Einstein in Leiden - Postzegelblog

Einstein in Leiden

4

Albert Einstein voelde zich in het Leiden van de jaren twintig als een vis in het water. Dat kwam omdat er in Leiden meer beroemdheden waren, aan wie hij zijn theorieën kon voorleggen. Ook Leiden is Einstein niet vergeten, want in het hart van Leiden ligt café restaurant Einstein, een horeca-etablissement met een sfeervolle en ongedwongen sfeer.

Albert Einstein

Albert Einstein (geboren op 14 maart 1879 in Ulm, overleden op 18 april 1955) was een Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige en uitvinder.

Hij wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis, naast Isaac Newton  en James Clerk Maxwell.

Zelf noemde hij altijd Newton als een veel belangrijker natuurkundige dan hijzelf, omdat Newton anders dan Einstein behalve theoretische ook grote experimentele ontdekkingen deed. In het dagelijks leven is de naam Einstein synoniem geworden met grote intelligentie. In de filatelie kom je heel veel postzegels over Einstein tegen.

Je zou zomaar een thematische verzameling over Einstein kunnen gaan aanleggen en gebruik maken van de motiefzegels van Postbeeld. http://www.postbeeld.com/nl/fsc/search&keywords=einstein
Bij een zoekslag op deze site op “Einstein” kreeg ik 80 treffers. De eerste postzegel over Einstein dateert uit 1956 van Israel.  Helaas is er nog geen Nederlandse postzegel over Einstein, hoewel hij wel aan Nederland (Leiden) verbonden is geweest.

De Leidse Universiteit wilde Einstein graag als hoogleraar aan haar verbinden, maar dat mislukte. Wel werd hij bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Leiden van 1920 tot 1946 . Ook gaf hij enkele malen per jaar gastcolleges in Leiden.


Einstein was graag in Leiden, omdat er geleerden van wereldfaam werkten, zoals Paul Ehrenfest en Hendrik Lorentz.


Van Paul Ehrenfest heb ik geen postzegel kunnen vinden. Wel een foto waarop hij staat bij een bezoek samen met Einstein aan het laboratorium van Pieter Zeeman.


Lorentz stond bij Einstein in hoog aanzien. Als Einstein in Leiden een nieuwe theorie aandroeg, waren zijn eerste woorden altijd: “Wat zal Lorentz ervan zeggen”?  Lorentz, die in 1902 met prof. Zeeman de Nobelprijs won, legde met zijn theorie over de snelheid van het licht de basis van de relativiteitstheorie.

Lorentz en Zeeman kwam ik ook samen op een Zweedse postzegel tegen.

Heike Kamerlingh Onnes  was een derde Leidse Nobelprijswinnaar. Hij is de man die helium vloeibaar maakte en ontdekte dat bepaalde metalen bij extreem lage temperaturen supergeleidend worden.

Tenslotte Albert Einstein zal zich in de huidige wereld van iphones en ipads niet thuis gevoeld hebben.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Atoomwetenschap NobelprijswinnaarsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • aadb op 18 mei 2013 om 10:15

  Tsja en dat leren de kindertjes op school niet meer en daarom is het geweldig om met de huidige technologie gewoon achter je lapcom te leren of om dingen op te steken die je niet wist .We leven in een wereld waar 4 tot /? jarige meer weten van digitale wereld dan de leraar die voor de klas staat Studeren en leren kan je doen achter je comp en dat is voor bijna iedereen weggelegd .Kon ik een aantal jaren geen letter op papier krijgen nu ben ik soms niet meer te stoppen en kan bijna blindtypen dit allemaal dankzij de hedendaagse techniek .Via de postzegel kan je googlen en de wereld gaat via de digitale open .Pak een willekeurige postzegel met plaatje/schilderij uit je boek, googlen en eer je het weet zit je te kijken naar een schilderij in een of ander museum in het binnen of buitenland geweldig. Tevens een uitdaging want zoveel plaatjes zo veel uitdagingen en op deze manier doe je steeds meer kennis op .OP scholen kan je op deze manier ook te werk gaan strooi wat willekeurige plaatjes door de klas en de opdracht luid zoeken leren en een verslag maken van je bevindingen .Zo zie je maar dat via de postzegel en de digitale wereld de kennis toe kan nemen .Het leren van een vreemde taal die niet op de school wordt gegeven kan je je eigen maken via de digitale wereld in je eigen tempo in je eigen tijd die je er voor uittrekt .Gingen we naar de sport school voor groepslessen met een leraar nu een beeld scherm en huppel maar mee in je eigen tempo.Een 24 uur systeem of het nu dag of nacht is je kan er voor gaan zo als het jou uitkomt .De postzegeloudetijd en de digitale wereld zijn gewoon vrienden en dat wordt bevestigd door het mooie verhaal van W.H uit Leiderdorp bravo.

 • Rob Tielman op 18 mei 2013 om 14:42

  Postzegels kunnen veel meer worden ingeschakeld om het onderwijs aantrekkelijker te maken!

 • Franc Rossi op 18 mei 2013 om 16:53

  Willem,
  Prima verhaal met mooie zegels. Er een thematische verzameling van opzetten is zeker wel mogelijk want er is veel te vinden. Einstein is helaas ook een geliefd onderwerp bij de plakplaatjesfabrikanten.

 • Marleen op 21 mei 2013 om 10:41

  Heeft Einstein nog wat kennis achtergelaten in Leiden?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)