Eén kinderzegel functioneerde ooit ook als herdenkingspostzegel - Postzegelblog

Eén kinderzegel functioneerde ooit ook als herdenkingspostzegel

0

Kinderpostzegel 1957De uitgave van de kinderzegelemissies wordt ieder jaar weer op verzoek van de Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN) door PostNL uitgegeven. De achterliggende gedachte van SKN is met de uitgave van deze bijzondere bijslagpostzegels gelden binnen te krijgen om kinderen, zowel in Nederland als daarbuiten, een kans op een beter leven te geven, waarin veiligheid en ontwikkeling van kinderen centraal staan. De jaarlijkse kinderzegelactie is dé inkomstenbron voor SKN.

Bijslagzegel én herdenkingszegel

NVPH 704
Toch is het één keer gebeurd (voor zover ik weet en heb kunnen nagaan) dat één kinderpostzegel bij de uitgave een dubbele functie bezat. De 8 cent kinderpostzegel van 1957 (nvph 704) met daarop een meisjesportret was zowel bijslagpostzegel, als herdenkingspostzegel. De reden van deze dubbele functie is door samenloop van een aantal onverwachte en actuele omstandigheden ontstaan.

  • Op 8 mei 1957 overleed de kunstschilder Jan Sluijters (1881 –1957) aan longkanker in Amsterdam.
  • In datzelfde jaar zou aan de schilder Sluijters de Rembrandtprijs van de stad Leiden toegekend worden.
  • Op 11 mei 1957 vroeg PTT aan het Haags Gemeentemuseum om vier foto’s van schilderijen van 19e eeuwse schilders.
  • Sluijters staat vooral bekend als schilder van vrouwen- en kinderportretten (al of niet naakt).
  • Bovenstaande punten heeft Christiaan de Moor (Esthetisch-Adviseur van de PTT) kort daarop doen besluiten (als hommage en posthum eerbetoon aan de schilder) een meisjesportret van Jan Sluijters in de kinderzegelemissie 1957 op te nemen. Hij kon als ‘kinderportretspecialist’ met gemak nog ingepast worden in het genre van de nog te ontwerpen emissie kinderzegels 1957.

Ik kan me heel wel voorstellen dat De Moor aanvankelijk vijf foto’s van geschilderde kinderportretten van 19e eeuwse schilders heeft willen aanvragen bij het Gemeentemuseum, maar door het overlijden van Sluijters daar naderhand vanaf heeft gezien.

Liesje Sluijters
Van dit kleurige schilderij staat een detail (frontaal portret van een poedelnaakt meisje met levendig krullend haar in een kamer) van de toen 2-jarige dochter Liesje (1924 – 2010, Elisa Kuyper-Sluijters) van de schilder op de 8 cent kinderpostzegel (nvph 704).

liesje is jarig 1929 jan, rob, liesje

De gezinsleden van Jan stonden vaak model voor hem. Van de drie kinderen (Jan, Rob en Liesje) werd Liesje het meest geportretteerd. Twee schilderijen: Liesje is jarig (5-jarige Liesje) en een groepsportret van Jan Sluyters drie kinderen in 1929.

In het boek ‘Jan Sluijters schilder met verve´ van D.Colen & J. de Raad staan herinneringen van Lies over haar vader: “Hij heeft een stuk of twintig kinderportretten van me gemaakt. Het poseren was geen marteling, je moest zo’n twintig minuten staan en een bepaald punt in het oog houden, dan mocht je weer bewegen en nog eens poseren. Hij maakte eerst voorstudies op papier.”
Haar broer Jan voegt hieraan toe: “Hij maakte eerst een tekening op papier, trok er ruitjes overheen, vervolgens tekende hij ook ruitjes op het linnen en dan tekende hij alles precies na. Daarna begon hij te schilderen. Ook als hij aan het schilderen was, vroeg hij af en toe om nog even te komen. Hij was er soms nog maanden aan bezig.”

Else Gerritsen-Sluijters, kleindochter van de schilder Jan Sluijters (1951, dochter van zoon Jan én educatief medewerkster van het Drents Museum) vertelde me op de thema-tentoonstelling ‘Jan Sluijters vrouwen’ in het Drents Museum in Assen in april 2003 het volgende: “Ons ouderlijk huis in Breda hing vol schilderijen van opa Jan. Ook veel kleurige en weelderige naakten. Dat vonden we als kinderen doodnormaal. We zeiden dan: “O, de blote billen van oma!” Ik vond het veel gekker begin vijftiger jaren, dat mijn vriendinnetjes zo moesten giechelen om die naakten aan de muur. Zo iets was toen onbehoorlijk. Ik voel me nog opgelaten om die reacties.”

Discutabele veronderstellingen?

  1. Het bijzondere van deze emissie is het feit dat Liesje Sluijters als enige 20e eeuwse persoon naast vier 19e eeuwse kinderen in deze reeks is terechtgekomen.
  2. De serie eenkleurige kinderzegels 1957 bezit bepaald geen sprankelende kleuren. De postzegel met daarop het borstbeeld van Liesje in bruingrijs (trieste rouwkleur), is het meest somber uitgevoerd, geheel passend (in dit verband) bij een herdenkingspostzegel.
    2 x kinderserie 57
  3. Het Liesje-portret wijkt qua schilderstijl (expressie) af met de vier resterende portretten.(impressie). Door Liesje in het centrum van de serie te plaatsen is toch harmonie in de emissie terechtgekomen. Het licht-donker effect tussen de portretten én typografie is om en om evenwichtig aangebracht. Eenvoudig te ontdekken in de landsnaam. Afwisselend donker en licht uitgevoerde letters met een tegengestelde lichte of donkere kleuruitvoering van het portret erboven.

 

Elisa Kuijper-Sluijters

Elisa Kuijper-Sluijters (getrouwd met de schilder Jacob Kuijper) legde zich als atlete toe op de sprint. Op 27 augustus 1944 vestigde zij in Hilversum in het estafetteviertal (van Lies Sluijters, Fanny Blankers-Koen, Nettie Timmer & Gerda Koudijs, onderleiding van Jan Blankers) een wereldrecord in een tijd van 1.41.0 seconden, dat 4.3 seconden beter was dan het Duitse record uit 1938.

fanny-blankers-koen-postzegel

Van dit estafetteviertal zijn als bijzonderheid twee dames ooit eens op een postzegel afgebeeld!

Saillant detail bij deze wedstrijd is dat het dames-viertal op weg met de trein naar Hilversum enige tijd moesten schuilen, omdat Engelse vliegtuigen de trein beschoten.

Hoekblok NVPH 202

rechter hoekblokEen onderwerp van geheel andere orde. Van welke verzamelaar of semi-handelaar kan ik het rechter hoekblok van twee of vier postzegels mét velrand van de 15 cent kinderzegel 1926 (nvph 202) kopen? Reacties? batehijlkema(ad)hetnet.nl.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)