Sinterklaaspostzegels PostNL - Postzegelblog

Sinterklaaspostzegels PostNL

20

­­­sinterklaas op postzegelOp 4 november 2013 verschijnt het postzegelvelletje Sinterklaas, naar een ontwerp van Max Kisman uit Amsterdam. Het velletje bevat twee x vijf unieke postzegels met de waardeaanduiding 1 voor bestemmingen in Nederland. Op de postzegels staan vijf illustraties met de hoofdrolspelers uit het Sinterklaasverhaal. De postzegels geven na wrijven de geur van speculaaskruiden af.

Naast het postzegelvel met tien postzegels waarvan vijf verschillende postzegels, verschijnen er een postzegelmapje en een eerstedagenvelope*.

Ontwerp

Het postzegelvelletje Sinterklaas bestaat uit tien postzegels met vijf illustraties die gebaseerd zijn op het klassieke Sinterklaasverhaal. De illustraties zijn gemaakt in de typische beeldtaal van Max Kisman, met sterke, vrolijke silhouettekeningen in heldere kleuren. Twee illustraties spelen zich ’s avonds of ’s nachts af: Sinterklaas te paard op het dak en de maan die door de bomen schijnt. Op de andere drie zijn Sinterklaas, Zwarte Piet en een gevulde schoen tegen een witte achtergrond afgebeeld.

Sinterklaaspostzegels

De monochrome illustratie op de velrand – Sinterklaas op de stoomboot met pakjes en Zwarte Piet die snoepgoed strooit – dient als omlijsting van de tien postzegels. De typografie voor de titel van het postzegelvelletje en de bestemming is opgebouwd uit letters en muzieknoten. Het lettertype werd door Max Kisman speciaal voor dit postzegelvelletje getekend. Dat geldt ook voor de waardeaanduiding 1 die in twee postzegels een dubbele functie heeft, namelijk als schoorsteen en als venster. De kleuren van de letters op de velrand weerspiegelen de kleuren die voor de postzegels zijn gebruikt.

Geurpostzegels
Het is niet de eerste maal dat PostNL geurpostzegels uitgeeft. Zo verschenen in 2002 Zomerzegels met rozengeur en in 2003 postzegels met koffiegeur ter gelegenheid van 250 jaar Douwe Egberts. De geur van speculaaskruiden is ook al gebruikt, in het boekje De club van Sinterklaas met Persoonlijke Postzegels uit 2007. De geurstoffen worden op microniveau in de inkt ingekapseld en komen vrij door over de postzegel te wrijven. Krassen is niet nodig. Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat de geur jarenlang goed blijft. Andere technieken maken gebruik van geuren in het papier of de gomlaag. Geurpostzegels zijn ook elders uitgegeven, onder meer door landen als Australië (gemaaid gras), Hongkong (jasmijnthee), Rusland (fruit) en Zwitserland (chocolade).

Ontwerper
PostNL vroeg Max Kisman een postzegelvelletje te ontwerpen waarin de sfeer van Sinterklaas – vrolijk en verwachtingsvol – naar voren moest komen. “Bij de briefing was al duidelijk”, aldus Max Kisman, “dat het velletje naar kruidnoten of speculaas zou gaan ruiken.

Bij het maken van de eerste schetsen verkende Kisman de verschillende symbolen die met het Sinterklaasfeest worden geassocieerd. “Ik benadruk liever het vrolijke karakter, niet het moralistische. Daarom zijn symbolen als de zak van Sinterklaas, de roede en het grote boek verdwenen, maar heb ik gekozen voor kernelementen als de bisschop met mijter en baard, zijn knecht die het cadeau overhandigt en de schoen die kinderen zetten voor het naar bed gaan. Maar het feest heeft ook iets mysterieus en spannends. Dat keert in de postzegels terug met Sinterklaas te paard op het dak en de maan die letterlijk door de boom schijnt.”
In de eerste schetsen zijn veel meer details te zien dan in het beeld op de uiteindelijke postzegels. Max Kisman: “Zo werk ik meestal. Je maakt allerlei beginnetjes om te verkennen welke details je wel en welke je niet nodig hebt. Vervolgens ga je zo’n illustratie uitkleden. Overdaad schaadt, zeker voor een compositie op zo’n klein vlak. Hoe meer je weghaalt, des te beter de keuze moet zijn voor wat overblijft. Dat is de uitdaging. Het basisidee van de schetsen teken ik vervolgens na op de iPad, nog zonder typografie overigens. Ik wil eerst de kern van het beeld zien te vangen. Tot slot werk ik het op de computer verder uit, waarbij het beeld op elke postzegel sterk genoeg moet zijn om op zichzelf te kunnen staan.”

