen sloop de oude heks naar het stalletje en voelde of  Hans  al dik werd.  Hans stak alleen een stokje naar buiten.  De oude heks die niet goed zien kon dacht dat het zijn vinger was en ze was verbaasd dat hij nog niet dikker werd.

Toen er vier weken voorbij waren en Hans nog altijd zo mager bleef, begon ze ongeduldig te worden en wilde niet langer wachten. Grietje moest een  vuur maken en een  ketel met water erboven hangen. Toen Grietje in het bakhuis moest kruipen om te kijken of het vuur al heet genoeg was, vroeg ze aan de heks of ze zelf de bakoven open wilde doen. Razend snel gaf Grietje de heks een duw en gooide de ijzeren deur dicht en schoof de grendel ervoor.

Grietje rende snel naar het schuurtje om Hans te bevrijden. Het was heerlijk ze hoefden niet meer bang te zijn voor de heks, want zij was dood. Nu konden de kinderen eens een kijkje in het huis van de heks nemen.

Tot hun grote verbazing vonden ze kasten vol parels en edelstenen. Hans propte zijn zakken vol en ook Grietje vulde haar schortje.  Toen besloten ze de weg naar huis te zoeken, weg uit het heksenbos. Na een paar uur kwamen ze bij een groot meer. Gelukkig was er een witte eend die hen naar de overkant bracht.”

Roodkapje 2

“Eendje, eendje,
hier zijn Hans en Grietje,
d’r is geen weg en ook geen bruggetje,
neem ons op je witte ruggetje!

Eenmaal aan de overkant  kwam het bos hen steeds bekender voor en eindelijk zagen ze in de verte hun vaders huis liggen.Toen zetten ze het op een lopen, stortten de kamer binnen en vielen hun vader om de hals. De man had geen gelukkig ogenblik meer gehad, sinds hij de kinderen in het bos had achtergelaten, maar de vrouw was gestorven. Grietje schudde haar schortje uit, zodat de parels en edelstenen in de kamer rolden, en Hans wierp de ene handvol na de andere erbij.

Er was er een eind aan alle zorgen gekomen en ze leefden vol blijdschap samen.”velletje hans en grietje

Informatie postzegelserie

Ontwerper van de postzegel: Astrid Grahl en Lutz Menze
Datum uitgifte: 06-02-2014

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Sprookjes en legendenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)