Gendarmenmarkt in Berlijn - Postzegelblog

Gendarmenmarkt in Berlijn

5

De Gendarmenmarkt  is één van de bekendste pleinen van Berlijn. Het plein wordt gekenmerkt door twee identiek lijkende kerken, met daar tussenin een concertgebouw.
Voor dit concertgebouw staat ook nog een monument. Wat is er allemaal te zien, en waar komt de naam Gendarmenmarkt vandaan? U kunt het lezen in deze bijdrage.

Gendarmenmarkt

Aan het einde van de zeventiende eeuw ontstond het plein als marktplein. Het plein is vernoemd naar het Regiment Gens d’Armes dat hier zijn kazerne had. Gendarmes betekent letterlijk “lieden met wapens” en is een dienst die algemene politietaken uitvoert in diverse Europese landen.
Ik vond een paar postzegels over de Gendarmenmarkt. De eerste is een postzegel van Deutsche Post, met daarnaast een staaldruk.

De tweede is een Duitse postzegel is uit 1996.

Het concertgebouw

Op de plaats waar nu het concertgebouw staat, werd in 1802 een Nationaal theater gebouwd, naar een ontwerp van Carl Gotthard Langhans.

Dit was een beroemd architect, die ook de Brandenburger Tor van Berlijn ontwierp en het slottheater van Charlottenburg.

In 1817 brandde het concertgebouw af, waarna op de oude grondvesten in 1821 het nieuwe concertgebouw verrees naar een ontwerp van Karl Friedrich Schinkel.

Karl Friedrich Schinkel

Karl Friedrich Schinkel was een van de belangrijkste Duitse architect en designer tijdens het begin van de negentiende eeuw. Schinkel ontwierp dit gebouw in classicistische stijl.


De beelden op het gebouw verwijzen naar toneel en muziek. Op de voorgevel prijkt een trap met een beeld van Apollo op een strijdwagen met griffioenen.

Friedrich Schiller

Voor het theater staat sinds 1869 een glimmend witmarmeren standbeeld van Friedrich Schiller.

Dit standbeeld is vervaardigd door Reinhold Begas. Ook van hem vond ik een postzegel.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd het door de nazi’s verwijderd, maar in 1988 is het teruggeplaatst. Het beeld staat op een hoog voetstuk en is omgeven door figuren die de Lyrische Poëzie, de Toneelkunst, de Filosofie en de Geschiedenis verbeelden.
Friedrich (von) Schiller was een Duits toneelschrijver, filosoof en dichter. Hij geldt als een van de grotere literatoren in de Duitse geschiedenis. Hij schreef belangrijke werken over de Dertigjarige Oorlog. In 1795 trof hij Johann Wolfgang von Goethe (afb 10).

Aanvankelijk bekeken de twee grootheden elkaar jaloers, maar werden toch vrienden. In Weimar, een plaats waar Schiller lang woonde, wordt hij geëerd met een standbeeld. Naast hem staat stad- en tijdgenoot Goethe (afb. 11).

Twee identieke kerken

De twee kerken aan weerszijden van het plein zien er in eerste instantie hetzelfde uit, maar zijn wel verschillend. De Französischer Dom (aan de rechterzijde van het concertgebouw) is gebouwd tussen 1701 en 1705 voor de hugenoten die Frankrijk ontvlucht waren. De Deutscher Dom (links) is in 1708 gebouwd voor de protestanten. De kerken zijn mooi te zien op de onlangs door de Deutsche Post uitgegeven postzegels met een overzichtsbeeld van dit plein.

U ziet hierop de 2 kerken en in het midden het concertgebouw. Mocht U Berlijn bezoeken, dan is de Gendarmenmarkt een aanrader.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 3 juli 2013 om 08:28

  Wat is een ‘staaldruk’? Een proef? of een privé product?
  Uitleg graag want ik heb deze afbeelding nog nooit gezien dus…

 • willem hogendoorn op 3 juli 2013 om 11:48

  @ Jos: De volgende beschrijving stond bij deze kavel:
  2 DM Gendarmenmarkt, “Stahldruck”-Essay bereits der Reichsdruckerei (nebst Originalmarke als Beleg, das für Nachkriegsausgaben durchaus auf Vorkriegsmaterial zurückgegriffen wurde) Katalog: 58 Euro

 • Peter de Poorter op 3 juli 2013 om 18:49

  Beste Jos,
  Kijk eens op google naar staaldruk en postzegels. Bijv.:

  Dansmuziek
  De eerste groep uit Zweden die internationaal doorbrak was Abba. Later volgden meer groepen als Europe en Roxette. Op de nieuwe serie postzegels zijn vier van ’s lands populairste dansorkestjes afgebeeld.
  Dansorkestmuziek is een typisch Zweeds verschijnsel. Deze volkse versie van dansmuziek lokt elke zaterdagavond weer honderdduizenden Zweden uit hun huizen om ergens te gaan dansen, begeleid door één van de talloze orkestjes die het land telt. De muziek is ritmisch en de melodieën veelal weemoedig. De teksten gaan vaak over hevige emoties als hoop en wanhoop of geluk en smart.

  Postzegel in detail
  Op de postzegels werden de volgende groepen afgebeeld: Stan & Stanley, Thorleifs, Lotta Engbergs en Arvingarna.
  Voor het ontwerp van de postzegels werd door de graveurs gebruik gemaakt van fotomateriaal, waardoor zij erin slaagden de muziek levendig weer te geven.
  Waarden: brev (alle waarden).
  Uitgiftedatum: 2 oktober 1999.
  Druk: Combinatie van staaldruk en offset.
  Ontwerp: Lars Sjööblom, Czeslaw Slania, Martin Mörck en Piotr Naszarkowski.

 • marie-josé op 3 juli 2013 om 23:02

  Hoi Willem,
  een aantal jaren geleden heb ik op dat plein gelopen en ben ik ook in één van de kerken binnen wezen kijken. Leuk dat je dan met zo’n filatelistisch stukje komt.
  Berlijn heeft überhaupt een mooie indruk op me achtergelaten, ga ik zeker nog een keertje naartoe.

 • paul op 4 juli 2013 om 11:15

  Er is Stahldruck, en er is Kupferstichdruck.
  Beide een diepdruktechniek, maar elk in een ander materiaal.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)