Voor de typografie kwam Kisman via de associatie van kruidnoten en Sinterklaasliedjes uit op de door hem getekende letters met muzieknoten. “Ik heb verschillende lettertypes gemaakt voor ik tevreden was. Op het eind is er extra dynamiek aan toegevoegd door de letters te laten dansen – dat geeft er een apart ritme aan. Met de kleuren heb ik geëxperimenteerd tot ik tevreden was. Uiteraard zie je de typische kleuren van het Sinterklaasfeest terugkeren – het rood van de bisschopsmantel, de vrolijke kleuren van het pietenpak. De tekening op de velrand is juist monochroom gehouden om niet van de postzegels af te leiden.

Over elk van de postzegels kan Max Kisman een eigen verhaal vertellen. Bijvoorbeeld over de baard van Sinterklaas die – door de techniek van wegknippen – diepte aan het beeld toevoegt. De scène op het dak met een knecht die wat zenuwachtig achter paard en ruiter loopt, waardoor het duo wel wat wegheeft van Don Quichot en Sancho Pancha. De schoen die eerst een klomp was en later een laars en toen toch een schoen, gevuld met haver, winterwortel en boterham. “Het ziet er allemaal simpel uit”, zegt Max Kisman, “maar het was een lastige klus om alle beelden consistent te laten zijn en ze zo sterk mogelijk te maken. In de beeldtaal die ik gebruik speelt eenheid van vorm en typografie een belangrijke rol. Het zijn ook echt postzegels van deze tijd geworden – pictogrammen die in één keer herkenbaar zijn. In mijn werk probeer ik altijd met behulp van tweedimensionale oplossingen gedachten te verbeelden die bij de kijker de gewenste associatie oproepen. In dit geval het gevoel van een aangename periode die licht, kleurrijk en vrolijk van karakter is.”

Over Max Kisman
In 1977 studeerde Max Kisman (1953) af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sindsdien ontwerpt hij als zelfstandig grafisch ontwerper boekomslagen, posters, illustraties, animaties, kalenders, postzegels en letters. Midden jaren tachtig pionierde Kisman als een van de eerste ontwerpers met een computer. Zijn Rode Kruispostzegels uit 1987 zijn een voorbeeld van een vroeg digitaal ontwerp. Kisman ontwierp ook de Decemberzegels uit 1994, de Verhuispostzegel uit 2001, de Kinderpostzegels uit 2007 en het kader van de Persoonlijke Postzegel uit 2008. Van 1992 tot 1996 bepaalde Kisman met zijn animaties mede het gezicht van VPRO-televisie. Verder werkte hij onder meer voor KPN Telecom, Red Herring Magazine (VS), San Francisco Opera (VS), Studio Dumbar (NL) en SUMO Design (VK). Max Kisman werd diverse keren onderscheiden voor zijn werk. In 1995 ontving hij de Designprijs van de stad Rotterdam en in 1997 de H.N. Werkman Prijs. De laatste jaren legt Kisman zich steeds meer toe op illustraties voor periodieken als de Volkskrant en het Financieel Dagblad. Verder werkt hij op dit moment aan de restyling van de pictogrammen in de parkeergarages van Schiphol. In het eerste halfjaar van 2013 was er een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het GR-ID (Grafisch Museum Groningen).

Waarde
Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding op de postzegels meer maar een cijfer. Op deze postzegels staat Nederland1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

Technische gegevens

Zegelformaat : 36 x 25 mm
Tanding : 14 ½ : 14 ½
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplaag : 150.000 velletjes
Drukkerij : Cartor Security Printing, Frankrijk

Artikelnummer zegelvel : 331162

Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart

Bron: PostNL

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Sint NicolaasNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (20) Schrijf een reactie

 • Thei Pleunis op 29 oktober 2013 om 12:38

  Wéér de vraag: Waar kan ik deze zegels – behalve in Groningen – kopen?
  Thei Pleunis

 • Postzegelblog op 29 oktober 2013 om 14:40

  Zoals altijd bij de Bruna

 • JHA op 29 oktober 2013 om 15:39

  Waarom niet gewoon op het postkantoor??? Of wat daar tegenwoordig voor doorgaat, zoals Primera, Readshop e.d. ???

