Nieuwe grenzeloos Nederland postzegels | België - Postzegelblog

Nieuwe grenzeloos Nederland postzegels | België

1

kopjeDen Haag, 12 augustus 2013 – Het Antwerpse Museum aan de Stroom, schrijvers die in beide landen hun toevlucht zochten en beeldende kunst uit de twee buurlanden. De nieuwe postzegels van PostNL staan in het teken van de historische banden tussen Nederland en België. De drie postzegelvelletjes Grenzeloos Nederland: België zijn eerder vandaag in Baarle-Nassau door Ad Kerstens, Retail Manager bij PostNL, uitgereikt aan loco-burgemeester Frans de Bont van Baarle-Hertog en burgemeester Vincent Braam van Baarle-Nassau.

De nieuwe postzegels zijn ontworpen door bureau Barends & Pijnappel uit Antwerpen. Het is niet zomaar dat een Nederlands duo dat in België woont en werkt, voor het ontwerp van dit postzegelvel werd uitgekozen. Zij richten zich op de culturele uitwisseling en wederzijdse beïnvloeding tussen de beide landen. De postzegels leggen de aandacht op eigentijdse onderwerpen aan de hand van de driedeling architectuur, literatuur en beeldende kunst.

Postzegelvel

Architectuur

Het velletje over architectuur is gewijd aan de sporen die de Nederlandse en Belgische architecten in hun buurland hebben achtergelaten. Op de postzegels wordt dit onder andere geïllustreerd met een foto van het Museum aan de Stroom in Antwerpen van het Nederlandse bureau Neutelings Riedijk Architecten.

Literatuur

Op de literatuurpostzegels zijn ruggen van boeken afgebeeld die door hun inhoud en soms ook door hun titel de relatie tussen België en Nederland benadrukken. Dat varieert van Brouwers in Brussel, een herdenkingsboek voor Jeroen Brouwers, Les Hollandais sont là van Jos Vandeloo tot Mijn Nederland van Geert van Istendael.

Beeldende kunst

Het velletje over de beeldende kunst behandelt Nederlandse en Belgische kunstenaars die hun land verlieten en naar respectievelijk het zuiden of het noorden trokken. Op de twee bijbehorende zegels zijn schilderijen afgebeeld van de Belg Rik Wouters (gemaakt in Amsterdam) en van de Nederlander Jakob Smits (gemaakt in de Kempen).

Met name de typografie maakt de postzegels herkenbaar als een ontwerp van Barends & Pijnappel. “Het is inderdaad onze eigen typografische stijl. Lang geleden hebben we ontdekt hoe versmalling van sommige fonts tot een opvallend effect leidt. Voor de postzegels is één van mijn favoriete fonts gebruikt, de Bolt Bold, terwijl voor de toelichtende tekst de Tasse is toegepast. Natuurlijk is voor de kleuren rood en blauw gekozen, het zijn en blijven toch echt Nederlandse postzegels,” stelt Henrik Barends.

De nieuwe postzegels over de historische banden tussen België en Nederland zijn de volgende in een serie. In 2008 stonden de zegels in het teken van de Nederlandse Antillen en Aruba, in 2009 was het Brazilië, Suriname in 2010, Zuid-Afrika in 2011 en Indonesië in 2012.

Grenzeloos Nederland België

De verschijningsdatum van deze postzegels was 12 Augustus.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland België Nederland Architectuur BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Maude X. Waller op 21 augustus 2013 om 06:13

    De nieuwe postzegels zijn ontworpen door bureau Barends & Pijnappel uit Antwerpen. Het is niet zomaar dat een Nederlands duo dat in België woont en werkt, voor het ontwerp van dit postzegelvel werd uitgekozen. Zij richten zich op de culturele uitwisseling en wederzijdse beïnvloeding tussen de beide landen. De postzegels leggen de aandacht op eigentijdse onderwerpen aan de hand van de driedeling architectuur, literatuur en beeldende kunst.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)