Alida, grootmeesteres van Koningin Sophia. - Postzegelblog

Alida, grootmeesteres van Koningin Sophia.

9

Op 31 januari 1833 werd er een brief gestuurd vanuit Leiden naar Mademoiselle A. van Wickevoort Crommelin te Hoorn. Altijd leuk zo’n oude brief met een rondstempel van Leiden in je verzameling, maar wie was deze mademoiselle?

Alida van Wickevoort Crommelin


U ziet hier de hele brief die met sierlijke letters is geschreven aan de Mademoiselle. Op het stempel staat “Leiden 31 jan”. Aan de binnenzijde is te zien dat de brief op 19 januari 1833 is geschreven. Alida van Wickevoort Crommelin (geboren in Hoorn in 1806) werd in 1858 grootmeesteres van Sophia van Württemberg (koningin der Nederlanden). Bij Koninklijk Besluit van 7 augustus 1877 werd ze verheven in de adelstand met de titel van barones. Op deze brief uit 1833 vinden we haar titel dus nog niet terug.

Van Wickevoort Crommelin

Van Wickevoort Crommelin is een tak van het geslacht Crommelin. Een zoon van het echtpaar Henry Samuel Crommelin (1660-1732) en Jacoba Sophia van Wickevoort (1674-1732) voegde in 1711 de naam van zijn moeder toe aan die van zijn vader. Hieruit ontstond de tak Van Wickevoort Crommelin.


Het geslacht had een eigen wapen, waarin zowel Wickevoort als Crommelin in voorkomen. Gevierendeeld: I en IV het wapen Crommelin; II en III in goud negen groene klaverbladen betrof Van Wickevoort.

Koningin Sopia

Sophia Frederika Mathilde (geboren 17 juni 1818 ), prinses van Württemberg, was de eerste echtgenote van koning Willem III .


Sophia ontmoette de kroonprins voor het eerst in 1838, nadat door beide vaders al tot een huwelijk tussen beiden besloten was. Prins Willem was meteen verliefd, maar omgekeerd zag Sophia niets in hem.
Ze trachtte zich tegen het huwelijk te verzetten, maar tevergeefs. Haar vader vond Willem een uitstekende partij voor zijn jongste dochter en Willem wilde evenmin afzien van de verbintenis.


Sophia en Willem trouwden op 18 juni 1839 in Stuttgart. Sophia werd Koningin.


Het paar vestigde zich op Paleis Noordeinde en kreeg drie zonen: Willem (1840-1879), prins van Oranje; Maurits (1843-1850) en Alexander (1851-1884), prins van Oranje. Al deze prinsen stierven jong en konden dus geen troonopvolger worden.
Sophia vond haar man eigenlijk haar mindere en totaal ongeschikt als koning.
Zij was ervan overtuigd dat zij het als regentes beter zou doen.


Sophia was in intellectueel opzicht veruit de meerdere van haar echtgenoot en steunde de liberale leider Thorbecke, terwijl haar man de professor verafschuwde.


Koningin Sophia overleed op 58-jarige leeftijd op paleis Huis ten Bosch. Conform haar wens werd zij niet gebalsemd (als een van de weinige Oranjes) en in haar trouwjurk gehuld, omdat volgens eigen zeggen haar leven al geëindigd was op haar trouwdag.
Haar stoffelijk overschot werd op 20 juni bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk te Delft.

2e huwelijk Willem III


Na haar dood trouwde op 7 januari 1879 de 61 jarige koning Willem III met de 20 jaar jongere Emma van Waldeck-Pyrmont.


Uit het huwelijk van Willem en Emma werd één kind geboren: Wilhelmina. De monarchie der Nederlanden was gered.

Vraag

Op de achterzijde van de brief staat een lakstempel met een wapen). Kan iemand iets meer vertellen over dit wapen (wellicht de schrijver van de brief)?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • Mark op 7 juni 2013 om 08:41

  Emma was 20 jaar oud toen ze trouwde met koning Willem III en dus niet 20 maar 41 jaar jonger.

 • willem hogendoorn op 7 juni 2013 om 10:56

  @ Mark: Je hebt gelijk. Er had moeten staan “…met de 20 jarige Emma.” Verkeerd overgenomen van Wikipedia. Bedankt voor de aanvulling.

 • ronald op 9 juni 2013 om 16:31

  hoi Willem google eens naar heraldiek Crommelin. misschien dat je dan iets kunt vinden. misschien is er een afbeelding bij het Centraal bureau voor Genealogie van dit lakzegel.want dit zegel moet van een adelijke familie zijn geweest, andreen hadden vaak een lakzegel met initialen. ga zo door met je leuke artikeltjes. mvg Ronald

 • willem hogendoorn op 9 juni 2013 om 17:18

  @ Ronald: bedankt, ik ga het proberen.

 • Hans Kremer op 9 juni 2013 om 22:45

  Willem ,

  Ervan uitgaand dat de afzender in Leiden woonde
  zocht ik op Google naar: familiewapen leiden.

  Daar kwam ondermeer het familiewapen van de Hoppenbrouwers uit en dat lijkt wel wat op jouw lakzegel.

  Bkijk het eens.

 • willem hogendoorn op 9 juni 2013 om 23:03

  @ Hans: Bedankt voor de tip. Op het eerste gezicht lijkt het er wel op. Ik ga het eens op mijn gemak onderzoeken.

 • Evert Sillem op 28 december 2013 om 01:22

  Geachte heer, mevrouw, U schrijft in uw artikel dat Willem III trouwde met de twintig jaar jongere Emma van Waldeck Pyrmont. Dat is een foutje Emma was 40 jaar jonger. met beste groet, Evert Sillem

 • Evert Sillem op 28 december 2013 om 01:23

  Geachte heer, mevrouw, U schrijft in uw artikel dat Willem III trouwde met de twintig jaar jongere Emma van Waldeck Pyrmont. Dat is een foutje Emma was 41jaar jonger. met beste groet, Evert Sillem

 • Frank Kok op 4 juni 2014 om 21:37

  Geachte Willem

  Ik bezit ook een aantal poststukken van Alida van Wickevoort Crommelin. Deze brieven zijn afkomstig van Eduard van der Oudermeulem met wie zij si getrouwd.

  Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.

  Vr groet
  Frank Kok
  Verzamelaar Nederlandse Militaire post

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)