Eerste Decemberzegels 2013 uitgereikt aan Jochem Uytdehaage - Postzegelblog

Eerste Decemberzegels 2013 uitgereikt aan Jochem Uytdehaage

5

kopjeDen Haag, 19 november 2013 – De eerste exemplaren van de Decemberzegels 2013 zijn vandaag aan oud-schaatser Jochem Uytdehaage overhandigd. Yme Pasma van PostNL deed dat op de Jaap Eden ijsbaan in Amsterdam. De postzegels met thema ‘Kerst in Nederland’ tonen een typisch Hollands winterlandschap in de kerstperiode met onder andere schaatsende karakters.

De postzegels zijn dit jaar ontworpen door Sieb Posthuma. Hij is één van de meest toonaangevende illustratoren van Nederland en is bij een groot publiek bekend door zijn prentenboeken. Hij heeft erg veel plezier beleefd aan het ontwerpen van de Decemberzegels: “December is traditiegetrouw een maand om aan elkaar te denken en te laten weten dat je om elkaar geeft. Veel mensen doen dat via een kerst- of nieuwjaarskaartje. Het is persoonlijk, tastbaar en leuk om aan je dierbaren te versturen. Daar worden je ontvangers ook heel blij van. Het is een enorme eer om hier aan bij te kunnen dragen door mijn ontwerp. Want het is een fantastische opdracht waarmee je een groot publiek kunt bereiken.”

Oud-topschaatser Jochem Uytdehaage won in 2002 tweemaal Olympisch goud, op de vijf en de tien kilometer. Op beide afstanden reed hij destijds een wereldrecord. Uytdehaage is eveneens oprichter van Sporttop, een stichting die jonge sporters ondersteunt. De oud-schaatser stelt: “Kerst kent vele tradities en het versturen van kerstkaarten hoort daar wat mij betreft ook bij. Een kerstkaart op de deurmat is toch een stuk aandacht voor de ontvanger. Daar kan geen e-mail, whatsapp of like tegenop.”

Winterse illustratie toont kerst in Nederland
Voor de beelden op de postzegels heeft ontwerper Posthuma één grote winterse illustratie gemaakt. Volgens Sieb lag de uitdaging in het creëren van één geloofwaardige, allesomvattende illustratie die verdeeld kon worden in twintig afzonderlijke postzegels. Met de sneeuwvlokken en met de klokkentoren aan de rechterkant is het gelukt om alle taferelen met elkaar te verbinden.

De grote illustratie is weer opgedeeld in vijf deelillustraties op panoramaformaat, elk bestaand uit vier postzegels. De onderste drie rijen laten kersttaferelen zien, zoals een kerstboom kopen. De bovenste twee rijen bevatten scènes die kenmerkend zijn voor oudejaarsavond, zoals vuurwerk en mensen die zich huiswaarts haasten. De tekeningen hebben een oer-Hollands karakter die direct het decembergevoel in Nederland oproepen. “Mijn stijl past ook wel bij dit gevoel. Hoewel het rond de feestdagen vaak druilerig weer is, fantaseren we over klassieke sneeuwlandschappen en de romantiek van warme chocolademelk, uitbundig versierde kerstbomen en oliebollenlol, aldus Sieb Posthuma.”

 kerstpostzegels

Ontwerper/ illustrator Sieb Posthuma tekent oer-Hollandse kersttaferelen

 

Bron: PostNL

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Pieter op 22 november 2013 om 20:25

  Een zéér fraai velletje, voor het eerst sinds jaren weer eens echt leuke Kerstzegels. Alleen jammer dat de zegels zo duur zijn geworden en ik dus maar overga op digitaal…

 • toon op 22 november 2013 om 22:11

  En ….. ontzettend leuke doorlopers!
  10 stuks zelfs van 2 zegels horizontaal plus een super doorloper vertikaal met kerktoren.

 • paul op 28 november 2013 om 10:04

  Een kerktoren met een halve maan erboven. Symbolen van religieuze integratie.

 • paul op 28 november 2013 om 10:06

  Een hond die de postbezorger aanvalt, of in ieder geval bejegend. Als die hond niet aangelijnd was zou je aan huftergedrag kunnen gaan denken.

 • Lars op 4 december 2013 om 09:05

  Van de 5 decemberkaarten die we al ontvangen hebben zaten er op 3 daarvan kinderzegels!
  Waarschijnlijk nemen niet veel mensen meer de moeite om decemberzegels te gaan halen voor die 5 cent korting…

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)