Schiermonnikoog, het grijze monniken eiland - Postzegelblog

Schiermonnikoog, het grijze monniken eiland

5

schier1Bij ons weekendje Groningen hebben mijn vrouw en ik een uitstapje gemaakt  naar Schiermonnikoog.  Een bijzonder leuk eiland, waar we heerlijk gefietst hebben.  Schiermonnikoog  behoort tot de provincie Friesland. Het gehele eiland heeft slechts 950 inwoners  en valt onder één gemeente, die dezelfde naam draagt. 

Overtocht
Het eiland wordt geprezen om zijn rust, die onder andere in stand wordt gehouden doordat bezoekers hun auto op de vaste wal moeten achterlaten. Dat was in Lauwersoog, waar we op de veerpont  Rottum  stapten en precies na drie kwartier varen op Schiermonnikoog arriveerden.

schier2

Geschiedenis
Schiermonnikoog lag lange tijd vast aan de rest van Friesland. Het eiland werd gevormd na de Watersnood van 1287. Deze stormvloed,  Sint-Lucia genaamd, trof vooral Friesland. Door deze overstroming van enorme omvang werd de Waddenzee gevormd.  Verder gaf deze watersnood de doorslag voor het ontstaan van de Zuiderzee, waardoor West-Friesland definitief werd gescheiden van het huidige Friesland.  Op de postzegel “500 jaar Friesland” zien we het eiland Schiermonnikoog in de uiterste rechterbovenhoek liggen, naast Ameland.

schier3

Betekenis
Het eiland Schiermonnikoog is een tijdlang in bezit geweest van klooster Claerkamp uit Rinsumageest bij Dokkum, een van de kloosters in Friesland. De monniken van het klooster droegen grijze pijen. Zo ontstond de naam Schiermonnikoog.  Schier betekent grijs, en oog is hetzelfde als ei in eiland. Grijze monniken eiland dus. Ter herinnering aan de monniken is in 1961 in het dorp een standbeeld van een (grijze) monnik geplaatst, gemaakt door Martin van Waning.

schier4

Ook in het gemeentewapen zien we een grijze monnik terug.

5

Waddeneilandenserie

schier6
PostNL heeft in de Waddeneilandenserie  ook drie velletjes persoonlijke postzegels uitgegeven over Schiermonnikoog .  Hier ziet U zo’n velletje met o.a. de vuurtoren van Schiermonnikoog.

Ik vind deze zegel minder geslaagd dan de zegel die de Vuurtorenvereniging heeft uitgegeven.

schier8
Wel geslaagd vind ik de onderste zegel uit een ander velletje, met een typisch huisje op Schiermonnikoog.

schier9.jpg

Toen wij hier langs fietsten  (op de Langestreek) zagen wij een aantal van deze huisjes staan en zijn we daarvoor ook even gestopt om ze te fotograferen.

 

IJspostvluchten
Normaal gesproken wordt de post voor de Waddeneilanden per schip vervoerd. In strenge winters is dat soms niet mogelijk. In die gevallen worden er speciale vluchten georganiseerd om ervoor te zorgen dat de post van en naar de eilanden gewoon vervoerd kan worden.  Hier ziet U zo’n ijs-luchtpoststuk van Schiermonnikoog.

schier10

Buitenlandse post
Ook vanuit het buitenland wordt er wel eens post gestuurd naar Schiermonnikoog, zoals hier vanuit Mexico.

schier11

 De geadresseerde is de Postmeester op het Postkantoor van Schiermonnikoog.  PostNL  vindt zo’n adressering maar niets en plakt een sticker op de envelop met het verzoek om de afzender mede te delen dat het adres van het (voormalige)  postkantoor Langestreek 56 is.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Alice op 26 november 2013 om 14:00

  Ha Willem,
  Toevallig hebben we het gister over je gehad. Waar haal je de tijd vandaan vroegen wij ons af. Dit is ook weer leuk om te lezen en te zien.
  Groeten,
  Alice

 • Paul Happel op 26 november 2013 om 16:01

  Weer heel interessant al die bijzonderheden over Schiermonnikoog.Blijf maar lekker doorgaan met die leuke stukjes.groet van Paul.

 • Jan N. van Tellingen op 26 november 2013 om 17:09

  Ja ja, weer een erg leuk verhaal Willem. Schiermonnikoog op de fiets. Heb ik nog niet gedaan. Wel Terschelling. Morgen publiceert de fietslatelist weer eens een keer. De inspiratie is aan het terugkomen.

 • willem hogendoorn op 26 november 2013 om 17:22

  @ Jan: Ik kijk er naar uit. Fietsen op Schiermonnikoog was inderdaad leuk over de fietspaden door de duinen. We hadden wel een fiets met trapondersteuning en dat was wel lekker ivm de wind. Filatelistisch vond ik het echter ook leuk om bv de ijspostvluchten te ontdekken. Om eerlijk te zijn had ik daar nog niet eerder van gehoord.

 • Marie-José op 26 november 2013 om 19:41

  Hoi Willem,
  wat een ontzettend leuk en interessant stukje en waar haal je toch iedere keer weer dat filatelistische materiaal vandaan, geweldig :-)

  gr. Marie-José

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)