 • Willem op 29 oktober 2013 om 16:01

  Elke keer keert op deze site de discussie terug over de verkrijgbaarheid van postzegels. Het is ondertussen wel duidelijk dat deze niet overal verkrijgbaar zijn. Je mag dat jammer vinden, maar dit is wel de situatie van anno 2013. Een (half)jaar abonnement afsluiten in Groningen voorkomt dat je zegels gaat missen.

 • JHA op 29 oktober 2013 om 16:28

  @Willem.
  Het lijkt mij toe, dat je nog niet zo lang in postzegelland rondloopt.
  Een (half)jaar abonnement afsluiten in Groningen is een zekerheid, dat je zegels gaat missen.
  Zie bijvoobeeld de WA- inhuldigingszegels op foforescerend en op gewoon papier. De zakelijke zegels uit de mailers (3 varianten) De rolzegels gedrukt in Canada. Dit zijn alle zegels die echt niet in abonnement geleverd worden of apart in de jaarsets verschijnen. En dit is alleen nog maar het jaar 2013.

 • JHA op 29 oktober 2013 om 16:29

  En dan natuurlijk ook de bijplakzegels in offset

 • Willem op 29 oktober 2013 om 16:43

  @JHA Ik loop al vanaf 1980 mee…
  De offset varianten van de bijplakzegels en de WA inhuldigingszegels op fosforcerend en gewoon papier zijn gewoon in Groningen verkrijgbaar. Deze zitten niet in het gewone abonnement, daar heb je een punt. De liefhebbers kunnen ze echter daar wel bestellen.

 • Willem op 29 oktober 2013 om 16:48

  @JHA Van de zakelijke zegels en rolzegels zit altijd een gestansd exemplaar in het abonnement.

 • reintjedevos op 29 oktober 2013 om 22:24

  @Willem

  Stans is iets anders dan slit. Als de stans-zegel hebt heb je nog niet de slit-zegel!

  dansen – gedanst >- stansen – gestanst!?

 • JHA op 30 oktober 2013 om 09:12

  @Willem.
  Daar komt nog bij, dat de laatste tien jaar de rolzegels in de postzegelmapjes een andere (slit)tanding hebben dan de zegels in de rollen. ook de varianten van de zakeljke (mailer)zegels zijn niet apart verkrijgbaart in Groningen. Je moet gewoon speuren en geluk hebben bij de postzegelverkooppnten. Ook de gestanste zegels en de zegels uit velletjes, mailers e.d. worden apart verzameld.

 • kwats kwast op 30 oktober 2013 om 23:16

  Het leuke van Bruna is; wij zijn te klein om alle emissies in te slaan. In Arnhem zijn 2 Bruna zaken zonder speciale uitgiftes dan alleen zelfklevend

