Het Internationale Rode Kruis bestaat 150 jaar - Postzegelblog

Het Internationale Rode Kruis bestaat 150 jaar

2

Op 17 februari j.l. was het 150 jaar geleden dat het Internationale Rode Kruis, mede door toedoen van de Zwitserse koopman Henry Dunant, die getuige was geweest van een van de bloedigste veldslagen van de 19e eeuw (1859), werd opgericht.

Veel landen zullen dit jaar postaal bij dit feit stilstaan.
Zo Duitsland, dat op 4 april een 58 c.-zegel uitgaf met daarop kleine tekeningen van de gebieden waarop het Rode Kruis tegenwoordig opereert.

Maar eerder al presenteerde Cyprus op 30 januari een zegel van 0,22 € (ook in velletjes van acht) waarop een verpleegster aan het front.

Monaco kwam 18 februari met een herdenkingszegel, waarop naast een rood kruis een portret van Dunant. Overigens een dure zegel, 4,10 €, oplage 50.000.

Hongkong gaf 28 februari vier Rode-Kruiszegels uit (1,40, 2,40, 3,00 en 5,00 $) waarop beelden waarop humanitaire hulp wordt verleend.

Het Kanaaleiland Jersey presenteert 8 mei zes Rode-Kruiszegels en een velletje.
Op de zegels beelden van hulpverlening, zoals het uitdelen van voedsel, hulp bij waterwinning, en hulp in oorlogsgebieden. Waarden Local Letter, UK Letter, Europe, Local Large, International en UK Large. Op het velletje met een 2 pond-zegel een schip van het Rode Kruis.

Maar er zullen ongetwijfeld nog vele landen volgen. In ieder geval heeft Oostenrijk, net als Jersey, voor 8 mei een 62 c-zegel in gedachten (een rood kruis met verder veel tekst) en België komt op 28 oktober met een zegel (1-wereld) met daarop een rood kruis waarin ook veel tekst, tevens een velletje met vijf zegels met rechts een portret van Dunant.

Of Nederland ook een herdenkingszegel uitgeeft is nog niet bekend. Maar waarschijnlijk niet, want het is tot nu toe de gewoonte om om de vier jaar met een Rode-Kruisserie te komen en de laatste keer was vorig jaar 30 januari.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Cyprus Duitsland Hong Kong Jersey MonacoNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.