De magie van taal: Lezen, hoe doe je dat? - Postzegelblog

De magie van taal: Lezen, hoe doe je dat?

2

Untitled-1Het jaar 1990 werd  door UNESCO uitgeroepen tot internationaal jaar van de alfabetisering. Talloze landen brachten ter gelegenheid hiervan een postzegel uit, zoals de onderstaande uit Malta en Hongarije.

Het Maltees is van oorsprong een Arabisch dialect dat later vermengd werd met Italiaans, Siciliaans en Engels. Het is de enige Semitische taal die met Latijnse tekens wordt geschreven.

Untitled-2

1990 unesco

 

st.lens.

De Stichting Lezen en Schrijven werd in 2004 opgericht op initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien. In Nederland zijn naar schatting anderhalf miljoen volwassenen laaggeletterd: zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen. Laaggeletterdheid komt voor in alle lagen van de bevolking.

 

De Zweedse Lena Anderson schreef en illustreerde Maja’s Alfabet (1984), zodat kinderen door middel van afbeeldingen uit de natuur de letters leren kennen. De zegel rechts is van Kinderen van het Bos (1910), een verhalenbundel van de Zweedse schrijfster Elsa Beskow. Ook zij maakte zelf de illustraties. De zegels werden uitgegeven ter gelegenheid van: 2010 Europees jaar van het kinderboek.

Untitled-2

Waar zouden we zijn zonder Van Dale’s Groot woordenboek der Nederlandse taal? Het is het bekendste verklarende woordenboek van het Nederlands, ook wel De Dikke Van Dale genoemd. De eerste editie van de hand van Johan Hendrik van Dale verscheen in 1872, het jaar van zijn overlijden.

vandale

 

Nationaal Zwitsers feest ten bate van noodlijdende Zwitserse scholen in het buitenland. De tekst is in het Duits, Frans en Italiaans.

Bundesfeier

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)