Spinnenkop-poldermolen ‘De Hiemerter Mole’ - Postzegelblog

Spinnenkop-poldermolen ‘De Hiemerter Mole’

1

Op 5 juni kreeg ik van de actieve verzorger van de nieuwtjesdienst van de ‘Vereniging voor Kinderpostzegels & Maximafilie’ een mailtje met het volgende verzoek: “Mocht je over een contactadres van een prentbriefkaart van de molen in Burgwerd beschikken, dan hoor ik dat graag.”


Voor de hand ligt dat hij mij vroeg, omdat ik redelijk dicht bij de spinnenkopmolen de Hiemertermole’ (Hemertermolen) woon, 3 kilometer noordwestelijk van het dorp aan de Harlingervaart in de Hemerterpolder nabij de buurtschap Hemert staat. In 1811 na de bedijking van de Hiemerterpolder is deze molen voor de bemaling van de 385 pondenmaat-poldergrootte gebouwd.


In het winkelloze en 349 inwoners tellende dorp Burgwerd (129 woningen) blijkt een muntenhandelaar te wonen. Hij verwees me naar zijn buurman en dorpshistoricus Baarda, die ook nog (hoe is het mogelijk!) prentenbriefkaartenverzamelaar blijkt te zijn!

Bestaande prentbriefkaarten

De heer Baarda heeft me drie ansichtkaarten van de molen (met informatie op de achterkant) kunnen tonen. Bijgaande drie prentbriefkaarten zijn alle geschikt om als maximumkaart te gebruiken. Toch is de aantrekkelijkheid per kaart hiervoor verschillend. Het is jammer dat aan de voorkant van de kaart geen plaatsnaam en/of molennaam is vermeld.

Voor de restauratie

De oudste zwart-wit kaart (van vóór de restauratie) is het meest aantrekkelijk vanwege de functie van de molen in zijn typisch poldermilieu. Naast [1] de waterpartij op de voorgrond, [2] de hoogte van de polderdijk met daarop een hek, [3] de boerderij voor het vee (op een terp als erf) in [4] de uitgestrektheid van de lage Hiemerterpolder geeft een uitstekend functioneel totaal beeld van de molen in zijn omgeving.

No 105, Hemert bij Hemertlaan, vlucht 12 m, foto augustus 1975.
Uitgever: copyright J.A. v. Krimpen.

Na de restauratie

Behalve de gemetselde schroefbak (waarin de vijzel het afgevoerde polderwater slaat en afvoert naar de Harlingervaart) en het aantal koeien in de uitgestrektheid van Hiemerterpolder, bezit deze ansichtkaart met spinnenkopmolen (van ná de restauratie) weinig functionele ingrediënten .

T 14, Burgwerd Fr, Inv. Nr 85, poldermolen ‘De Hiemertermole’, Ao?, vlucht 12 m, restauratie 1979, foto 29 september 1979.
Uitgever: copyright L.J.L. Tersteeg, Rotterdam.

De jaren 80

De verticale foto is vanwege de kleur, de aanwezigheid van gemetselde schroefbak en ruimte van de polder aantrekkelijk. Toch is de aantrekkelijkheid van het totaalbeeld gering.


Spinnenkoppoldermolen ‘De Hiemerter Molen’ te Burgwerd (Fr), bouwjaar onbekend.
Uitgever: Stichting Comité voor de Zomerzegels i.s.m. Vereniging ‘De Hollandsche Molen’.

Prentbriefkaart

Tegelijk met de uitgifte van de postzegels heeft de ‘Vereniging de Hollandsche Molen’ (www.molens.nl) in samenwerking met Joost Veerkamp een zeefdrukafbeelding van Hiemerter molen uit Burgwerd uitgegeven (in combinatie met de andere molens in een mapje).

De toegevoegde meerwaarde van deze prentbriefkaart voor de maximafilie is in aanvulling en ondersteuning gering. De prentbriefkaart is in kleur en het grootste gedeelte van de afbeelding een herhaling van de postzegel. Op de kaart is aan de onderkant de reflectie van de molen in het water van de Harlingervaart zichtbaar. De afstand tussen molen en vaart is in werkelijkheid 40 á 50 meter met daarop ook nog een weg. Hierbij is dus duidelijk sprake van ‘ontwerpkundige’ vrijheid van Veerkamp!

De prentbriefkaart is geen kopie van de postzegelafbeelding. Vandaar wel geschikt voor de maximafilie (ondanks geringe toegevoegde waarde).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • Bobby P. Perez op 1 juli 2013 om 09:34

    T 14, Burgwerd Fr, Inv. Nr 85, poldermolen ‘De Hiemertermole’, Ao?, vlucht 12 m, restauratie 1979, foto 29 september 1979. Uitgever: copyright L.J.L. Tersteeg, Rotterdam.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)