Frankeerstroken uit postkantoren in Argentinië - Postzegelblog

Frankeerstroken uit postkantoren in Argentinië

0

In de afgelopen maanden hebben enkele Argentijnen de aandacht op hun persoon en daarmee op hun land gevestigd. Het gaat om:
Lionel Messi,  Kardinaal Jorge Bergoglio en Máxima Zorreguieta. Met zoveel Argentijnse kleur aan personen en gebeurtenissen leek het me aardig om er ook een filatelistisch kleurtje aan toe te voegen. Het betreft een overzicht van de zelfklevende frankeerstroken uit postkantoren in Argentinië van 1998 tot 2013.


Lionel Messi werd op 7 januari 2013 voor de vierde achtereenvolgende keer werd gekozen tot beste voetballer van de wereld;
Kardinaal Jorge Bergoglio werd op 13 maart 2013 gekozen tot de nieuwe Paus Franciscus I;
Máxima Zorreguieta werd op 30 april 2013 naast haar echtgenoot Koning Willem-Alexander ingehuldigd als Koningin van het Koninkrijk der Nederlanden.

In de loop van 1998 zijn de eerste zelfklevende stroken aan de loketten verschenen. Ze zijn 55 mm lang en 38 mm hoog en de stroken hebben afgeronde hoeken. De strook in afbeelding 1 is van 30/10/1998. Het vermeldt de waarde $ 1,25 linksboven, het gewicht en de naam van het postkantoor rechtsonder. Aan de onderzijde is een witte rand gelaten voor het printen van een barcode.

Afbeelding 1

Bij het aanbrengen van de tekst en barcode wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde thermodruk. Dat is het door verhitting “inbranden” van de opdruk op het strokenpapier. De ervaring leert dat die druk in de loop der jaren sterk kan vervagen. Opbergen van de verzameling op een koele plaats is de boodschap.

Op de strook van 11/11/1998 in afbeelding 2 staan onder de waarde de letters NCS, hetgeen staat voor Nacional Carta Simple (= normale binnenlandse brief). Daarnaast komt de afkorting ICS (= normale internationale brief) veel voor zoals bijvoorbeeld in afbeelding 3 blijkt. Er is een lijst van maar liefst 25 verschillende afkortingen voor soorten postverzending (beschikbaar voor liefhebbers).
Let ook op de tekst “Hasta 150 grs” (= tot 150 gram). Die toevoeging komt in het vervolg soms wel, soms niet voor.

Afbeelding 2

Dit type stroken is in januari 1999 opgevolgd door stroken met een dofroze kleur. Bovendien hebben ze voor het eerst een donkerblauwe rand. Die komt voortaan op alle nieuwe stroken voor (afbeelding 3).

Afbeelding 3

In januari 2000 komt de geelgetinte ondergrond van de eerste uitgifte terug. Het verticale logo aan de linker zijde is echter gewijzigd (afbeelding 4).

Afbeelding 4

Dan komt er een periode tot 2006 zonder kenbare wijzigingen. Maar de strook van 09/08/2006 toont een geheel nieuw dessin met de kleuren van de Argentijnse vlag (blauw – wit – blauw) en een stralende zon in het midden (afbeelding 5). Nieuw in de opmaak is, dat het gewicht en de naam van het postkantoor niet meer rechts onder, maar links onder worden geprint. Verder wordt REPUBLICA ARGENTINA met hoofdletters gedrukt.

Afbeelding 5

Enkele maanden later blijkt op een strook van 01/11/2006, dat aan de landsnaam de letters S.A. zijn toegevoegd (afbeelding 6). S.A. staat voor het Spaanse “sociedad anónima” = naamloze vennootschap.

Afbeelding 6

Interessant is de strip van drie stroken met een testdruk uit de automaat. Hij geeft de controle van diverse instellingen in het programma weer (afbeelding 7).

Afbeelding 7

Het volgende dessin is tegen het eind van 2007 verschenen. Weliswaar staat links in het donkerblauw al tweemaal vermeld dat het om de Argentijnse Post gaat, ditmaal is in lichtblauw de landsnaam Argentina nog eens extra vermeld (afbeelding 8).

Afbeelding 8

Medio 2008 werden rollen in gebruik genomen, waarop de donkerblauwe rand rond de strook niet meer voorkomt (afbeelding 9). ICC staat voor Internacional Carta Certificada (= internationale aangetekende brief).

Afbeelding 9

Met de strook van begin 2011 in afbeelding 10 is voorlopig een einde gekomen aan de nieuwe uitgiften van loketstroken in Argentinië. Let er op dat de lichtblauwe kleur en de zon van de Argentijnse vlag weer op de achtergrond voorkomen. En ook bij deze strook is er geen donkerblauwe rand meer. Ik stel tenslotte vast dat de landsnaam “Argentina” maar eenmalig op het type stroken in afbeelding 8 en 9 mocht staan. Op deze strook komt hij niet meer voor.

Afbeelding 10

Dit artikel werd ingezonden door: Hens Wolf

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)