Reina de Hollanda - Postzegelblog

Reina de Hollanda

2

Recent verscheen in twee kloeke delen ‘Geschiedenis van de Zaanstreek’. Ik heb een stapeltje boekenbonnen ingeleverd bij de firma Van den Hoorn, de enige echte boekwinkel in Purmerend, en daar heb ik geen spijt van. De twee boeken bestrijken een enorme periode: de oudste geschiedenis van het land tussen oer-IJ en Bamestra (=Beemster!) en het heden. Het gaat om meer dan een beschrijving. De auteurs willen ook verklaren en doen een poging tot karakterisering van de Zaanstreek in heden en verleden.


Een team van 26 auteurs heeft aan het boek gewerkt en toen ik jaren terug van de plannen hoorde, heb ik bij de redactievoorzitter het plan geopperd om ook aandacht te schenken aan de postale geschiedenis van de Zaanstreek. Kennelijk vond men dit toch niet interessant genoeg, want ik heb nooit een antwoord gekregen op mijn ‘sollicitatie’ en de post komt er in de nieuwste Zaanse geschiedenis (dus) ook heel bekaaid af.
Het boek bevat uiteraard veel informatie over de fabrieken die de Zaanstreek groot gemaakt hebben, over de handelaars en ondernemers, waarvan vele namen ons nog steeds bekend in de oren klinken: Verkade, Honig, Albert Heijn, Wessanen, enz. Andere namen zijn nu minder bekend, maar waren ooit groot in dit gebied en ver daarbuiten: Keg, groothandel in koffie en thee, Albert Vis (rijstpellerij), Bloemendaal en Laan (Handelsmaatschappij Saenden), Latenstein (tarwestijfsel).

Een van mijn verzamelgebieden is het Zaanse industriële erfgoed: poststukken van en naar Zaanse fabrieken en bedrijven. Frankeermachinestempels, firmaperforaties en mooi bedrukte enveloppen en briefkaarten, het past er allemaal in. Wereldwijde correspondentie laat zien hoe ondernemend die Zaanse bedrijven waren.

Een van de mooiste enveloppen uit mijn verzameling, voor een prikkie gekocht op Ebay, is bovenstaande brief, in februari 1915 verstuurd van Zaandam naar Berlijn, midden in de Eerste Wereldoorlog, met een mooi Duits censuurstempel van Emmerich. Maar ik viel vooral op de kleurrijke bedrukking van de enveloppe: vier blikken Hollandse roomboter, met het hoofd van de koningin (‘Reina de Holanda’) en een Zaans landschap met koeien.


Ook de achterzijde is bedrukt: met de naam van de afzender en –heel klein- die van de Amsterdamse drukker, de firma Desguerrois.
Zaans blik werd in het begin van de twintigste eeuw een wereldproduct en het bedrukken van die blikken werd tot kunst verheven. Met name de voedselindustrie in de Zaanstreek (‘De provisiekast van Nederland’) profiteerde van de unieke conserverende eigenschappen van blik.

Ook zonder de geschiedenis van de post haalt u met de ‘Geschiedenis van de Zaanstreek’ een paar prachtige boeken in huis. Kleine waarschuwing: ze zijn niet goedkoop.
John Dehé

(Dit artikel verscheen ook in de maart-aflevering van De Hoornblazer)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • paul op 20 juni 2013 om 10:40

    De kleine waarschuwing aan het einde van deze fijne bijdrage dat deze twee boeken duur zouden zijn is wat ruim: voor de prijs van déze kloeke werken koop je nog geen eens een deel Michel Spezial Katalog Deutschland bijvoorbeeld.
    Al met al zijn deze ‘Zaanse’ boeken niet echt duur. Op naar de Padjedijk nr. 10 in Purmerend.

  • Phil George op 24 juni 2013 om 20:54

    Luister naar de verhalen die verscholen liggen in de bijzondere collectie van het Zaans Museum: de schilderijen, foto’s, films, Zaans beschilderd meubilair en de gebruiksvoorwerpen. Maar ook over de geschiedenis van de mensen die hier woonden en werkten, de cultuur en de industrie valt veel te vertellen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)