Niet de koning, maar de kroon bekroont het koningsschap op de koningspostzegel - Postzegelblog

Niet de koning, maar de kroon bekroont het koningsschap op de koningspostzegel

2

KoningspostzegelBij het aantreden van een nieuw staatshoofd is het gebruikelijk in Nederland dat het postbedrijf nieuwe permanente postzegels uitgeeft. Deze nieuwe koningspostzegels geven het begin van een nieuw tijdperk in de Nederlandse geschiedenis aan. Door gebruik te maken van nieuwe grafische technieken is een eigentijds, transparant en tijdloos beeld van de nieuwe koning op deze eenkleurige postzegels ontstaan.

Uitstraling én zeggingskracht van deze permanente koningspostzegels met daarop de beeltenis van koning Willem-Alexander, die me vanwege de doorschijnendheid en transparantie doet denken aan een in glas geëtst portret, kan als volgt gekarakteriseerd worden:

 1. De koning komt verfijnd en/of gedistingeerd over.2
 2. De  koning komt persoonlijk, toegankelijk en informeel over.
 3. De kroon geeft de koningspostzegel distinctie.
 4. De vlag dekt de lading.
 5. Koninklijke betrokkenheid.

Koningspostzegels 2013

1. De koning komt verfijnd en/of gedistingeerd over

De ontwerpers Job Smeets en Nynke Tynagel van Studio Job uit Antwerpen zijn uitgegaan van een fotografisch portret van Rineke Dijkstra, dat speciaal voor deze postzegeluitgave is gemaakt. Via een nieuwe en speciale grafische techniek, 3D-prints (digitale technologie), zijn opeenvolgende lagen bovenop elkaar aangebracht/toegevoegd, waardoor een verhoogde portretweergave ontstaat. Door hoogte- en laagteverschillen ontstaat in het monochrome en ruimtelijke portret een reliëftekening. In deze plastische afbeelding kan al naar gelang de stand van de belichting een gevarieerde schaduwwerking ontstaan. De verfijnde en genuanceerde vormen, rondingen en vouwen in het gelaat en haar kunnen daardoor dus verschillend overkomen.
Het kleurverloop van donker naar licht (in roden, grijzen & blauwen) op de achtergrond plaats de beeltenis van de koning in een ruimtelijke omgeving/sfeer. Het geeft ruimte en diepte aan de gehele afbeelding.
Pas een half jaar geleden heeft het 3D-ontwerpersduo Studio Job de opdracht ontvangen een koningspostzegel te ontwerpen.

2. De  koning komt persoonlijk, toegankelijk en informeel over

Door de frontale weergave van koning Willem-Alexander ontstaat meteen een direct en persoonlijk kontact met de vorst. Hij kijkt je in de ogen. Hij staat bij wijze van spreken uitnodigend open voor iedereen. Hij communiceert transparant met de bevolking.

Deze portretweergave komt passend overeen met de permanente postzegelemissie ‘Koningin Juliana en face’ (nvph 518/37). Juliana wilde destijds als persoon (niet als koningin) en face én ook ‘kroonloos’ op de permanente postzegel geplaatst worden.

NVPH 520

Of het tijdloze karakter van de koningspostzegels het even lang zal standhouden als dat van Beatrix (namelijk 32 jaar) op de permanente postzegels betwijfel ik.

3. De kroon geeft de koningspostzegel distinctie

koningskroon

De kroon als onderscheidingsteken geeft aan de postzegel standing en/of cachet. Niet de koning (als persoon), maar de kroon (als teken) bekroont het koningsschap van Willem-Alexander op deze koningspostzegels.
Volgens kenners lijkt de kroon op deze nieuwe postzegel niet op de Nederlandse, maar op de Engelse St. Edward’s Crown! De Nederlandse kroon heeft acht beugels, deze bezit er maar vier. “De kroon functioneert er als een soort watermerk, als een beveiligingsteken. De kroon is niet bedoeld als een verwijzing naar de Nederlandse kroon”, laat PostNL (voor mij weinig overtuigend) pas weten na het bekend worden van de discussie in de pers over het kroontje.

4. De vlag dekt de lading

NVPH 1 NVPH 2 NVPH 3

De Nederlandse driekleur geeft aan deze drie permanente frankeerzegels een écht Nederlandse uitstraling. De kleurkeuze vindt zijn oorsprong in de eerste koningspostzegels uit 1852 (nvph 1/3), die ook gebruik maakten van de Nederlandse vlagkleuren blauw en rood én die van de wimpelkleur oranje.
De blauwe postzegel is voor post binnen Nederland tot 20 gram, de rode is voor post binnen Nederland tot 50 gram en de lichtgrijze voor de hele wereld tot 20 gram.
De ovaalvormige perforatie van de blauwe koningszegel wordt (naast het kroontje) als extra beveiliging voor hele grote oplagen gebruikt, zoals het alleen bij deze postzegel het geval is.

5. Koninklijke betrokkenheid

Evenals op de afbeelding van de euromunt (zie artikel ‘Zeggingskracht van de afgebeelde Willem-Alexander euromunt’ [7 november 2013]) straalt koning Willem-Alexander ook op deze koningspostzegel een tastbare en betrokken nabijheid uit.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • b.hylkema op 1 december 2013 om 19:44

  Biograaf-historicus Jeroen van Zanten (schrijver van de levensbeschrijvingen van koningen Willem I, Willem II en Willem III) ziet behalve de familienaam nog andere persoonlijke parallellen tussen koning Willem II en onze nieuwe koning Willem-Alexander:
  1] “Ze stemmen beiden overeen in houding en toegankelijkheid. Beiden voor iedereen benaderbaar.”
  2] “Het koningschap is geen bezit van de Oranjes, maar van alle Nederlanders.”

 • JHA op 8 december 2013 om 09:26

  Gezien aan bovenstaande afbeeldingen betstaat er ook een vierzijdig getande versie van de WA zegel internationaal. Dit in tegenstelling tot de berichtgeving van Post NL. Waar is deze verkrijgbaar??

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)