Zijn engelen mannelijk, vrouwelijk of onzijdig? - Postzegelblog

Zijn engelen mannelijk, vrouwelijk of onzijdig?

2

In de tijd dat Kerstmis en Nieuwjaar worden gevierd zien we weer engelen om ons heen. Kerstkaarten, figuurtjes in de kerstboom, en ja, ook op postzegels verschijnen weer de engelen.
Maar wat zijn eigenlijk engelen? De meest algemene beschrijving geeft aan dat engelen de boodschappers zijn van het Opperwezen. Daarom hebben ze ook vleugels, want dan kunnen ze sneller een boodschap overbrengen. Het woord engel is afgeleid van het Griekse ‘ángelos’ dat ‘boodschapper’ betekent.
Over het geslacht van de engelen zijn verschillende opvattingen. Meestal wordt over dit onderwerp gezwegen en wordt het genegeerd. Eigenlijk moeten engelen ‘geslachtsloos’ zijn.
Laten we eens naar wat postzegels kijken.

Allereerst een Nederlandse Decemberzegel uit 2003. Kaler kan haast niet, een stylistische figuur met vleugels. Mannetje of vrouwtje? Zou allebei kunnen.

Op deze kerstzegel van San Marino uit 2008 is het niet veel beter, een wazige gevleugelde figuur met een trompet.

De kerstzegel van Ukraïne uit 2008 laat een mooi getekende engel zien. We zien een wat jonge engel met kerstster en fluit. Is het een jongen (met lang haar) of een meisje?

engelNZ

Op deze postzegel van Nieuw-Zeeland is de aartsengel Gabriël afgebeeld die aan Maria de blijde boodschap komt brengen dat ze de moeder gaat worden van de Verlosser.
De gezichtsuitdrukking van deze engel vertoont duidelijk mannelijke trekken. Een man? Er zijn mensen die beweren dat Gabriël een man moet zijn, want anders zouden we spreken van Gabriëlle of Gabriëlla.

De afbeelding op de kerstzegel die in 1965 in de USA werd uitgegeven is gebaseerd op een windvaan uit 1840.
Het was een onooglijk klein zegeltje van slechts 2,5 cm breed. Maar aangezien filatelisten vaak beschikken over een loep kwam er door hun toedoen een golf van protest op gang, omdat de afgebeelde engel duidelijk ‘vrouwelijke trekken’ had. In de USA is een engel nou eenmaal onzijdig.

Tot slot dan maar een kerstzegel van 2013 van de Tsechische Republiek. Hier wordt niets meer verhuld, dit is gewoon een vrouwelijke engel!
Ter info: afgebeeld is een engel die een drukpers bedient die symbool staat voor 400 jaar gedrukte bijbel van Kralice (Zuid-Moravië).

Tsja, of engelen nou mannelijk, vrouwelijk of onzijdig zijn, kunt U het beste zelf bepalen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • paul op 17 december 2013 om 10:44

  Mooie Tsjechische zegel, in jugendstil-achtige stijl. Geen specifieke kerstzegel, wel een afbeelding met religieus thema. En ook thema techniek, want een drukpers.
  Zegel is gedrukt in meerkleuren offset met lijntekening, in velletjes van 35 stuks.

  Achtergrondinfo over de bijbel van Kralice op het engelse deel van de site van de tsjechische post http://www.ceskaposta.cz/en/filatelie/znamky/400th-anniversary-of-the-bible-of-kralice-id41870/

 • willem hogendoorn op 25 december 2013 om 10:01

  Hoe beschrijf je een engel
  is het een hij of een zij
  buitenaards of
  bovenaards door
  verblindend licht omgeven

  Hoe het ook zij
  het liefst in mij
  de aardse engel
  die ik als volgt typeren kan

  de vriendin
  die vreugde verdubbelt
  verdriet halveert
  de vriend
  van altijd en overal
  die er is als het nodig is

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)