Toeslagzegels met wapenschild - Postzegelblog

Toeslagzegels met wapenschild

4

kopjeWapens? Ik bedoel geen speren, pistolen en kanonnen, maar wapens uit de heraldiek.
In 1918 begon Zwitserland daarmee op jaarlijks uitkomende Pro Juventute (= Voor het Kind) toeslagzegels. Prachtige postzegels vergeleken met de saaie gewone frankeerzegels uit die tijd. Filatelisten waren enthousiast en de verkoop – dus de opbrengst voor het goede doel – een groot succes. Afgebeeld werden de wapens van kantons, belangrijke steden, en soms eentje van het hele land.

Nothlife zegels

Nederland en Duitsland volgden in 1925 met wapenschilden op ‘Voor het Kind’ en Nothilfe zegels. In 1940-41 kwam België, in 1941 Frankrijk, in 1956 Luxemburg, in 1962 Spanje. Kortom een rage.

zegels met provinciewapen

Nederland toonde provinciewapens, dus dat werden elf postzegels want de provincie Flevoland bestond nog niet. In 1925 een serie van drie, in 1926 en 1927 een serie van vier. Alle 11 kwamen ook uit met tweezijdige roltanding, dus totaal 22 catalogusnummers. Toeslagzegels met speciale roltanding zijn  in de wereld uniek, aan zoiets zie je waarin een klein land groot kan zijn. Al deze Nederlandse wapenzegels werden ontworpen door de bekende ontwerper Anton Molkenboer (1872-1960): schilder, tekenaar en typograaf. Deze moest de nodige problemen overwinnen met PTT directie en drukkerij Enschede. Zo moesten uit kostenoogpunt ten hoogste twee basiskleuren worden gebruikt zodat de zegels in maximaal twee drukgangen in rasterdiepdruk gedrukt konden worden. Bovendien waren er de regels van de UPU, de Wereldpostvereniging. Die schreef o.a. voor dat zegels op post naar het buitenland rood van kleur moesten zijn. Echter, in de heraldiek hebben wapens nu eenmaal bepaalde geregistreerde kleuren. Nederland – braafste jongetje in de klas – wilde zich aan de regels houden hoewel Zwitserland dat duidelijk niet deed.
Molkenboer loste deze problemen op door de wapenschilden in een thematische omlijsting te zetten die de voorgeschreven UPU kleuren kreeg. Het resultaat mocht er zijn: deze kinderzegels behoren tot de mooiste van Nederland.

Mooiste kinderzegels van Nederland

Molkenboer hanteerde een decoratieve stijl, immers hij zag postzegels bij voorkeur functioneren op een envelop als een bloem op de revers van een kostuum. Dit was de tijd dat de kwaliteit van de Nederlandse postzegel tot de wereldtop behoorde. Molkenboers kinderzegels werden dan ook vlot verkocht, de oplages bedroegen één tot 1,4 miljoen stuks per postzegel. Dit is inclusief de ca 12000 stuks in roltanding die bijna uitsluitend aan filatelisten en postzegelhandelaars werden verkocht. De vele goede doelen die met de opbrengst gesteund werden konden tevreden zijn. Zo’n 230 instellingen ‘Voor Het Kind’ kregen eenmalige bedragen tot enige duizenden guldens. Het minst kreeg in 1926 de RK  vakantiekolonie te Middelburg: 56 cent. Toch voldoende voor een feestelijke directiesigaar.
(Lit: Borek catalogi,  en Handboek Postwaarden Nederland)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)