Teleurgesteld - Postzegelblog

Teleurgesteld

6

In april schreef ik als inleiding van het mededelingenblaadje “Plezier in je hobby” en nu is het voorwoord van oktober
“Teleurgesteld”. Dat strookt natuurlijk niet met elkaar. De teleurstelling zit hem meer in het feit dat je als bestuur van een vereniging nauwelijks of geen nieuwe leden kunt binnenhalen, dat aan de ene kant je als verzamelaar moeilijk af kunt komen
van je dubbele zegels en aan de andere kant vaak de hoofdprijs moet betalen voor kilowaar of andere materiaal. Aan de andere
kant is dat het spelletje van het handelen. Des al niettemin eindig ik met mijn voorwoord weer zoals van ouds, zorg dat je ondanks teleurstelling toch plezier in je hobby blijft houden.

Onlangs was ik op een kleine, doorgaans gezellige Verzamelbeurs. Als standhouder probeerde ik daar mijn dubbele zegels te verkopen. Tot elf uur geen of nauwelijks publiek en dan thuiskomen en nog geen € 50,- meer naar huis  nemen!

Er was op deze Verzamelbeurs meer handel tussen de verschillende standhouders onderling dan dat er handel gedaan werd met bezoekers. Zat hem dit in het mooie weer of is de maand september geen goede “postzegel”-maand?

Ook op de eerste ruilavond van het nieuwe seizoen was het niet druk. Nu waren er wel enkele afmeldingen, maar toch vraag je je als bestuur wel af waar dat aan ligt. Het andere fenomeen, Marktplaats, waar ik persoonlijk best nogal eens postzegels op kwijtraakte, ligt ook helemaal op zijn gat. Het laatste half jaar ben ik nauwelijks postzegels kwijtgeraakt via Marktplaats.
En dan het andere fenomeen Catawiki. Daar kun je best mooie kavels tegenkomen en dan denk je laat ik daar ook eens op bieden. Dan komt het. Als de veiling bijna is afgelopen zijn er toch nog een aantal slimmeriken die er nog iets gaan bij bieden. Ze stellen hun hoogste limiet in en dan zie je de laatste minuten de prijzen omhoog vliegen. Er zijn dan verschillende kavels die in mijn ogen ver overboden worden. De aardigheid raakt dan bij mij snel over als je al een paar keer mee geboden hebt en je hebt uiteindelijk niets.

Dan toch maar ouderwets bij de bekende handelaren je materiaal kopen. Maar ook daar is het soms teleurstellend. Sommige kilowaar zit nauwelijks nieuw materiaal en veel landen hebben zulke goede plakzegels dat je die er met wasbenzine moet afweken. Het is wel een feit dat je kunt zien dat er nauwelijks “nieuwe” verzamelaars bijkomen. De doorgewinterde verzamelaar heeft al heel veel zegels en is bezig om “gaatjes” te vullen.

Het is eigenlijk, vanuit de verzamelaar gezien, niet voor te stellen dat er niet meer verzamelaars bijkomen.
Veel mensen hebben toch wel een hobby? Of zijn veel mensen liever bezig om via het wereld wijde web naar dingen te kijken of dingetjes te digitaliseren, spelletjes te spelen op de computer, te daten, te facebooken, te skypen of wat je allemaal nog meer kan doen.

Toch blijk ik zeggen dat het verzamelen leuk is en blijft. Iedere keer kom je weer verrassende dingen tegen waarvan je het bestaan niet af weet. Zo is één van u aan het uitzoeken of bepaalde Russische staten nu in Europa of Azie thuis horen, wat dan kan hij dat in een catalogus zijn zegels weer terugvinden en van ontbrekende zegels
een manco-lijstje maken. Laten we maar niet bij de pakken neer gaan zitten en gewoon lekker gaan postzegelen in plaats te zitten doemdenken. Veel leesplezier gewenst. Arie Versluis

Dit artikel komt uit het oktobernummer van het verenigingsblad van de Nederlandse Vereeniging Postzegelverzamelaars Leerdam. (NVPV Leerdam) (pdf 1,9 mb).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (6) Schrijf een reactie

  • Tom op 4 november 2013 om 08:48

   Toen ik een jaar of 15 was begon ik met het verzamelen van postzegels (10 jaar geleden inmiddels).

   Ik heb toen een aantal beurzen/ruildagen bij me in de buurt bezocht en werd uitgelachen door de “oude” garde : “Ach, daar heb je een jonkie… daar gaan we onze energie toch niet aan verspillen… Dat wordt niks !”.

   Ik had al vaker in m’n “jongere” kennissenkring gehoord dat de oudere verzamelaar (bij veel hobby’s) zich niet openstelt om de nieuwe verzamelaar wat te leren/helpen. Na een paar jaar was ik de opmerkingen en reacties op mijn hobby zo beu dat ik helemaal gestopt ben met het verzamelen van postzegels.

