Slachtoffers - Postzegelblog

Slachtoffers

8

Van een vriend ontving ik deze week een Spaanse postzegels ter herinnering aan de slachtoffers van terrorisme.
“Slachtoffers” dacht ik, hoeveel postzegels heb ik die over slachtoffers gaan. Ik ben op zoek gegaan, en ik kwam er in mijn verzameling meer tegen dan ik verwacht had. Kijkt u even mee?

Terrorisme

Naast deze nieuwe postzegel had Spanje al eerder een postzegel uitgegeven naar aanleiding van de slachtoffers van de terroristische aanslag in Madrid op 11 maart 2004.

Bij een aantal bomexplosies die plaatsvonden aan boord van vier forensentreinen, werden er toen 191 mensen gedood en 1400 gewond. Er zijn ook diverse postzegels te vinden over de aanslag van 9/11 op de Twin Towers. Van Nederland vond ik daar een persoonlijke postzegel over.

Oorlog

Over oorlogsslachtoffers zijn heel veel postzegels te vinden. Laten we maar dicht bij huis blijven.
In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 beschoten leden van de Puttense verzetsbeweging vanuit een hinderlaag een auto met daarin officieren van de Wehrmacht. Een dag later werd door de Duitsers een vergeldingsactie uitgevoerd. Ongeveer 600 mannen werden afgevoerd, en overgebracht naar het concentratiekamp Neuengamme. Na de oorlog keerden slechts 48 mannen terug.

Een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia is op 1 oktober 1949 door koningin Juliana onthuld.

Holocaust

De Holocaust was de systematische Jodenvervolging door de nazi’s en hun bondgenoten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de overheersing door nazi-Duitsland werden er zes miljoen Europese Joden vermoord.

De meest passende herdenkingszegel voor de slachtoffers komt uit Israël. De tekst hierop spreekt voor zich.

Genocide

De holocaust was een genocide. Er zijn meerdere postzegels te vinden over andere genocides. Ik beperk me tot Poolse genocide in Katyn. In 1940 was Katyn één van de drie locaties waar in totaal bijna 26.000 Poolse burgers, geestelijken en militairen door de Russen werden geëxecuteerd. In het bos van Katyn zijn later de massagraven gevonden. De Poolse PTT herdacht deze genocide met een passend postzegelblok.

Concentratiekamp

België gaf in 1962 een postzegel uit over de slachtoffers van concentratiekampen.

so7

Politiek geweld

Bij de slachtoffers van politiek geweld moest ik direct denken aan de Berlijnse muur, die van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 West- en Oost-Berlijn van elkaar scheidde. De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Tijdens vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn tenminste 136 mensen om het leven gekomen.

Duitsland gaf hier een treffende postzegel over uit in 1995, waarbij op de postzegelrand ook mooi de tweedeling zichtbaar is gemaakt.

Tsunami

Niet alleen door oorlogs- of politiek geweld zijn er slachtoffers te betreuren, ook door natuurgeweld. De tsunami die mij het meest is bijgebleven, is die van zondag 26 december 2004 in de Indische Oceaan.  Deze vloedgolf had ongeveer 230.000 doden als gevolg.

De catastrofe wordt gezien als één van de ergste natuurrampen in de recente geschiedenis. O.a Thailand gaf hier een postzegel over uit.

Aardbeving

Een aardbeving is een ander natuurverschijnsels dat (soms vele) slachtoffers kan vragen. Ik laat u twee postzegel hierover zien. De beelden spreken voor zich.


 

Brand

Grote branden (bijvoorbeeld door een vulkaanuitbarsting) kunnen ook voor slachtoffers zorgen. Ook over dit onderwerp vond ik een postzegel van Indonesië.

Lawine

Ook lawines kunnen slachtoffers veroorzaken. Oostenrijks heeft daar al eens een postzegel over uitgegeven.

En we herinneren ons natuurlijk allemaal het tragische ongeval van onze Prins Friso, die op de dag dat ik dit artikel schrijf (16 augustus), is begraven.

so14

 

Scheepsrampen

Hierbij denk ik direct aan de Estonia die in 1994 verging, de Herald of Free Enterprise, die zeven jaar eerder verging, maar vooral aan de Titanic, die in 1912 verging en waarbij  1522 opvarenden om het leven kwamen.

School shooting

Een meer actueel onderwerp zijn de slachtoffers van een school shooting. Ook over dit fenomeen vond ik een postzegel.  Een Iraakse postzegel uit 1987 refereert hieraan. Vreselijk!

Kent U nog meer postzegels die over slachtoffers gaan?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Spanje PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (8) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)