Postzegels Nederlandse schrijvers | het ontwerp - Postzegelblog

Postzegels Nederlandse schrijvers | het ontwerp

0

De diepe basstem van Steyn klonk in de vestibule. ‘Kom Jack, kom hond, kom je mee met de baas! Kom je mee??’ De blijde blaf van de terriër galmde op, en neer over de trap stormde zijn uitbundige vaart, als struikelde hij over zijn eigen poten. Een citaat uit Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan… van Louis Couperus.

Tijdens dit Couperus Jubileumjaar wordt de schrijver, die 150 jaar geleden geboren werd, geëerd met een eigen postzegel. Samen met Adriaan Roland Holst, Godfried Bomans, Simon Carmiggelt en Gerrit Kouwenaar is Louis Couperus vereeuwigd op het postzegelvel Nederlandse schrijvers. De schrijvers worden geduid met kenmerkende citaten en kernachtige uitspraken. Zo leren we van Carmiggelt: Het leuke van het vak schrijven is dat je het nooit leert.

Elke schrijver heeft zijn eigen pasteltint gekregen: oudroze voor Couperus (150 jaar geleden geboren), zeeblauw voor Roland Holst (125 jaar geleden geboren), lichtoranje voor Bomans (100 jaar geleden geboren), lichtgroen voor Carmiggelt (100 jaar geleden geboren) en oker voor Kouwenaar (90 jaar geleden geboren). De portretten zijn illustraties in één kleur op basis van foto’s. Hierbij zijn uit stapels foto’s de meest karakteristieke elementen van het gezicht van de schrijvers geselecteerd.

De postzegels zijn ontworpen door Herman van Bostelen. Hij ontwierp al eerder twee zakenpostzegels voor PostNL in 2002. Het vormgeven van deze portretten van Nederlandse schrijvers was voor hem echter een geheel nieuwe ervaring. Zo stelt hij: “De gekozen schrijvers ken ik natuurlijk en sommige van hun boeken staan bij mij in de kast. Maar ik ben ook andere werken van hen gaan lezen. Op zoek naar teksten die echt bij hen zouden passen, maar die op zichzelf krachtig genoeg waren. Ook voor mensen zonder voorkennis. Met de kleurvlakken verwijs ik naar boekomslagen. Door de vlakken niet te beperken tot de postzegels zelf, heb ik meer ritme in het vel aangebracht. Het verwijst naar de tafels in boekwinkels waarop boeken liggen gerangschikt met verschillende formaten.”

Herman van Bostelen, Petra Teunissen-Nijsse (voorzitter van het Couperus Genootschap) en Caroline de Westenholz (voorzitter van de Stichting Louis Couperus Museum in Den Haag), ontvingen de eerste postzegels Nederlandse schrijvers uit handen van Robin Boon (directeur Corporate Communicatie van PostNL).


Het postzegelvel Nederlandse schrijvers bevat tien postzegels met de portretten van vijf bekende Nederlandse schrijvers: Louis Couperus, Adriaan Roland Holst, Godfried Bomans, Simon Carmiggelt en Gerrit Kouwenaar. Het postzegelvel is een eerbetoon aan deze schrijvers.

De postzegels zijn hier te koop.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)