Den Haag: centrum van de internationale rechtspraak - Postzegelblog

Den Haag: centrum van de internationale rechtspraak

4

1Onlangs kreeg ik een rondleiding door het Vredespaleis  in den Haag. Het was indrukwekkend om bijvoorbeeld het hierin gevestigde Internationale Gerechtshof te bezoeken. Maar in Den Haag zijn er meer internationale rechtspraak-organisaties, zoals het Internationaal Strafhof (ICC)  en het Joegoslavië-tribunaal.

1. Het Vredespaleis

De eerste steen van het Vredespaleis werd symbolisch geplaatst tijdens de tweede Vredesconferentie van Den Haag in1907. Hiervan vond ik een mooi stempel.

vp02

De bouw begon enige tijd later en het paleis werd op 28 augustus 1913 officieel geopend door een nog jonge koningin Wilhelmina.

vp03

Het is een prachtig gebouw, zoals goed te zien is op deze maximumkaart.

vp04

Het is gelegen in het zuidoosten van de wijk Zorgvliet in Den Haag. Het Vredespaleis is de zetel van het Permanent Hof van Arbitrage en het Internationaal Gerechtshof. Daarnaast zijn er de Haagsche Academie voor Internationaal Recht, de Bibliotheek van het Vredespaleis en de Carnegie Stichting in gevestigd.
1.a  Het Permanent Hof van Arbitrage

Het Permanent Hof van Arbitrage is een internationaal scheidsgerecht dat in 1899 door de Internationale Vredesconferentie van Den Haag is opgericht. Het hof heeft als doel de vereenvoudiging van het beroep tot arbitrage van internationale meningsverschillen met oplossingen door vreedzame middelen. Het hof kan bemiddelen en verzoening bevorderen tussen landen en tussen landen en andere partijen, met inbegrip van intergouvernementele organisaties. Arbitrage vindt plaats met toestemming en op verzoek van beide partijen. De Nederlander Tobias Asser kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 1911 vanwege zijn rol bij het tot stand komen van het Permanent Hof van Arbitrage. In het Vredespaleis staat ook zijn standbeeld.

vp05

1.b  Het Internationaal Gerechtshof

Het Internationaal Gerechtshof, ook wel Internationaal Hof van Justitie genoemd (in het Frans Cour internationale de Justice), is het belangrijkste gerechtelijke orgaan binnen de Verenigde Naties. Het hof bestaat uit 15 rechters die worden gekozen door de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad. Het Internationaal Gerechtshof buigt zich uitsluitend over rechtsgeschillen tussen staten. Het werd in 1946 opgericht door de Verenigde Naties. In 1971 bestond het 25 jaar, wat herdacht werd op een postzegel van België.

vp06

1.c  De bibliotheek

De bibliotheek is gespecialiseerd in het internationaal recht. De voornaamste doelstelling is dienstverlening aan de instellingen die zich in het Vredespaleis bevinden, zoals het Internationaal Gerechtshof, het Permanente Hof van Arbitrage, en de Haagsche Academie voor Internationaal Recht. Onder andere zijn hier de publicaties van te vinden over volkenrecht en zeerecht van Hugo de Groot. Van hem zijn verschillende Nederlandse postzegels. De eerste komt uit 1947.

vp07

Hierop wordt zijn naam geschreven als Hugo Grotius.

vp08

De tweede zegel werd in 1983 uitgegeven. Op het nieuwe velletje van het Vredespaleis zien we Hugo terug.

vp09

Ook op een Franse postzegel is de relatie tussen Hugo de Groot en het Vredespaleis te zien.

vp10

1.d  De Cargenie Stichting

De Carnegie Stichting is een in 1903 door Andrew Carnegie  opgerichte stichting, die als doel heeft ‘de oprichting en het onderhoud van een gebouw en een bibliotheek ten behoeve van het Permanent Hof van Arbitrage’, waarmee de basis gelegd werd voor de bouw van het Vredespaleis.

