Buitenplaats Berbice te Voorschoten - Postzegelblog

Buitenplaats Berbice te Voorschoten

6

ber1In de serie “Buitenplaatsen” heeft PostNL ook aandacht besteed aan Buitenplaats Berbice in Voorschoten. Berbice  was rond de 18e eeuw een van de vele buitenplaatsen in Voorschoten. Het dorp op de oude strandwallen was zeer geschikt voor een buitenplaats in een fraai bosrijk gebied. 

Berbice (buitenplaats)

De serie over Berbice bestaat uit vijf verschillende zegels. ber2 De eerste vermelding van een “eenvoudig landhuis in de nabijheid van De Vliet” dateert uit 1367. Het heette toen nog Almansgeest naar eigenaar IJbrand Almansz.  Er volgde nog vele bewoners. ber3 De bekendste,  Johan de Wit, verkocht het landgoed in 1662 aan Allart Poelaert.  Zijn zoon Jan liet het huidige huis  bouwen. ber4 In 1688 erfde Pieter de la Court van de Voort het buiten, een Leidse lakenkoopman en een autoriteit op het gebied van tuinieren. Zo kweekte hij als eerste in Nederland de ananas. ber5 Hij liet op het landgoed een orangerie  en een mur à retrancements  bouwen, een zeldzaam soort muur die fungeerde als proef voor het optimaal kweken van leifruit. ber6
ber7 Het park met vijver werd rond 1820 aangelegd. ber8 In 1827 werd het huis bewoond door jonkheer Goldberg. Hij was bestuurder van de kolonie Berbice en gaf het huis de huidige naam. Het koetshuis met koetsierswoning en paardenstal dateert uit 1858. De portierswoning uitgevoerd in “chaletstijl” werd in 1863 gebouwd. ber9 Berbice kwam in 1937 in het bezit van de familie Begeer (van de zilverfabriek Van Kempen en Begeer). ber10 De laatste bewoonster, mevrouw R.J.M. Begeer, is begin 2009 overleden en begraven aan het einde van de door haar ontworpen rozentuin. Een zeer strategische plaats, omdat het grafrecht de aanleg van de door haar zo verfoeide Rijnlandroute op deze plek verhindert. Berbice (kolonie) Berbice was een Nederlandse kolonie aan de noordkust van Zuid-Amerika, in de 17e en 18e eeuw gelegen aan de Rio (rivier) Berbice, met als hoofdstad Nieuw-Amsterdam. De kolonie Berbice was een onderdeel van Nederlands-Guyana. Het is sinds 1831 onderdeel van Brits-Guyana. De naam van de hoofdstad veranderde toen in New Amsterdam, hier te zien op een stempel. ber11

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Brits-Guyana NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (6) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)