Het begon in La Ciota - Postzegelblog

Het begon in La Ciota

0

kopjeOp ongeveer 37 kilometer ten oosten van Marseille vindt u een badplaats La Ciotat. Niets bijzonders zult u zeggen, maar deze plaats is wel van grote historische betekenis, immers hier werd in 1895 door de gebroeders Lumière de opname gemaakt van de film “l’arrivée d’un train en gare de la Ciotat” oftewel in goede Nederlands “de aankomst van een trein in het station van La Ciotat”.28 december 1895 was voor Frankrijk een historische dag, want het was toen dat in de ‘Salon Indien’, in een kelder van het Grand Café aan de Boulevaard des Capucines no. 14 in Parijs voor 33 bezoekers de première plaats vond van een tiental door de gebroeders Lumière gemaakte filmpjes.

Untitled-3

L’Arrivée d’un train stond toen echter nog niet op het programma.
De entree was één franc !!

Untitled-5

Eerder al, namelijk op 21 september 1895, had in besloten kring een voorstelling plaats gevonden van enkele Lumière films in het Palais Lumière in La Ciotat.

Untitled-4

Maar het was toch in Parijs dat in januari 1896 toen de film “l’arrivée d’un train en gare de la Ciotat” vertoond werd en deze trein diagonaal op het scherm kwam binnenrijden, de aanwezigen in paniek het zaaltje uitvluchtten. Men dacht werkelijk dat de locomotief recht op hen af kwam stormen….!!! Het zal wel naar aanleiding van deze gebeurtenis geweest zijn, dat Louis Lumière zijn befaamde uitspraak deed: “De film is een uitvinding zonder toekomst”…..!!! U ziet de aankomst van de trein bovenaan afgebeeld maar u kunt het betreffende filmpje ook bekijken (onder)

Bron:Nieuwsbrief 42 KNBF

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)