Zakenpostzegels 2014, 2010 & 2007: ieder met eigen netwerk-afbeelding - Postzegelblog

Zakenpostzegels 2014, 2010 & 2007: ieder met eigen netwerk-afbeelding

2

ontwerpster Wendy MensinkDe 23-jarige, pas afgestudeerde ontwerpster Wendy Mensink is de winnares van een ontwerpwedstrijd, die PostNL heeft uitgeschreven onder negen studenten, met typografie als specialisatie van de ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem.

Zakenzegel 1 - 2014

Zakenpostzegels 2014

  1. Wendy Mensink verbeeldt op de nieuwe Zakenpostzegel 2014 haar persoonlijke visie op ons land:“Het is een land waar alles wel van iemand is. Elke vierkante meter is verdeeld. Alles staat via netwerken met elkaar in verbinding: rivieren, slootjes, straatjes en snelwegen, maar ook via sociale media. Nederland is voortdurend in beweging. De dichtheid van netwerken neemt voortdurend toe.”
  2. “Voor mij is die dynamiek en verzadiging fascinerend. Vandaar een postzegel met een afbeelding van een beweeglijk en beladen netwerk-idee.”
  3. “De postzegelafbeelding geeft hiermee een uitstekende weergave van PostNL. Het postbedrijf is een groot en continu werkend logistiek netwerk, dat heel Nederland met elkaar in verbinding brengt.”
  4. Bij de beeldtaal wordt niet met woorden, maar met beelden/afbeeldingen gewerkt (beeldspraak). Deze abstracte afbeelding van een netwerk is strak, dynamisch, neutraal én fris. Het totaalbeeld bezit een stijlvol zakelijke uitstraling.

Zakenzegel 2 - 2014

Bouwstenen van beide postzegels

  1. Achter het mosgroene cijfer van de frankeerwaarde ‘1’ bevindt zich een gelaagd blauwwitte netwerk-structuur (spinnenweb). Dit lijnenspel bestaat uit gedraaide en gespiegelde delen (stokken en vlaggen) van het cijfer ‘1’, die ook nog vóór of achter elkaar zijn geplaatst. Boven de frankeerwaarde-aanduiding en rechtsonder zijn bloemblaadjes zichtbaar, toevallig ontstaan door vier bovenkanten (vlaggen) van het cijfer ‘1’. Door de ruimtelijke structuur is een verloop van verschillende tinten blauw aanwezig. Door het kleurperspectief treden beelddelen op de voorgrond. Bij wijkende kleuren komen beelddelen op de achtergrond terecht.
  2. Achter het lichtblauwe frankeerwaardecijfer ‘2’ is speels met het cijfer ‘2’ gewerkt, namelijk repeterend én spiegelbeeldig. In de gelaagdheid van het ‘spel-met-de-tweeën‘ ontstaat (ook weer o.a. door het kleurperspectief) dieptewerking. De spiegeling wordt op het onderste gedeelte van de postzegel vervolgd, zowel in vorm als in kleur.
  3. Afgezien van de tegenstellingen in de cijfers ‘1’ en ‘2’ (die onderin of bovenin het postzegelbeeld zijn geplaatst) stemmen beide postzegel overeen in kleur en hectische vormgeving. De netwerkweergave is bij beide postzegels zegelbeeld-overschrijdend. Met andere woorden een deel van de omvang van het netwerk staat maar op de postzegel.

Zakenpostzegels 2007 en 2010

Een netwerk-afbeelding is eerder gebruikt op Zakenpostzegels en wel door Hansje van Halem in 2007. De netwerkweergave kan letterlijk [afbeelding] en figuurlijk [verbeelding] opgevat en uitgelegd worden. In de vier ontwerpen van 2007 en 2010 is deze netwerkafbeelding op de achtergrond met een subtiel, weinig opvallende bochtig grafische lijnstructuur (vloeiend, verenigend, differentiërend) aangegeven.

44 en 88 cent postzegels (nvph 2487/88)

NVPH 2487 NVPH 2488

Van Halem is uitgegaan van de vorm van de cijfers van de frankeerwaarde: “Vanuit de randen van het postzegelvlak ben ik gaan experimenteren met lijnen, die de twee vieren (van links naar rechts) en twee achten (van onderen naar boven) als verdwijnpunt hebben. De lijnen bepalen de omtrek van cijfers, die daardoor hun regelmatige, individuele vorm krijgen. Door de kleur lichtgrijs behoudt de uitgebreide structuur van lijnen een open karakter. De postzegels zijn daardoor licht van toon.”

Anders omschreven: de punten links en rechts (bij 44 cent postzegel) en de punten onder en boven (bij de 88 cent postzegel) worden voor een groot deel of redelijk recht, of met een gebogen lijnen met elkaar verbonden. De grafische lijnen symboliseren de soepele, maar ook de meer of minder gemakkelijk lopende verbindingen tussen twee punten/partners. Het zijn de verbindingslijnen tussen de leverancier en die van de klant, tussen de producent en die van de afnemer. Deze vele onderlinge communicatielijnen stellen de grootte van het netwerk voor. Versturen van poststukken kost 44 of 88 eurocent in dit netwerk, waar PostNL als doorgeefluik in functioneert.

1-frankeerwaarde’ & ‘2-frankeerwaarde (nvph 2748/49)

NVPH 2749 NVPH 2748

Dat de verbindingen binnen een netwerk wisselend en gevarieerd kunnen verlopen, verbeelden de Zakelijke postzegels met de ‘1-frankeerwaarde’ & ‘2-frankeerwaarde’. De contakten lopen niet altijd even gemakkelijk en voorspoedig. Ze gaan gepaard met ups en downs.
Beide Zakelijke Postzegels 2010 tonen een wirwar van netwerk-verbindingslijnen tussen partners, die gevarieerd, gelaagd en postzegelbeeld overschrijdend lopen. De omvang van het netwerk zet zich dus voort buiten de postzegelafbeelding.
Het cijfer van de frankeerwaarde-aanduiding is geïntegreerd in de grafische structuur opgenomen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)