Hermanus BOERHAAVE, een veelzijdig wetenschapper - Postzegelblog

Hermanus BOERHAAVE, een veelzijdig wetenschapper

8

Afgelopen zondag was ik bij een receptie van een kennis in kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest. Bij de ingang van het kasteel stond dat Hermanus BOERHAAVE hier gewoond had. Hé, dacht ik, zal er filatelistisch hier iets over te vinden zijn. Na de receptie direct op onderzoek uitgegaan en het resultaat over deze veelzijdige wetenschapper leest U hier.

Boerhaave

Herman(us) Boerhaave werd in 1668 geboren in Voorhout. Op de Latijnse school onderscheidde hij zich door hoge cijfers en door steeds als de beste van de klas te eindigen. Boerhaave studeerde eerst filosofie, theologie en wiskunde aan de universiteit van Leiden, waar hij de leerstellingen van o.a. Spinoza aanviel.

Hierna ging hij geneeskunde studeren. In 1693 promoveerde hij in Harderwijk in de geneeskunde en vestigde zich als arts in Leiden.
In 1701 werd hij benoemd tot lector geneeskunde aan de Leidse universiteit.

In 1709 werd hij in Leiden hoogleraar in de botanie en geneeskunde en verrichtte in die functie veel goed werk, niet alleen voor de universiteit, maar ook voor de Leidse hortus botanicus, waar hij veel verbeteringen en uitbreidingen in aanbracht en vele nieuwe soorten beschreef.

Een van zijn leerlingen was Albrecht von Haller uit Bern.

Een obductie of lijkschouwing

Boerhaave deed de hippocratische methode van onderwijs aan het bed herleven en hechtte grote waarde aan een obductie na het overlijden, waarmee de samenhang tussen afwijkingen en verschijnselen kon worden aangetoond.
Vlak voor zijn dood maakte Boerhaave kennis met de jonge Linnaeus, die toen net afgestudeerd was aan de Universiteit van Harderwijk. Hij herkende in hem een groot wetenschappelijk talent. Carolus Linnaeus kwam tussen 1735 en 1737 regelmatig de Leidse botanische tuin bezichtigen.

Carolus Linnaeus

Begraven in Leiden

Boerhaave overleed na een langdurig en pijnlijk ziekbed uiteindelijk in 1738 te Leiden en werd in de Pieterskerk begraven. Nabij zijn graf is in 1762 een monument voor hem opgericht.

Monument Boerhaave

Monument Boerhaave

Het Museum Boerhaave in Leiden is naar deze geleerde genoemd. Aan de Rijnsburgerweg in Leiden bij de oude ingang van het Academisch Ziekenhuis staat een standbeeld van Boerhaave gemaakt door de beeldhouwer Jean Theodore Stracké.

Het standbeeld van Boerhaave

Kasteel Oud Poelgeest

In 1724 kocht Boerhaave kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest. Een leuke anekdote die mij verteld werd tijdens de bezichtiging van het kasteel is dat schrijver en beeldhouwer Jan Wolkers heel wat voetstappen heeft liggen in de kasteeltuin. Hij speelde en tekende er vaak in zijn jeugdjaren. Hij heeft uit het kasteel ook een beeld van een sfinx ontvreemd, waarover hij ook in één van zijn boeken schrijft. Dit beeld is overigens later terug bezorgd.

Jan Wolkers

In 1940 kwam het kasteel in handen van de gemeente Oegstgeest maar is nu in het bezit van een beheers- en exploitatiestichting. Zo is op het landgoed nu een congreshotel gevestigd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch RembrandtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi op 16 april 2013 om 10:47

  Zo snel een prima artikel!!
  Er is ook nog een kinderzegel van Boerhaave (1928)

 • eric kniese op 16 april 2013 om 12:06

  weer een leerzaam artikel!!

 • Marleen op 16 april 2013 om 13:00

  interessant verhaal weer!

 • Roel op 16 april 2013 om 14:18

  Mooi verhaal! Hoe krijg je het zo snel weer bij elkaar.

 • Marie-José op 16 april 2013 om 15:08

  Je schudt het ook gewoon uit je mooi hè Willem.
  Leuk om te lezen en te bekijken.

 • Ferdi Sieben op 16 april 2013 om 16:19

  Ik heb wel eens het verhaal gehoord dat een brief vanuit China met de adressering “Boerhavve, Europa” op het jusite adres werd bezorgd. Ik weet niet of het Museum voor Communicatie over dit poststuk beschikt, maar een leuk verhaal is het wel.

 • b.hylkema op 16 april 2013 om 18:01

  De postzegelafbeelding van Boerhaave (ontwerpster mevr. Reitsma-Valenca) is gebaseerd op een schilderij van Cornelis Troost, dat hij in 1735 heeft geschilderd.
  Bron: Handboek Postwaarden Nederland (hfdst. C30).

 • Annet op 18 april 2013 om 10:59

  Erg leuk weer! Ik dacht toch echt dat Boerhave een stratenmaker was ;-)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)