De magie van taal: Spreek je moerstaol! - Postzegelblog

De magie van taal: Spreek je moerstaol!

2

Deze uitroep is mij uit het hart gegrepen. Het lijkt soms of wij Nederlanders onze taal aan het verkwanselen zijn. Natuurlijk, een taal lééft en ondergaat veranderingen, maar hier wordt wel heel gemakkelijk mee omgesprongen. Hebben we weer een interessant Engels woord gevonden, hup, dat moet je dan ineens overal horen (en als je het niet meteen begrijpt dan tel je niet mee).
“Modersproak” (oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie) is Twents dialect.


dialecten

“Memmetaal” is Fries, een zelfstandige taal binnen Nederland. Het Fries wordt beschermd door het Europees Handvest voor regionale en minderheidstalen.

gysbert

De dichter Gysbert Japicx (1603 – 1666) zette het Fries weer op de kaart tijdens onze Gouden Eeuw. Hij genoot internationaal grote bekendheid. Zijn taal en spelling vormen de basis van het huidige Fries.

Onze Taal

Het Genootschap Onze Taal is een club van taalliefhebbers. Met 40.000 leden is het de grootste taalvereniging ter wereld.

De meeste Europese landen koesteren hun taal. Het is nu eenmaal een onderdeel van hun cultuur. Zo gaf Portugal onderstaande zegel uit ter gelegenheid van de 700e verjaardag van het Portugees als officiële taal.

Portuguese

En de Italianen vierden 2009 als het jaar van de Italiaanse taal.  Op de postzegel, uitgegeven door Vaticaanstad,  is een illustratie te zien uit Dante’s Goddelijke Komedie en op de tab een citaat: “Op het midden van onze levensweg…”

2009 Italiaanse taal

De stad Biel (Duits), Bienne (Frans) is een van de weinige steden in Zwitserland die officiëel tweetalig
zijn.

Biel

Tijdens je vakantie een buitenlandse taalcursus volgen, leuk!

I am bilingual

Het jaar 2001 werd uitgeroepen tot Europees Jaar van de Talen om te wijzen op de rijke diversiteit van taal en cultuur in Europa en het leren van talen, zowel binnen als buiten de school, te bevorderen.

jaar Europese talen

Onderstaand twee veelzeggende woordjes in de jeugdtaal van onze zuiderburen. Kei plezant, toch?

kei tof

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Franc Rossi op 24 december 2013 om 16:48

    Leuk onderwerp met mooi filatelistisch materiaal! Het Fries beschermen is O.K. voor wie het echt wil. Ik ben wel geschrokken toen, al weer wat jaren geleden, alle plaatsnamen tweetalig moesten worden en het prijskaartje dat daar aanhing. Je kunt ook te ver gaan.

  • Rob Tielman op 24 december 2013 om 18:55

    Friesland/Fryslân is tweetalig/twatalich: “alle plaatsnamen” “moesten” dus niet “tweetalig worden” maar die waren dat al eeuwen!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)