vp11

1.e  Dienstzegels

Alleen het Hof van Arbitrage en Internationaal Gerechtshof mochten Dienstzegels gebruiken voor hun post. Deze zijn terug te vinden in de NVPH-catalogus, waar in het begin alleen de Franse aanduiding “Cour Internationale de Justice” op stond, maar later kwam ook de Engelse benaming erbij “International Court of Justice”.

vp12

1.f  Diverse evenementen

Het paleis is ook regelmatig de gastheer van diverse evenementen op het gebied van internationaal recht en politiek. Ik vond in mijn Interpol verzameling een afstempeling uit 1950, toen in het Vredespaleis de 19e Interpol-vergadering gehouden werd.

vp13

 

vp14

In 1963 vond er een tentoonstelling plaats in verband met het 50 jarig bestaan van het Vredespaleis  en in 1971 was het Vredespaleis de vergaderlocatie voor het Rode Kruis .

vp15

2. Het Internationaal Strafhof

Het Internationaal Strafhof (International Criminal Court of ICC) is een permanent strafhof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zoals deze zijn erkend in diverse internationale verdragen. Het Internationaal Strafhof is in 2002 opgericht en gevestigd in de Binckhorst in den Haag. Op 26 januari 2009 is het eerste proces van het Internationaal Strafhof begonnen. Dit betreft het proces tegen de Congolese rebellenleider Thomas Lubanga, verdacht van het ronselen en inzetten van kindsoldaten.
Initiatiefnemer voor dit strafhof was de president van Trinidad & Tobago, Arthur Robinson. Bij de inauguratie van het ICC was hij in Den Haag aanwezig en hiervan is een postzegel uitgegeven door Trinidad & Tobago.

vp16

3. Het Joegoslavië-tribunaal

Het Joegoslavië-tribunaal (officieel International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia genoemd) is een internationaal hof voor het vervolgen van personen die worden verdacht van het schenden van internationaal humanitair recht, gepleegd op het grondgebied van het voormalig Joegoslavië vanaf 1 januari 1991.
Het tribunaal, gevestigd in het Aegongebouw, is gelegen aan het Churchillplein in het noorden van de wijk Zorgvliet in Den Haag, tegenover het World Forum Convention Center.
Hier worden momenteel Radovan Karadzic en generaal Ratko Mladic berecht, als verantwoordelijke voor de massamoorden en etnische zuiveringen in o.a. Srebrenica .

vp17

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Joegoslavië VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Marijke Vos op 25 september 2013 om 13:46

  Indrukwekkend! Hoe krijg je het allemaal weer bij elkaar verzameld!
  Ik zou ook zo graag ’s daar binnen kijken, het schijnt een heel mooi gebouw te zijn, zowel in- als exterieur. Hoe kwam jij binnen?

 • Annet op 25 september 2013 om 15:58

  Leuk stukje pa! Lijkt me mooi daar :)

 • Paul Happel op 25 september 2013 om 17:42

  Geweldig Willem zoals jij al deze zegels en artikelen bij elkaar weet te brengen.
  Nu is het woord geweld natuurlijk niet toepasselijk bij het vredespaleis maar geldt wel voor jouw inspanning en in inzet.Ik krijg meteen zin in een rondleiding en samen met mijn lieftallige echtgenote gaan we dat zeker doen.
  Hartelijk Dank voor jouw bijdrage,groet van Paul

 • willem hogendoorn op 25 september 2013 om 17:46

  @arijke: Een aantal weekenden per jaar worden de deuren van het Vredespaleis geopend voor het publiek. Een gids vertelt dan over het gebouw en de instellingen die erin gehuisvest zijn. Een rondgang door de Grote en Kleine Rechtszaal, de gaanderijen en de Japanse Zaal geeft een goede impressie van de mooiste ruimtes in het gebouw.
  Zie http://www.vredespaleis.nl

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)