 • aadb op 31 oktober 2013 om 02:18

  Te klein en chaotisch dat is een Bruna er wordt enorm veel gestolen omdat er totaal geen zicht is in wat de klant uitspookt .Regelmatig verdwijnen er zegels uit de doosjes die gewoon leeg worden terug gehangen men komt daar pas veel later achter .De vogel is dan allang vertrokken mede doordat het personeel geen vast contract meer krijgt en dus na een aantal maanden de straat op wordt gezet .Postnl met zijn posstukken loopt regelmatig door de winkels met wagentje waar van alles op staat aangetekend pakketten etc etc .Het uitzoeken van al dat spul is een zaak die vaak ook aan de klant wordt overgelaten ,een werkelijk =onverkwikkelijk zaak .Maar goed het is niet anders en we moeten het er maar mee doen .Dat men weinig in voorraad heeft is ook begrijpelijk door de stort vloed aan zegels wordt een keus gemaakt ,maar het liefst wil men dat de verzamelaar Groningen aandoet voor zijn zegels in abonnement.Het tellen en retourneren van postzegels is een tijdrovende zaak zeker omdat er regelmatig zegels ontbreken en de boel niet klopt . Het personeel is zeker niet deskundig op gebied van filatelie het is allemaal te veel moeite om daar aandacht aan te schenken een begrijpelijke zaak want je zou maar zo,n filateleut voor je hebben die op zijn gemakje zijn zegels wil bekijken daar is in dit soort winkels geen tijd voor zo simpel is het , kopen en zo snel mogelijk het pand verlaten .Postzegels zou men gewoon bij de postzegelhandel moeten kunnen kopen voor de nominale waarde er zijn slecht enkele zaken die dit doen anderen leggen er een toeslag van minimaal 25% op de omzet valt daar dan ook flink tegen want welke verzamelaar betaald nu meer voor zegels die net uit zijn en in Groningen gewoon te koop zij incl eventueel een kadootje waar men vaak een natte broek van krijgt ook al stelt het niets voor de z.g gouden horloge,s en andere prut artikelen zijn daar een goed voorbeeld van .Een stukje oneerlijke concurrentie naar de handel toe die deze aanbieding niet kan maken .Maar goed het is een gegeven en we leven er maar mee ooit komt men tot inkeer en dan is het te laat en zijn de laatste postzegelwinkels ook gesloten en dat schijnt de opzet te zijn .Men trekt alles naar zich toe en de klant trapt erin en gaat eventueel klagen bij zij postzegelboer
  dat Groningen toch niet zo tof is al men dacht .Automatische afschrijvingen worden gezien als niet kunnen maar men kan niet anders .Als je aangeeft om de boel dan maar op te zeggen is het antwoord net zo simpel, ja het geeft zo veel gedoe ik wacht wel tot het eind van het jaar en zo sukkelt men maar verder het contact met de postzegelboer wordt steeds minder en uiteindelijk haakt men af .Om het toch positief af te sluiten zwarte Piet en Sinterklaas bestaan gewoon ze staan namelijk afgebeeld op een velletje postzegels en meer bewijs hoef je niet te hebben .

 • Prins op 31 oktober 2013 om 22:54

  JHA op 29 Oktober 2013 om 16:28

  @JHA: Je schijft: De zakelijke zegels uit de mailers (3 varianten)

  Ik zou wel graag weten wat die 3 varianten zijn. Is dat mogelijk? Gaat het dan om de rood-ornje-roze-geblokte 1-zegel?

 • Susanne van der Vlist op 1 november 2013 om 00:25

  Kan bij:
  http://collectclub.postnl.nl

  Leuk!!
  groetjes Susanne

 • JHA op 1 november 2013 om 07:52

  @Prins
  Ja, het gaat om de rood, oranje, toze geblokter zegel, tarief 1
  Er zijn drie varianten

  1) gedrukt bij WallSall Securities
  2) voorjaar 2013 herdrukt bij JSF met een I-vormige fosforbalk en een andere (slit)tanding
  3) juli\augustus 2013 herdukt bij JSF met een L-vormige fosforbalk met dezelfde tanding als 2).

 • Prins op 1 november 2013 om 18:56

  @JHA: Dank voor de info.

 • rob op 1 juni 2014 om 14:50

  @JHA

  even een vraag (ik neem aan dat dit de 2747 bilak mailer betreft)

  ik heb de volgende

  2 mailers met kleermaker hangoog (tnt+postnl)
  2 mailers met normaal hangoog (I / L-fosforbalk)

  zijn dit ze allemaal of zijn er nog andere varianten ?

  alvast bedankt voor uw antwoord

  mvg

  rob

 • JHA op 1 juni 2014 om 15:00

  Het verschil tussen de mailars is nog duidelijker te beschrijven.
  Op de Wallsall variona staant w1 w1 w1 w1 en op de Enschde0 variant staan deze niet.
  Uit de melding van een hangoog kan ik in eerste instantie niets opmaken.

 • rob op 1 juni 2014 om 15:22

  @jha

  bedankt voor de info

  heb de mailers even nagekeken en de 2 met kleermaker hangoog (tnt/ postnl-versie) hebben beide cylinder W1W1W1W1.

  degene met de I/L fosforbalk hebben geen cylinder

  mvg

  rob

 • PostNL verkoopt postzegels met gekleurde Pieten - Elsevier.nl op 20 oktober 2016 om 17:28

  […] illustraties voor de Sinterklaaszegels zijn gemaakt door Max Kisman. Als je over de postzegel wrijft, komt er een kruidnotengeur […]

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)