Joost Veerkamp over molenpostzegels - Postzegelblog

Joost Veerkamp over molenpostzegels

2

Tien molenaars, de beschermheer en tevens burgemeester van molen Rijn en Lek ontvingen het eerste vel postzegels Nederlandse molens uit handen van Annerie Lekkerkerker, directeur Commercie Consument en Kleinzakelijk PostNL. Elke molenaar ontving ook de postzegel van zijn molen. Dat gebeurde bij een van de molens op de postzegels: Molen Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede.

Op het postzegelvelletje Nederlandse molens staan tien verschillende molentypes uit heel Nederland. De oudste (De Grafelijke Torenmolen in Zeddam) dateert uit rond 1450, de jongste (De Hiemertermolen in Burgwerd) is een herbouwde molen uit 1975. Het postzegelvel is in nauwe samenwerking met De Hollandsche Molen tot stand gekomen. De landelijke vereniging viert dit jaar haar 90-jarig bestaan.

Op elke postzegel is een afbeelding te zien, gemaakt door tekenaar Joost Veerkamp. Elk specifiek molentype heeft een eigen kleur, tegen een heldere hemel en een horizon die van de ene in de andere postzegel doorloopt. Op de bovenste rij staan de molens aan het water en op de onderste rij de molens op het land of in de stad. De molens draaien in de leesrichting mee en per postzegel verandert de positie van de wieken, wat draaiing suggereert. De tekst op de postzegel en de velrand geeft aanvullende informatie over het molentype en de desbetreffende molen. Het scannen van de QR-code op het postzegelvel leidt naar meer achtergrondinformatie over de afgebeelde molens.

“De postzegelkleuren zijn echte sfeerkleuren, waarin je ook verschillende tijdstippen in een etmaal kunt herkennen. De postzegel met de Grafelijke Torenmolen is bijvoorbeeld een opname van een heldere zomernacht, terwijl de postzegel met de Kilsdonkse Molen de stemming heeft van een zonnig middaguur,’’ licht Joost Veerkamp toe.

Wondermachines
“Deze opdracht was een cadeau,” aldus Joost. “Voor de molenserie heb ik het hele land doorgereisd, tientallen molens gefotografeerd en veel molenaars gesproken, voornamelijk vrijwilligers. Stuk voor stuk bevlogen mensen die mij enthousiast hebben geholpen als ik vroeg om de molen te kruien of om de wieken in de goede stand te zetten.”

“In mijn ogen zijn molens wondermachines. In tegenstelling tot die betonnen megaturbines geven ze het landschap iets. Ja, ik weet niet wat het is: wat roept een draaiende molen op, iets tijdloos, verstilling, waarom werken ze zo op het gemoed? Maar vergis je niet, het zijn noeste werkers.”

Joost Veerkamp is de tekenaar die in 2012 samen met Marleen Felius verantwoordelijk was voor het prijswinnende postzegelvel Nederlandse rundveerassen. Joost Veerkamp (1953) is grafisch kunstenaar en klare-lijntekenaar.

Molenpostzegels uit het verleden
Molens zijn altijd al een populair onderwerp voor postzegels geweest. In Nederland zijn verschillende kenmerkende postzegels uitgegeven waarop molens in de voor- of achtergrond een belangrijke rol spelen. Enkele voorbeelden: de filmpostzegel met Carice van Houten uit 2010 (Anton Corbijn/ Kesselskramer), 125 jaar VVV uit 2010 (Bureau Smidswater), 50e sterfdag Piet Mondriaan uit 1994 (Walter Nikkels) en Zomerzegels uit 1963 (Cor van Weele).

Bron: PostNL

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Lakei op 22 juni 2013 om 16:35

    Joost Veerkamp heeft een unieke ontdekking gedaan: Er bestaan molens met russische tanden. (zie postzegelmapje 484, achterkant 2e kolom in het midden!)

  • b.hylkema op 24 juni 2013 om 11:03

    Lakei: ik ben (misschien met anderen) heel erg benieuwd wat u met “een unieke ontdekking van Veerkamp, namelijk Russische tanden” bedoeld!
    Ik zou graag een afbeelding per mail van u willen ontvangen, zodat anderen er volgende week in het artikel ‘Veerkamp’s echte en onechte postzegels’ er ook weet van hebben en van kunnen genieten.
    Mijn e-mailadres luidt: batehijlkema@hetnet.nl. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)