   Wellicht moet de oudere generatie verzamelaars zich eens anders opstellen naar nieuwe/jonge verzamelaars…

  • aadb op 4 november 2013 om 15:34

   @Tsja Arie catawiki geeft aan hoe de prijzen liggen je kan zelf ook makkelijk aanbieden met de zekerheid dat je de spullen kwijt raakt beter dan op marktplaats waar men bied en net zo makkelijk afhaakt. Dat de opbrengsten soms meer op brengen dan verwacht is toch alleen maar positief .Soms zijner ook koopjes te halen hele verzamelingen voor weinig geld .Kortom Catawiki is de place to be voor aan en verkoop .

  • Rob Tielman op 4 november 2013 om 16:43

   Ik ben het helemaal met Aad eens! Catawiki is heel geschikt om te verzamelen en te verkopen.

  • reintjedevos op 5 november 2013 om 12:24

   Het gaat hier niet zozeer om CataWiki maar om het egoisme dat de oudere, ervarener verzamelaar ten toonspreidt ten nadele van de pasbeginnende, niet zo welgestelde persoon die nog de illusie had in een leuke hobby terecht te komen!

   Maar de oude zakken komen zichzelf steeds vaker tegen in een al maar kleiner wordende kringetje waarin je misscheni dan wel koopjes kunt scoren maar je eigen materiaal straks niet meer kan slijten…

   Eigen bult dikke schuld…

  • Lars op 6 november 2013 om 10:09

   Als beursbezoeker:
   Net als Tom ben ik ook jong begonnen, op mijn 12de. Op mijn 13de werd ik lid van een postzegelvereniging. Vanaf mijn 16de ging ik naar beurzen. De eerste jaren alleen voor dubbeltjeszegels. Daarna toen ik wat meer te besteden kreeg ook voor postfrisse series en blokjes.
   De handelaren met de dubbeltjesboeken waren allemaal zeer vriendelijk en het maakte hun niet uit of je 100 gulden of maar 10 gulden te besteden had.
   Bij de wat meer serieuze of gespecialiseerde handelaren was het wisselend. Bij een aantal merkte ik duidelijk dat ze mij niet bij hun wilden wilden hebben. Daarmee hebben ze bij mij een flink minpunt gescoord. Elke keer als ik ze op een beurs zie loop ik ze snel voorbij.
   Bij de handelaren die wel vriendelijk waren koop ik nu nog steeds en met een aantal daarvan heb ik een goede band.

   Als verkoper:
   Een aantal maal heb ik zelf op beurzen gestaan. Op kleine beursjes met mijn postfrisse dubbele series etc, en als hulp van een grote handelaar op beurzen zoals die in Apeldoorn en Loosdrecht.
   De handelaar en ik hielpen iedereen even vriendelijk, of de klant nu iemand van de ‘oude garde’ was met 100 euro in de knip of een jonge verzamelaar met 5 euro zakgeld.
   Veel handelaren denken voornamelijk aan geld en hebben dus liever de man met de 100 euro. Waar deze handelaren niet aan denken is dat een jonge verzamelaar in de toekomst een grote klant kan worden!

  • Ed op 6 november 2013 om 19:32

   @Tom. Jammer dat je deze ervaring hebt gehad en bent gestopt. Ik kan het mij ook wel goed voorstellen. Ik herken het ook wel, al ben ik weer een paar jaartjes ouder dan je.

   Toen ik tiener was (jaren ’80)werd ik ook niet echt vrolijk van de lokale beurzen en de lokale postzegelvereniging. Zeker waar ik destijds kwam stond men niet echt open voor de jongere, weinig koopkrachtige verzamelaar. Verenigingen leken gesloten bolwerken van vooral oudere heren. Het beeld is mij bijgebleven en zeker ook na de stukjes over verenigingen die enkele jaren geleden in Filatelie stonden moet ik zeggen dat zo’n verengiging mij absoluut niet trekt.

   Jammer? Ja, misschien wel,want je deelt op deze manier weinig van je hobby met anderen. Vond het vroeger op buitenlandse vakanties leuk om op het postkantoor wat uit te zoeken en ook in Nederland kocht ik op het postkantoor de nieuwe uitgiften. Nu is het af en toe eens wat bestellen bij Collect Club op een beetje bij te blijven of in buitenland bij filatelistische diensten en inderdaad af en toe wat via Marktplaats kopen of verkopen.

   Toch, vanuit mijn interesse in landen, geschiedenis, cultuur e.d. kan ik er nog steeds wel plezier aan beleven hoewel je, volgens mij zeker in mijn leeftijdscategorie al een zeldzaamheid wordt. Ook ik heb van leeftijdsgenoten nog wel eens smalende opmerkingen gekregen, maar dat boeit mij eigenlijk niet zo veel. Als ik er zelf maar lol aan heb.

   En ja, om nog op het artikel terug te komen, dubbele zegels, daar blijf je inderdaad mee zitten. Eigenlijk niemand om mee te ruilen. Ik stuur af en toe eens wat naar de Postzegelvriend en sprak laatst bij de dubbeltjeshoek op de Postex iemand aan om te vragen of ze nog interesse hebben in dubbelen.

   @Tom, als je toch nog eens overweegt om de zegels er weer eens bij te pakken, ik heb nog een hoop Nederlandse dubbelen liggen.

   Iedereen op zijn/haar manier veel plezier met de hobby toegewenst!

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)