Zeggingskracht van gebeeldhouwde Willem-Alexander euromunt - Postzegelblog

Zeggingskracht van gebeeldhouwde Willem-Alexander euromunt

0

NVPH 3066Met een troonswisseling en een beëdiging van een nieuw staatshoofd is het gebruikelijk in ons land dat munt- en postzegelafbeeldingen worden aangepast. Meer concreet gesteld na de troonsafstand van Beatrix en de troonsbestijging van Willem-Alexander verschijnen er afbeeldingen van de nieuwe koning op munten en permanente frankeerzegels na verloop van tijd.

Nieuwe muntafbeelding

Nieuwe Euromunt

De nieuwe muntafbeeldingen met daarop een afbeelding van de koning zijn inmiddels bekend geworden, die van de postzegels worden op woensdag 27 november a.s. getoond. Tegelijkertijd opent het Museum voor Communicatie de tentoonstelling ‘XXS Dutch Design’, waar o.a. ook het ontwerpproces van de nieuwe koningspostzegels in woord en beeld nader wordt belicht.

Nieuwe Euromunt 50cent

Om te zien hoe deze nieuwe koningspostzegel eruit zal zien, moeten we dus nog even geduld hebben. Of er overeenkomsten tussen de afbeeldingen van munt en postzegel zullen bestaan, zal uiteraard pas na het bekend worden van de koningspostzegel blijken.
Om toch overeenkomsten en/of tegenstellingen in persoonlijke kenmerken van de koning tussen munt en zegel te kunnen ontdekken hierbij (ter voorbereiding) enkele in het oogvallende karakteristieken van de nieuwe euromunt.

Willem-Alexander koningsmunt

Fotograaf Erwin Olaf heeft met hulp van een 3D-adviseur ruimtelijk leren denken en vormgeven. Door dit samenwerkingsverband is uiteindelijk het facettenportret van koning Willem-Alexander op de nieuwe euromunt tot stand gekomen.

190

De gebeeldhouwde Willem-Alexander euromuntafbeelding suggereert

1. De euromuntafbeelding suggereert actualiteit en tijdgebondenheid.

Naar aanleiding van beeldhouwwerk van Hildo Krop bij Amsterdamse bruggen dacht fotograaf Erwin Olaf : “Ik moet een iconisch beeld maken. Ik moet vanuit 3D-denken en niet vanuit het platte en vlakke van de fotografie. Met hulp van de 3D-adviseur Rolf van Sloten hebben we foto’s via een strakke lijnvoering gekneed en er drie dimensionaliteit (hoogte) aan toegevoegd.” Op deze manier is een levendig en dynamisch portret ontstaan, geheel in overeenstemming met de drukte en het hectische van onze jachtige maatschappij.

2. De euromuntafbeelding suggereert nabijheid en bepaald geen afstandelijkheid.

Door sterk op het profiel van de koning in te zoomen, is toch de herkenbaarheid van de vorst in de uitsnede bewaard gebleven. Door deze vormgevingsmethode staat de koning bepaald niet afstandelijk, maar dicht bij ons. Je ervaart de vorst als het ware tastbaar aanwezig.

3. De euromuntafbeelding veelzijdigheid en diversiteit.

De redelijk naturalistische afbeelding van het van de zijkant weergegeven gezicht (en profil) bestaat uit vlakken, uit talrijk onregelmatige vierhoekjes. Al naar gelang van de stand van de munt (in de hand van de bezitter) varieert de lichtval. Hiermee wordt steeds een ander aspect (van het gezicht) van de koning belicht.

4. De euromuntafbeelding suggereert de dialoog.

Met de licht geopende mond suggereert Willem-Alexander dat hij aandachtig luistert en dat hij weloverwogen formuleert.

5. De euromuntafbeelding suggereert robuustheid.

Op een markante en in het oog vallende wijze blikt de koning doelbewust en krachtig voor zich uit door ietsje (door de schuine kaaklijn) omhoog te kijken.
De koning kijkt naar rechts, terwijl zijn moeder naar links kijkt op munten. Het is gebruikelijk bij munten (in tegenstelling tot postzegels) dat bij een troonswisseling de opvolger de tegenovergestelde kijkrichting krijgt. Het nieuwe staatshoofd kijkt dus de voorganger altijd recht aan.

Vergelijking

De vergelijking die de Koninklijke Nederlandse Munt (als buitenstaander bij dit muntontwerp) opvoert, is voor mij onbegrijpelijk en gezocht. Ik vraag me af wat de vlakken van het gezicht van de koning met het verkavelde Nederlandse landschap en de diversiteit van de Nederlandse bevolking hebben te maken. Met deze vorm van ‘hinein-interpretieren’ ontstaat met de landschappelijke gesteldheid en aspecten van bevolkinggelaagdheid bepaald geen verduidelijking, eerder het tegengestelde, namelijk ontsporing: de lezer wordt op een verkeerd been gezet!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)