Sagen en legenden (2) - Postzegelblog

Sagen en legenden (2)

0

Vesna'sVesna’s

Vesna’s zijn vrouwelijke wezens in de slavische mythologie die de jeugd en de lente symboliseren. Het woord “vesna” in de Slavische talen betekent: lente.

Deze wonderschone wezens wonen in paleizen boven op een berg, waar zij het lot van de mensen en de oogst van het land bespreken. Een magische cirkel rondom hun paleizen moet verhinderen dat ze naar beneden komen. Alleen in de maand februari reizen ze per houten kar naar de vallei. Slechts een enkeling slaagt erin de vesna’s te horen zingen. Geen sterveling waagt het echter de berg te beklimmen, ze riskeren een onprettig einde.

Fiere Margriet

Met deze bijnaam ging Margaretha van Leuven (ca. 1207 – 1225) de geschiedenis in. Geboren als kind van arme ouders ging zij als meisje werken bij haar oom Amandus en zijn vrouw in hun Sint-Jorisherberg in de Muntstraat.

Sagen

Oom en tante hadden besloten hun bezittingen te verkopen en in te treden in de cisterciënzenabdij van Villers. Dat was ook de wens van Margaretha. Op de avond voor hun vertrek arriveerde er een groep reizigers en Margaretha werd er op uitgestuurd om een kruik wijn te gaan halen. (Margaretha wordt meestal met een wijnkruik afgebeeld). Toen zij terugkwam vond ze de lijken van Amandus en zijn vrouw. Margaretha werd overmeesterd, meegenomen buiten de stad en vermoord. Vanwege de hevige weerstand die ze bood kreeg zij de naam Fiere Margriet. Haar lichaam werd in de rivier de Dijle gegooid, waar ze dagen later door vissers werd gevonden met het handvat van de kruik nog in haar hand. Haar graf wordt vaak omgeven door een wonderlijk licht en veel mirakels worden aan haar toegeschreven.

Het Nibelungenlied

Een Duits heldenepos uit de 13e eeuw. Hoofdpersoon is prins Siegfried, drakendoder en bewaker van de schat van de Nibelungen. De componist Richard Wagner (1813 – 1883) schreef de opera-cyclus Der Ring des Nibelungen, gebaseerd op het Nibelungenlied en de Oudnoorse Völsunga-saga. Het bevat de volgende  vier opera’s: Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung. J.R.R. Tolkien’s fantasy novel The Lord of the Rings toont overeenkomsten met Der Ring des Nibelungen, maar Tolkien heeft dit altijd ontkend, zeggende: “Beide ringen waren rond en daarmee houdt de gelijkenis op.” (De overeenkomsten zijn echter talrijk).

Sagen 3

St. Hubertus

Hubertus (een rijke jongeling) ging op Goede Vrijdag van het jaar 683 op jacht. Toen hij een hert wilde schieten keerde het dier zich om en tussen zijn gewei verscheen een lichtend kruis. Een stem zei Hubertus naar Maastricht te gaan. Uiteindelijk werd hij bisschop. Een paar plaatsjes in België en Nederland zijn naar hem vernoemd. Hij staat nu bekend als patroonheilige van de jacht.

St.Hubertus

 De plattegrond van het jachthuis Sint Hubertus op de Hoge Veluwe heeft de vorm van een hertengewei. Tevens leeft Sint Hubertus voort in het logo van een alcoholisch kruidendrankje.

De Rattenvanger van Hamelen – toch waar?

Er is geen sage die wereldwijd zo bekend is en waar zoveel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Het verhaal is bekend: een rattenvanger wordt ingehuurd om met zijn fluitspel de ratten te verjagen. Het toegezegde loon wordt hem geweigerd en uit wraak komt hij na een poosje terug en lokt de allerkleinsten met zijn fluitspel  het dorp uit, terwijl de rest van de bevolking in de kerk zit. De kinderen zijn nooit teruggekomen. Na veel studies is men het er over eens geworden dat het verhaal een bundeling is van twee sagen met een kern van waarheid.

Rattenvanger van Hamelen

De rattenvanger is vrijwel zeker een ronselaar geweest die zeer jonge mensen wilde overhalen zich te vestigen bij kolonisten in het oosten van Duitsland. Dit kon men achterhalen via geografische en familienamen. Bijv. het plaatsje HAMELSPRINGE (vlakbij Hamelen) is als HAMMELSPRING teruggevonden ergens in Brandenburg (hoewel daar helemaal geen rivier HAM(M)EL is) en in de stadsregisters van veraf gelegen plaatsen werden dezelfde namen aangetroffen als in het register van de stad Hamelen, zoals: HAMEL, HÄMLER, HAMLINUS, LEIST, FARGEL, KETTELER e.a. Men denkt dat deze ingrijpende en niet fraaie gebeurtenissen zijn gehuld (verhuld) in het aardige sage-jasje. (Het is trouwens wel bewezen dat ratten niet reageren op fluitspel).

Wilhelm Tell

De beroemde Zwitserse kruisboogschutter Wilhelm Tell weigerde in 1307 de hoed te groeten van landvoogd Gessler. Als straf moest hij een appel van zijn zoontjes hoofd schieten. Dat lukte, zoals iedereen wel weet. Even later schoot Tell de gehate landvoogd dood.

De verhalen rondom de vechtersbaas Wilhelm Tell berusten deels op waarheid, deels op fantasie. Er blijkt ook een Deens verhaal te bestaan dat vertelt over Koning Harald Blauwtand ( ca. 960 ) en Vikinghoofdman Toko die ook werd gedwongen een appel van het hoofd van zijn jonge zoon te schieten. Sindsdien wordt het oorspronkelijke verhaal wel smalend “Wilhelm Tell, een Deens fabeltje” genoemd.

Friedrich von Schiller’s toneelstuk Wilhelm Tell beleefde in 1804 zijn eerste uitvoering. Het was, en is nog steeds, een enorm succes.

Wilhelm Tell

Reclame achterzijde envelop van de Franse Postchèque- en Girodienst

 Envelop

“Toon mij uw boekenkast en ik zeg u wie u bent….” (gezegde)

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)