Jan Steen - Postzegelblog

Jan Steen

2

In de krant las ik dat de gemeente Leiden meer aandacht wil gaan besteden aan de Leidse schilder Jan Steen. Meer aandacht aan deze schilder kan meer toeristen naar Leiden lokken, denkt de gemeente. Laat ik de filatelistische aandacht dan maar voor mijn rekening nemen.

Jan Steen, (afb. 2) geboren te Leiden in 1625 of 1626, was een kunstschilder in de 17e eeuw, de tijd van de Nederlandse barokke schilderkunst. Zijn werk is van ongelijke kwaliteit, maar mensenkennis, humor en uitbundig kleurgebruik zijn belangrijke kenmerken van zijn werk. Jan was de oudste van acht kinderen. Zijn vader had in Leiden een herberg en een eigen brouwerij. Zoon Jan nam de kroeg van zijn vader over. Hij was zelf echter zijn beste klant, waardoor in Leiden al snel rondging: “De Waard in de Drie Masten, is eerder dronken dan zijn gasten”. Steen beeldde zichzelf ook diverse malen in laveloze toestand op zijn schilderijen af. Een drink-vriend van Steen was de schilder Leidse Frans van Mieris. Een schilderij van Frans van Mieris, genaamd “het huisconcert” staat afgebeeld op een postzegel van de DDR (afb. 3).

Net als zijn nog beroemdere tijdgenoot Rembrandt van Rijn (afb. 4)bezocht Jan Steen de Latijnse school in Leiden.

Een bron van inspiratie voor hem vormde Adriaen van Ostade, een schilder van het boerenleven, die in Haarlem leefde. Het is niet bekend of Steen ook daadwerkelijk leerling van Van Ostade is geweest. Op een Cubaanse postzegel kwam ik een schilderij van Van Ostade tegen (afb. 5)

In 1649 trok Jan Steen in bij landschapsschilder Jan van Goyen in Den Haag en trouwde diens dochter Margriet. Beide schilders werkten vijf jaar samen. Steen’s werk is goed vertegenwoordigd in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Mauritshuis in ’s-Gravenhage. Het schilderij “In weelde siet toe” van Jan Steen is sinds 1999 op een postzegel te bewonderen (afb. 6).

Werk van Van Goyen is te zien in vele musea in Nederland (bv Lakenhal te Leiden) , Duitsland en Engeland. Een schilderij van Jan van Goyen afgebeeld op een postzegel uit de DDR . Dit schilderij hangt in het Staatsmuseum te Schwerin (Dld). Het schilderij heeft geen naam; het betreft een rivierlandschap (afb. 7).

Het dagelijks leven was Jan Steens belangrijkste onderwerp. Veel van de taferelen waren levendig, zelfs chaotisch en wellustig (afb. 8) .

Dergelijke taferelen waren zo kenmerkend dat een huishouden van Jan Steen een veelgebruikt Nederlands gezegde is geworden.

In 1648 werd Jan Steen opgenomen in het in dat jaar opgerichte schildersgilde St. Lucas in Leiden en werkte samen met Gabriël Metsu. Ook van Metsu vond ik een schilderij op een Nederlandse postzegel (afb. 9).

Jan Steen is in 1679 gestorven en ligt begraven in de Leidse Pieterskerk in het familiegraf (afb. 10).

300 jaar later, in 1979 werd er over hem een postzegel uitgegeven (afb. 11)

Dat één van zijn schilderijen nog eens gebruikt zou worden voor promotie van leren schoenen (afb. 12), dat zal hij nooit gedacht hebben.

.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Franc Rossi op 19 juli 2013 om 13:00

    Uit Leiden weer een mooie blog, prima verhaal met leuke zegels en kaarten. Maar als Jan Steen meer toeristen naar Leiden moet brengen hoop ik dat er meer is dan alléén zijn graf. Zijn grote werken hangen, terecht, in het Rijkmuseum. Maar Leiden is toch wel de moeite waard ook zonder huishouden van Jan Steen.

  • willem hogendoorn van Leidsche Ver. van Postzegelverzamelaars op 19 juli 2013 om 14:04

    @ Franc: In het gemeentelijk museum van Leiden “De Lakenhal” hangen ook een aantal werken van Jan Steen. Daarnaast is de Gekroonde Liefdepoort een toeristentrekker, waar Jan ooit gewoond heeft.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)