Prinses Máxima ontvangt de eerste postzegels 1001 Vrouwen - Postzegelblog

Prinses Máxima ontvangt de eerste postzegels 1001 Vrouwen

0

Eerbetoon aan spraakmakende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis Den Haag/ Amsterdam, 2 april 2013 – Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden ontving op 2 april de eerste postzegels 1001 Vrouwen uit handen van Jan Bos, lid Raad van Bestuur PostNL. Deze uitreiking vond plaats bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, waar ook de tentoonstelling 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis te zien is.

De postzegels en de tentoonstelling zijn gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige boek onder redactie van Els Kloek; een eerbetoon aan de vele spraakmakende vrouwen die de Nederlandse geschiedenis heeft gekend.

Het postzegelvel 1001 Vrouwen bevat tien postzegels met daarop portretten van de vrouwen; zes vrouwen uit zes verschillende eeuwen zijn afgebeeld. De vier bovenste postzegels en de vier onderste postzegels zijn identiek. De volgende vrouwen zijn afgebeeld: de ontdekkingsreizigster Alexandrine Tinne, de schrijfster Belle van Zuylen, de Utrechtse heldin Trijn van Leemput, de schilderes Maria van Oosterwijck, de landsvrouwe Maria van Bourgondië en de theologe Anne Zernike.
Jan Bos: “PostNL is verheugd dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan dit bijzondere project en aan de kennis over onze geschiedenis. Zes van de meest spraakmakende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis afgebeeld op postzegels.

Prinses Maxima neemt postzegelvel in ontvangst

” Dwarsdoorsnede uit verschillende tijdperken Ontwerpster Roosje Klap: “Ik heb geprobeerd een mooie dwarsdoorsnede te bereiken uit verschillende tijdperken. Door te kiezen voor vrouwen die verschillende eigen bijdragen hebben geleverd aan de maatschappij. Hun diverse culturele achtergronden (bijvoorbeeld adel of schilderes) waren daarbij van grote invloed. Het ging natuurlijk ook om het portret zelf, dat moest krachtig en mooi zijn. Ook heb ik gezocht naar portretten van vrouwen die iets gemeenschappelijks hebben. Zo zie je de twee vrouwen op de bovenste rij postzegels naar hetzelfde punt kijken. Op de tweede rij kijken beiden op dezelfde manier de toeschouwer aan en op de volgende rij zijn het weer portretten en profil die elkaar aankijken.” Roosje Klap vindt het een ontzettende eer om een postzegel te mogen ontwerpen met het onderwerp ‘sterke vrouwen’. Momenteel is zij met een onderzoek bezig met de titel Research of Gender in Graphic Design. De tentoonstelling 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis laat de levensverhalen zien van bijzondere, beroemde, beruchte maar ook onbekend gebleven vrouwen. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.bijzonderecollecties.uva.nl.

Bron: PostNL

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)